73295 przepisów
na stronie

Kategorie przepisów

Sałatki i surówki - czego unikać?

Sałatki i surówki - czego unikać?

Sałatki to zazwyczaj proste w przygotowaniu, lekkie dania, które powinny często gościć w naszej diecie. Sałatki i surówki to doskonała okazja, żeby wzbogacić nasz organizm o wiele cennych składników. Niemniej, nawet najprostszą potrawę można równie łatwo popsuć. Jakie błędy popełniamy przygotowując sałatki i jak ich unikać, żeby cieszyć się zdrowym, pysznym daniem?

Jednym z najczęściej występujących błędów przy sporządzaniu surówek jest nieodpowiedni dobór składników. Nie wszystko co dobre i zdrowe, będzie ze sobą dobrze współgrać na talerzu. Często wspomina się o tym, że nie można łączyć ze sobą ogórka i pomidora. Wszystko przez to, że ogórek zneutralizuje witaminę C zawartą w pomidorach. Poza tym nic złego się nie stanie, więc jeśli smak połączonych ogórków i pomidorów nam odpowiada, to nie musimy z niego zrezygnować.

O wiele gorszy jest brak umiaru jeśli chodzi o dodawanie majonezu. Ten sos jest chyba najpopularniejszym dodatkiem do sałatek jaki znamy i najczęściej to właśnie on zmienia zdrową potrawę w kaloryczną tłuszczową bombę. Nie mówimy, że trzeba z majonezu rezygnować w ogóle, ale zdecydowanie możemy ograniczyć jego spożywanie. Naturalne jogurty i oliwa z oliwek też bardzo pysznie wzbogacą naszą sałatkę, a całość wypadnie przy tym o wiele zdrowiej.

Wspomnieliśmy o nadmiarze majonezu. A może w ogóle pozbyć się tłuszczu i jeść sałatkę „na sucho”. Niektórzy tak robią w obawie przed kaloriami, ale to też niemały błąd. Tłuszcz jest potrzebny w odpowiedniej ilości, ponieważ bez niego, nasz organizm nie przyswoi potrzebnych witamin.

Przesadzamy również jeśli chodzi o doprawianie wszystkiego solą. Sól jest potrzebna, ale nie w takiej ilości w jakiej ją spożywamy. A Polacy mają tendencję do solenia wszystkiego co tylko znajdzie się na talerzu. Nie ma po co psuć zdrowotnego charakteru sałatki warzywnej. Majonez i tak już nie wpływa na nią zbyt dobrze, bo co jeszcze dobijać sałatkę solą. Zamiast tego skupmy się na innych przyprawach i ziołach, które nie dość, że wzbogacą smak i aromat sałatki, do dodatkowo zapewnią nam kilka cennych składników więcej.

Warzyw konserwowych raczej nie da się uniknąć, ale czasem w naszych sałatkach za dużo jest składników prosto z puszki. Po pierwsze, wiele cennych witam czy innych składników, przejdzie do zalewy, którą przecież wylewamy. Po drugie, warzywa z puszki posiadają w sobie spore ilości soli, a tej przecież jeszcze więcej dodamy dodając przyprawy. Zawsze też możemy sięgnąć po mrożonki, które w zestawieniu z warzywami z puszki wydają się zdrowsze i bogatsze w substancje odżywcze.

Sałatek i surówek nie powinniśmy przechowywać zbyt długo. Jeśli pokroimy, poszatkujemy i wymieszamy warzywa, dodając do wszystkiego sos, to kilka godzin wystarczy, żeby danie straciło apetyczny wygląd. Po nocy spędzonej w lodówce, a tym bardziej dwóch będzie już tylko gorzej. Pamiętajmy, że przetrzymywanie dań z majonezem i śmietaną może nam zwyczajnie zaszkodzić. Nie lubimy kiedy jedzenie się marnuje, ale to lepszy wybór niż sensacje żołądkowe.

Wstaw na stronę:

Dodaj do Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Powrót do listy artykułów

Komentarze

Nie ma komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y) i Twój komentarz pojawi się po sprawdzeniu przez moderatora


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017