Kategorie przepisów

Sposoby na upały

Sposoby na upały

Czekamy na lato cały rok. Nareszcie po długim czasie oczekiwań możemy nacieszyć się słońcem i ładną pogodą. Niestety z drugiej strony długotrwałe upały mogą nas za bardzo męczyć, a gorące słońce sprawia, że stajemy się odwodnieni, zmęczeni i zaczynamy marzyć o kilku dniach chłodu. W jaki sposób radzić sobie z przegrzanym organizmem i jak przynieść sobie nieco ulgi w gorące dni? Najlepiej skorzystać z metod, które na przestrzeni lat wypracowała sobie światowa kuchnia.

Nic nas tak dobrze nie schłodzi, jak chłodnik. W każdym kraju jest jakiś odpowiednik chłodnika i nie ma się czemu dziwić. Chłodniki są idealnym wyborem aby zniwelować nieco skutki gorąca. Zazwyczaj bazują tylko na warzywach, czasem dodaje się trochę nabiału, albo mięsa. W naszym kraju popularnymi składnikami dobrego są: botwinka, maślanka, rzodkiewka czy ogórek. W bułgarskim tantorze możemy znaleźć również czosnek i koperek, a w Hiszpanii nie stroni się od dodawania papryki i pomidorów. W Andaluzji przyrządza się chłodniki z winogron i melona, Francuzi natomiast mają swoją vichyssoise w której pływają zazwyczaj pory, ziemniaki i śmietanka. Oprócz zup możemy też sięgnąć po owocowe i warzywne sałatki. Letni okres do doskonały czas na zakup sezonowych produktów, które dostarczą nam wiele witamin i składników mineralnych.

U Bałkanów bardzo popularne stało się dodawanie białego sera do dań, które mają ostudzić i orzeźwić organizm. Bryndza lub sirene doskonale nada się jako składnik faszerowanej papryki albo dopełnienie sałatki szopskiej. Greckie sosy tzatziki bazują na jogurtach i maślankach, które skutecznie ochłodzą nasz organizm. Oprócz tego możemy zainspirować się indyjskim lassi, przygotowywanym na bazie kminku i owoców mango.

W chińskiej kulturze występuje zjawisko zwane Kuchnią Pięciu Przemian. Jest to ciekawy nurt, który łączy ze sobą filozofię ze sztuką kulinarną, co z kolei ma swoje podwaliny w tradycyjnej chińskiej medycynie. Znajdziemy w niej również odpowiedź na to, jak sobie radzić z nadmiernym odczuwaniem gorąca. Taoizm, z którego Kuchnia Pięciu Smaków się wywodzi, mówi jak ważne jest zachowanie równowagi między duszą, a ciałem. Przekładając tą wiedzę na kulinaria – każdy rodzaj jedzenia ma swoją naturalną energię, a drogą do sukcesu jest to, aby umiejętnie z niej korzystać. W Kuchni Pięciu Smaków istnieje pojęcie jangizowania, które ma na celu zwiększenie rozgrzewających właściwości dania. W opozycji do tego stoi inizowanie, dzięki któremu posiłek przyniesie chłód i orzeźwienie. Do produktów obniżających temperaturą ciała należą zatem ogórki, cukinia, kapusta pekińska, a także gotowany drób, koźlina oraz smażona wołowina. Takie menu jest odpowiednie dla osób, które nadmiernie odczuwają fale gorąca i czują się przez to niespokojne, znerwicowane i zwyczajnie zmęczone upałem. Oprócz tego warto wiedzieć, że ochłodzimy się łącząc gotowane produkty z owocami tropikalnymi, kiełkami czy algami.

W upalne dni zrezygnujmy z kolorowych, gazowanych napojów, które nie przyniosą nam ulgi, ale za o dostarczą ogromną ilość cukru. Kawa wypłukuje cenne minerały, a alkohol zmniejsza naszą tolerancję na wysokie temperatury. Mineralna niegazowana woda nadal pozostaje najlepszym wyborem.

Wstaw na stronę:

Dodaj do Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Powrót do listy artykułów

Komentarze

Nie ma komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y) i Twój komentarz pojawi się po sprawdzeniu przez moderatora


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017