Kategorie przepisów

WeFood

WeFood

Od lat ludzkość marnuje żywność. Problem istnieje niemal od zawsze i podkreśla tylko różnice między bogatymi i rozwiniętymi państwami, a krajami, w których mieszkańcy skazani są na głód. W państwach bogatszych dochodzi do sytuacji w której ilość dostępnej żywności w znacznym stopniu przewyższa realne zapotrzebowanie mieszkańców. Posiadamy o wiele więcej żywności niż jesteśmy w stanie zjeść. Dochodzi tym samym do marnowania jedzenia i wyrzucania go na śmietnik, podczas gdy w krajach trzeciego świata panuje głód i niedożywienie. Przez zaistniałą sytuację narodziła się idea zwana freeganizmem, która zakłada selekcję wyrzuconych śmieci i spożywanie tych produktów, które nadają się jeszcze do jedzenia. O samym freeganizmie pisaliśmy już niejednokrotnie jednak tym razem ktoś posunął się w tej idei o krok do przodu. Jeden z duńskich supermarketów zajął się sprzedażą tych produktów, które miały przedwcześnie trafić do kontenera na śmieci.

Wszystko zaczęło się za sprawą duńskiej fundacji Folkekirkens Nødhjælp, która zdecydowała się na tak ryzykowne i dla niektórych wręcz absurdalne przedsięwzięcie. W ten sposób w Kopenhadze powstał pierwszy supermarket oferujący produkty drugiej świeżości. W menu sklepu można znaleźć produkty o bardzo krótkim terminie spożycia, produkty o uszkodzonych opakowaniach, czy też produkty poobijane i zwyczajnie „nieatrakcyjne”. Warto dodać, że każdy z produktów w WeeFood jest przeceniony o 30-50% a zyski mają zasilać konto fundacji, by później przeznaczyć je na inne projekty o zbliżonym charakterze. W WeFood pracują wolontariusze, natomiast fundacja zdążyła już podpisać umowy z czołowymi importerami owoców cytrusowych czy rzeźnikami.

Cały projekt związany z WeFood kierowany jest do tych osób, które nie są obojętne wobec kwestii marnowania żywności. Ma być to również forma pomocy dla mniej zamożnych mieszkańców Danii. Fundacja stara się skutecznie przeciwdziałać marnowaniu żywności, a wszelkie badania wskazują, że w ostatnim czasie ilość marnowanego jedzenia zmniejszyła się o 25% co jest już naprawdę sporym sukcesem.

W dalszym ciągu jednak problem marnowania żywności występuje i niestety my również mamy w tym swój udział. Wiele kampanii społecznych mówi o tym jak przeciwdziałać wyrzucaniu jedzenia na śmietnik. Ogromne znaczenie ma tu nasz konsumencki tryb życia. Gromadzimy ogromne ilości produktów, które jednak psują się jeszcze zanim zdążymy je sensownie zagospodarować. Dużo zależy od tego w jakich warunkach przechowujemy warzywa i owoce. Często okazuje się, że przechowywanie w zbyt wysokich temperaturach, albo używanie do tego plastikowych torebek znacznie obniża smak i jakość zakupionych warzyw i owoców, skutkiem czego lądują one przedwcześnie na śmietniku. Czasem możemy przez nieuwagę zakupić produkt o uszkodzonym opakowaniu, przez co zbyt szybko się psuje albo pleśnieje. Pamiętajmy też o skrupulatnym sprawdzaniu terminu ważności, albowiem zdarza się, że nieopatrznie kupimy mleko, jogurt, bądź wędlinę, które mogą postać w lodówce o wiele krócej niż sądziliśmy.

Wstaw na stronę:

Dodaj do Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Powrót do listy artykułów

Komentarze

milutka1609#

milutka1609

2016-04-01 13:29:28

Dobry artykuł, zachęcam do przeczytania.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y) i Twój komentarz pojawi się po sprawdzeniu przez moderatora


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017