Kategorie przepisów

Kuchnia Irlandii

Kuchnia Irlandii

Data dodania: 17/03/2013

Jako że 17 marca obchodzimy Dzień Świętego Patryka, mamy okazję, aby bliżej przyjrzeć się irlandzkiej tradycji i zwyczajom. Nas rzecz jasna będą interesowały zwyczaje kulinarne, które zaraz poznamy nieco lepiej.

Na początek zaznaczyć trzeba, ze Irlandia należy do krajów rolniczych. Z tej przyczyny w kuchni dominować będą proste potrawy, które być może nie są zbytnio wyszukane, jednak potrafią sycić i są pożywne. Irlandia charakteryzuje się dosyć surowym klimatem, dlatego też w skład codziennego menu wchodzą różnego rodzaju mięsa, ryby, owoce morza oraz nabiał. Jeśli o mięsach mowa, tutaj prym wiodą – wieprzowina, wołowina oraz baranina. Można wysnuć wniosek, że irlandzka kuchnia, przypomina w pewnym stopniu naszą, szczególnie, że zarówno tam jak i w Polsce podstawę większości obiadów stanowią ziemniaki. To jednak, co wyróżnia Irlandię na tle innych krajów, to produkcja smakowitych serów – Gashel Blue czy Gubbeen swoją sławą wykraczają daleko poza granicę Europy. Warto wspomnieć, że pomimo dość wielkich wpływów z kuchni amerykańskiej i francuskiej, Irlandia nie zatraciła swojego pierwotnego kolorytu.

Polak nie przeżyłby wielkiego szoku kulturowego w Irlandii, przynajmniej w kwestii kulinariów. Na śniadania zazwyczaj przygotowuje się bowiem jajka, smażony bekon, kaszankę, różnego rodzaju kiełbaski, placki ziemniaczane czy owsiankę. Oprócz obfitego lunchu, który w Irlandii traktuje się jako najważniejszy z posiłków, możemy nasycić się obiadem. W tym przypadku w karcie dań występuje baranina (jako, że jest to najpopularniejszy rodzaj mięsa) i nieśmiertelne ziemniaki. W tym miejscu warto się na chwilę zatrzymać, albowiem wspomniane ziemniaki zjada się przy każdej niemal okazji. Mogą towarzyszyć każdemu posiłkowi, a wiele potraw opiera się właśnie na ziemniaczanych bulwach. Ziemniaki zatem gotuje się w mundurkach, lub zjada się tłuczone, przygotowuje się z nich puree, albo placki. Do tradycyjnych dań zaliczyć należy tłuczone ziemniaki obsmażone ma maśle wraz z cebulką. Do tego podawana jest kapusta, jarmuż i por. Dodajmy, że na bazie ziemniaków przyrządza się kartoflaną zupę oraz.. ciastka. Ziemniaki rządzą. Podobnie jak ryby.

Irlandia to przecież kraj wyspiarski i jako taki pełną garścią czerpie z dobrodziejstw dostępu do morza, rzek i jezior. Do najbardziej popularnych gatunków ryb należą zatem – sola, makrela oraz łosoś. Oprócz tego w półmiskach często znaleźć można krewetki, które stanowią ważny środek eksportowy z innymi krajami. Zaraz obok krewetek pojawiają się ostrygi, których cena stale rośnie, a mimo to wciąż znajdują uznanie poza granicami kraju.

Zatrzymaliśmy się na obiedzie, pora zatem na kolację. Ta bywa zwykle lekka i wybiera się do niej chudsze wędliny. Po kolacji pora na deser, a tą rolę pełni między innymi owsianka z miodem, jabłkowe puddingi czy specjalny chleb wypiekany razem z owocami i bakaliami (barm brack).

Na koniec wspomnijmy, że Irlandczycy lubią schładzać swoje gardła ciemnym i gorzkim Guinessem, które staje się szczególnie popularny przy okazji obchodów Dnia Świętego Patryka.

Wstaw na stronę:

Dodaj do Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Powrót do listy artykułów

Komentarze

Nie ma komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y) i Twój komentarz pojawi się po sprawdzeniu przez moderatora


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014