Kategorie przepisów

Przegląd orzechów - które są zdrowe, a których unikać?

Przegląd orzechów - które są zdrowe, a których unikać?

Orzechy są lubianą, powszechna przekąską. Jemy je dosyć często, zatem warto powiedzieć kilka słów na ich temat. Na początek trzeba zaznaczyć, że wszystkie orzechy są dosyć kaloryczne (500-700 kcal w 100g), a równocześnie ich indeks glikemiczny jest niewysoki. Ze względu zatem na swoją sylwetkę nie powinniśmy przesadzać z ilością zjadanych orzechów. Jeśli już po nie sięgać, to tylko po te świeże, najlepiej jeszcze w łupinkach. Orzechy solone albo w karmelu posiadają już zbyt wiele kalorii, prażone natomiast tracą przez obróbkę termiczną sporą część ze swoich cennych składników. Nie da się jednak zaprzeczyć, że posiadają one również wiele wartości odżywczych w zależności od poszczególnych gatunków. Przyjrzyjmy się najbardziej popularnym orzechom i zobaczmy które przyniosą nam najwięcej zdrowotnych korzyści, a których lepiej unikać.

Orzeszki ziemne na tle innych gatunków, odznaczają się dosyć sporą ilością białka. Posiadają też ogromne ilości witaminy B3, której niedobór powoduje pelagrę. Oprócz tego orzeszki ziemne, zwane też fistaszkami lub orzechami arachidowymi mają w sobie sporą dawkę witaminy E oraz kwasu foliowego. Niestety są też częstą przyczyną reakcji alergicznych, dlatego kobiety w ciąży powinny ich raczej unikać. Z orzeszków ziemnych pozyskuje się masło orzechowe, które same w sobie jest zdrowe, jednak często utwardza się je za pomocą tłuszczów trans, które z kolei są już szkodliwe dla naszego organizmu.

Orzechy włoskie zawierają w sobie wysokowartościowe białko, co czyni je świetnym uzupełnieniem wegetariańskiej diety. Oprócz tego dysponują największą wśród orzechów zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto włoskie orzechy cieszą się sporą zawartością witaminy B6. Kwas foliowy sprawia, że warto je polecić kobietom w ciąży.

W orzechach laskowych również można znaleźć duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu są w stanie zmniejszyć ilość złego cholesterolu w naszej krwi, podnosząc równocześnie poziom HDL. Powyższa cecha sprawia, że orzechy laskowe mogą stać silnym sprzymierzeńcem w walce z miażdżycą. Zawierają również kwas foliowy, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu.

Pistacje oprócz sporej zawartości białka, bogate są w witaminę B6, witaminę B1 oraz beta-karoten. Warto poszukać w sklepach pistacji nieprażonych, ponieważ świeże posiadają o wiele więcej wartości odżywczych. Prażenie redukuje też poziom antyoksydantów, które są bardzo cennym składnikiem naszej diety.

Orzech kokosowy, czy raczej starta i wysuszona biała wyściółka jest mniej kaloryczny niż reszta, niemniej posiada też mniej wartościowego białka. W jego składzie znajduje się też spora dawka nasyconych kwasów tłuszczowych, więc osoby mające problemy z cholesterolem nie powinny po niego zbyt często sięgać. Trzeba jednak zaznaczyć, że z wyciśniętego miąższu pozyskuje się charakterystyczny olej, który już w 25°C zachowuje postać stałą.

Pinie doskonale nadają się od różnego rodzaju sałatek. Pozyskiwane są ze specjalnego gatunku sosny i znane są między z tego, że są najważniejszym składnikiem sosu pesto. Charakteryzuje je delikatny smak, który w połączeniu z bazylią, oliwą i parmezanem tworzy niezwykłą kompozycję. Pinie są w stanie złagodzić stany zapalne, pomóc na dokuczliwy kaszel, a przy okazji obniżą poziom złego cholesterolu. Niestety szybko stają się zjełczałe, a ich cena jest dosyć wysoka.

Wstaw na stronę:

Dodaj do Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Powrót do listy artykułów

Komentarze

milutka1609#

milutka1609

2016-05-13 18:08:00

Dobry artykuł o orzechach.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y) i Twój komentarz pojawi się po sprawdzeniu przez moderatora


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017