73295 przepisów
na stronie

Kategorie przepisów

Arbuz, letni, orzeźwiający owoc

Arbuz, letni, orzeźwiający owoc

Nic tak nie zwiastuje gorącego lata jak soczyste, czerwone arbuzy. Jest to wyjątkowy przysmak, który posiada całą masę dobroczynnych właściwości. Ma w sobie wiele witamin, orzeźwia, a przy tym jest po prostu pyszny. Zdecydowanie utrzymuje się on w ścisłej czołówce tych owoców, dla których tak niecierpliwie oczekujemy nadejścia letniego sezonu. Ile wartości ma w sobie arbuz i dlaczego warto mieć go na podorędziu? Za chwilkę się przekonamy.

Ogromnym plusem arbuzów jest ich niskokaloryczność. Jeden nieco grubszy plaster to około 40 kcal, więc stosunkowo niewiele, zwłaszcza biorąc pod uwagę inne przekąski. Oprócz tego w arbuzach znajdziemy spore ilości błonnika, który z kolei w znacznym stopniu odpowiada za regulację naszego przewodu pokarmowego. Błonnik jest w stanie zahamować uczucie głodu, a dodatkowo pomaga w walce z zaparciem. Arbuz to źródło wielu cennych składników i wśród nich można wyróżnić witaminę A, C oraz witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, sód, fosfor czy potas. Jednym z ważniejszych składników jest likopen – bardzo silny przeciwutleniacz. Ta niezwykła substancja może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału, a także jest istotnym sojusznikiem w walce z cukrzycą. Oprócz tego likopen (występujący również w pomidorach) może okazać się solidną tarczą, dzięki której obronimy się przed atakami nowotworów. Oprócz likopenu warto zwrócić uwagę na cytrulinę, której zadaniem jest umocnienie naszych mięśni, a także regulowanie ciśnienia krwi. Niski indeks glikemiczny arbuza sprawi, że owoc na dłuższy czas wywoła w nas poczucie sytości.

Z kupnem arbuza wiąże się nieodłącznie jeden kłopot – jak kupić ten słodki i soczysty. Jeśli widzimy, że arbuz jest przekrojony, problem jest nieco mniejszy. Wówczas odruchowo kierujemy się kolorem bo im bardziej intensywny tym lepiej. Czerwony miąższ i czarne pestki to główny wyznacznik dobrego, soczystego arbuza. Jeśli jednak arbuz jest cały, to w pierwszej kolejności należy go zważyć. Smaczne arbuzy będą cięższe, ze względu na większą zawartość wody. Niedojrzałe okazy będą odpowiednio lżejsze. Dodatkowo skórka dojrzałego arbuza powinna mieć intensywny, ciemnozielony kolor. Jeśli na skórze nie ma żadnych uszkodzeń, a owoc jest twardy i jędrny, wówczas istnieje spore prawdopodobieństwo, że arbuz będzie wartościowy i słodki.

A Co z pestkami? Najczęściej się ich pozbywamy, podobnie jak skórki. Pestki jednak mogą dostarczyć nam dodatkową dawkę potasu i możemy potraktować je jak zdrową przekąskę. Wcześniej jednak należy je odpowiednio przyrządzić, ale o tym za chwile. Pestki to potas, ale oprócz tego bardzo cenne białka, w których z kolei znaleźć można takie aminokwasy jak arginina czy lizyna. Ten pierwszy jest odpowiedzialny za regulację ciśnienia we krwi oraz dba o nasz prawidłowy metabolizm. Lizyna natomiast pełni istotną rolę w procesie wiązania się cząsteczek wapnia. Pestki można zatem spożywać jeśli najpierw odpowiednio je opłuczemy, wysuszymy, a następnie uprażymy. Najlepiej rozłożyć ja na blasze i prażyć w 220 stopniach. Kiedy już przestygną można je wyłuskać i zjeść jako zdrową i niskokaloryczną przekąskę.

Wstaw na stronę:

Dodaj do Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Powrót do listy artykułów

Komentarze

Nie ma komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y) i Twój komentarz pojawi się po sprawdzeniu przez moderatora


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017