Kategorie przepisów

Cukinia czy kabaczek

Cukinia czy kabaczek

Data dodania: 08/09/2009

W powszechnym użyciu znajduje się zarówno słowo "cukinia", jak i "kabaczek". Bardzo często wiele osób używa ich wymiennie dla określenia jednego i tego samego warzywa. Tymczasem są to dwie odmiany dyni zwyczajnej.

Zacznijmy od kabaczka, który został po raz pierwszy wyhodowany we Włoszech. Jest rośliną jednoroczną, nazywaną też dynią szparagową. W odróżnieniu od dyni olbrzymiej ta roślina rośnie słabiej, ma łodygi płożące lub wzniesione, krzaczaste. Jej owoce są silnie wydłużone, o barwie jasnozielonej lub żółtawej. Pod względem użytkowym odmiany kabaczka dzieli się na dwie grupy: o owocach zbieranych w fazie dojrzewania, tj. gdy są już należycie wyrośnięte, ale jeszcze zupełnie niedojrzałe oraz o owocach zbieranych w fazie zawiązków. Jeśli chodzi o pierwszą grupę, to w Polsce dobrze sprzedaje się Kabaczek Krzaczasty Bezrozłogowy. Owoc ma silnie wydłużony, barwy jasnozielonej, bielejący przy dojrzewaniu. Jego miąższ jest delikatny, jasnożółty lub zielonobiały.

Kabaczki cieszą się ogromną popularnością w całej Europie, na Bałkanach i w południowej części Rosji. Należą do warzyw niskokalorycznych (w 100 g znajduje się jedynie ok. 15 kcal), o niewielkiej wartości odżywczej. Pomimo tego zawierają sporo cukrów, karotenu oraz witaminy B1, PP i C. W odróżnieniu od innych warzyw nie kumulują w sobie metali ciężkich. Kabaczki mają też właściwości prozdrowotne, ponieważ odkwaszają organizm oraz wspomagają przemianę materii. Aby to osiągnąć, kabaczki można przyrządzić na rozmaite sposoby. Nadają się do smażenia, pieczenia, duszenia, gotowania i marynowania. Można je jeść na surowo, pod postacią zup, sosów, sałatek lub surówek, marynat, deserów czy dodatków do drugiego dania.

Z kolei cukinia jest dynią zwyczajną o pokroju krzaczastym, która znalazła się na naszych stołach za pośrednictwem Ameryki Południowej i zachodnich regionów Indii (niektórzy twierdzą, że przywędrowała z Włoch, ale mylą ją z kabaczkiem). Jednocześnie należy do najplenniejszych roślin dyniowatych. W dobrych warunkach z jednej rośliny można uzyskać powyżej 20 kg pożywnych owoców. Co ciekawe, cukinia jest dostosowana do polskich warunków klimatycznych; jest nawet bardziej odporna na niesprzyjające warunki pogodowe od ogórków. Charakteryzuje się szerokimi blaszkami liściowymi i silnie wydłużonymi owocami o delikatnej skórce. Jest barwy ciemnozielonej, przeważnie z białymi cętkami. Jej owoce zbiera się, gdy mają 8 – 20 cm długości i 3 – 5 cm grubości. Następnie gotuje się je ze skórką, spożywa na surowo lub kwasi jak ogórki. Oczywiście, można też użytkować owoce wyrośnięte, które bardzo dobrze się przechowują. Znawcy twierdzą, że owoce cukinii są smaczniejsze i delikatniejsze niż owoce kabaczka. Niestety, podobnie jak kabaczek ma niewielkie właściwości odżywcze. Zawiera sporo prowitaminy A, nieco węglowodanów, błonnika i białka oraz niedużo soli mineralnych (potasu, wapnia, fosforu, sodu i żelaza). W jej składzie znajdują się również śladowe ilości witaminy B1, B2, B3, B6 i C. Podobnie jak kabaczek, jest niskokaloryczna – w 100 g warzywa znajduje się ok. 15 kcal. Widać więc, że wspomaga przemianę materii oraz odkwasza nasz organizm.

W związku z tym, że kabaczek i cukinia pochodzą od dyni, a w dodatku mają zbliżony wygląd, bywają bardzo często mylone. Być może bierze się to z tego, iż fonetyczna nazwa kabaczka w języku włoskim brzmi niemal jak cukinia. Mylą się nawet sprzedawcy, którzy obydwu nazw używają wymiennie. Tak czy inaczej warto zapamiętać, że kabaczek jest większy, żółty i bardziej pękaty. Z kolei cukinia jest z reguły ciemnozielona z białymi cętkami.

Wstaw na stronę:

Dodaj do Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Powrót do listy artykułów

zobacz wszystkie (3)

Komentarze

!Strasznie śmieszne#

!Strasznie śmieszne

2013-10-07 14:21:29

Przepraszam bardzo, wikipedia to dla Ciebie jakaś wyrocznia? Mojeprzepisy.pl nie jest raczej portalem dla językoznawców Szanowny "Profesorze Bańko".

!Strasznie śmieszne#

!Strasznie śmieszne

2013-10-07 14:21:29

Przepraszam bardzo, wikipedia to dla Ciebie jakaś wyrocznia? Mojeprzepisy.pl nie jest raczej portalem dla językoznawców Szanowny "Profesorze Bańko".

!ten-który-sprawdził-wikipedię#

!ten-który-sprawdził-wikipedię

2012-10-19 16:08:34

Wszystkie dynie (ang. squash) pochodzą nie z Włoch a z Nowego Świata. Kabaczek "wyhodowany we Włoszech" - zgoda, ale najpierw przywieziono go z Ameryki. Pisząc o tym z jakich krajów pochodzi warzywo, pamiętaj żeby napisać też z jakich pochodzi sama roślina.
Proszę też podawać źródła. Albo przykłady. Co np. z "fonetyczna nazwą kabaczka"?? Proszę podaj tę nazwę - możesz także w zapisie fonetycznym ;). Mnie się wydaje, że po włosku Zucca znaczy "dynia", i słowem tym określa się także inne dyniowate - podobnie jak u nas (vide dynie ozdobne).
Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y) i Twój komentarz pojawi się po sprawdzeniu przez moderatora


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014