Kategorie przepisów

Dlaczego warto pić kwas chlebowy?

Dlaczego warto pić kwas chlebowy?

O kwasie chlebowym mówi się coraz częściej. Tradycja picia tego napoju sięga XVI wieku i wywodzi się z Rosji oraz Ukrainy. Przez bardzo długi okres receptura kwasu chlebowego była owiana tajemnicą i tylko nieliczne domostwa nimi dysponowały. Przepis na przyrządzenie tego napoju znali również zakonni mnisi, którzy również niechętnie dzielili się owym sekretem. Pod koniec XIX wieku kwas chlebowy stał się na tyle powszechny, że produkowano go już na skalę masową.

Z czego wynikała popularność kwasu chlebowego? Przede wszystkim był stosunkowo prosty w przygotowaniu. Wymagał co prawda nieco czasu, jednak łatwość przyrządzenia napoju zupełnie to rekompensuje. Poza tym kwas chlebowy jest niezwykle orzeźwiający, dzięki czemu był idealnym napitkiem dla osób ciężko pracujących fizycznie. Napój na przykład przynosił orzeźwienie podczas żniw.

Wraz z wiekiem XX rynek zaczęły zalewać inne napoje – gazowane, kolorowe i słodzone, przy których kwas chlebowy wydawał się już mniej atrakcyjny. Coraz rzadziej też samodzielnie wypiekano chleby. Mimo, że u nas kwas chlebowy został wyparty przez słodkie napoje to w Rosji i na Ukrainie w dalszym ciągu stanowił dosyć istotny składnik tamtejszej kuchni. Obecnie również w i Polsce dochodzi do ponownego odkrycie tego specyficznego napoju.

W jaki sposób otrzymać kwas chlebowy? Poprzez alko-kwasową fermentację razowego lub żytniego chleba. Należy dodać do niego rodzynki, albo drożdże. Jest traktowany jako napój bezalkoholowy, jednak czasem zawartość alkoholu może wynosić od 0,07 do 2,2%. Warto dodać, że jest to napój naturalnie gazowany.

Wspomnieliśmy o tym, że kwas chlebowy doskonale gasił pragnienie i orzeźwiał. To nie są jedyne właściwości tego napoju. W dawnych czasach spełniał też rolę lekarstwa. Jest doskonałym sposobem na pozbycie się problemów z nadkwasotą, wzdęciami i problemów z trawieniem. Napój przynosi ulgę po ciężkostrawnym albo zbyt tłustym obiedzie. Dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego jest probiotykiem, który skutecznie reguluje jelitową mikroflorę. Znacznie poprawia metabolizm, a co za tym idzie, dobrze wpływa na naszą sylwetkę. Napój może przeciwdziałać chorobom układu krążenia i wpłynie na polepszenie całego układu sercowo-naczyniowego. Oprócz tego oczyszcza nasz organizm, polepszając tym samym stan naszego zdrowia i samopoczucia. Kwas chlebowy to również cała masa witamin. Witamina B będzie stymulować prawidłowy rozwój naszego organizmu, a witamina C zadba o naszą odporność. Niedługo czeka nas okres przejściowy między latem a jesienią, więc wzmocnienie się nam przyda. Składniki mineralne i enzymy zawarte w kwasie chlebowym pomogą leczeniu osteoporozy, cukrzycy, astmy oraz przyniosą ulgę w przypadku migreny.

Polecamy poszukać jakiegoś przepisu na kwas chlebowy i przyrządzić go samodzielnie. Na półkach sklepowych znajdziemy co prawda wiele napojów reklamowanych jako kwas chlebowy, jednak często nazwa nijak się ma to tego co znajdziemy w składzie takiego produktu. Jeśli wykażemy się cierpliwością, otrzymamy niezwykle zdrowy i wartościowy napój o oryginalnym smaku.

Wstaw na stronę:

Dodaj do Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Powrót do listy artykułów

Komentarze

Nie ma komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y) i Twój komentarz pojawi się po sprawdzeniu przez moderatora


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017