73295 przepisów
na stronie

Kategorie przepisów

Porady

Prosty sposób na ziemniaki w mundurkach

Prosty sposób na ziemniaki w mundurkach

Ziemniaki w mundurkach są dosyć popularnym daniem, trzeba jednak spełnić kilka zasad, aby przygotować je w odpowiedni sposób. Najważniejszą kwestią jest wybór odpowiedniej odmiany ziemniaków. Tutaj zwracamy uwagę na te, które cechują się twardym i zwartym miąższem. Możemy zatem wybierać pomiędzy tak...

Więcej

Puszki i folia w lodówce

Puszki i folia w lodówce

Puszki to bardzo dobry wynalazek, który pozwala na długotrwałe przechowywanie żywności. Zazwyczaj zamknięta puszka pozwala na bardzo długi czas przetrzymywania żywności. Oczywiście w każdym wypadku trzeba czytać etykietki, ponieważ wyjątkowo może zawierać ona nieco odmienną informacja, chociaż należ...

Więcej

Jak jeść cytrusy

Jak jeść cytrusy

Owoce cytrusowe są zdrowe i pożywne, niestety pewne problemy może sprawić obranie tychże owoców. Żeby dobrze obrać pomarańczę i nie narazić się na gorzki smak, należy naciąć skórkę wzdłuż wybranej cząstki. Potem za pomocą odpowiedniego widelczyka, bądź własnych palców wystarczy oddzielić skórkę od...

Więcej

Co do smarowania pieczywa?

Co do smarowania pieczywa?

Ogólnie przyjęło się że chleb należy smarować. W niektórych reklamach, propagowano nawet smarowanie z obu stron. Niestety tam gdzie pojawia się temat smarowidła do pieczywa, pojawia się również zagadnienie tłuszczu i kaloryczności. Czym smarować chleb i bułeczki, żeby uniknąć problemu z sylwetką? ...

Więcej

Jaki czas na grillu?

Jaki czas na grillu?

Grillowanie to niełatwa dziedzina kulinarnej sztuki. Aby wszystkie składniki grillowej uczty cieszyły nasze kubeczki smakowe, muszą być przygotowane przez odpowiednią ilość czasu. Największą popularnością cieszą się różne kawałki wieprzowiny. Polędwica i karkówka niepodzielnie królują na naszych gr...

Więcej

Jak odpowiednio korzystać z lodówki

Jak odpowiednio korzystać z lodówki

W każdym domu znajduje się lodówka, czyli główny punkt naszej kuchni. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że trzeba ją należycie traktować, aby w idealny sposób spełniała swoją rolę. Żeby lodówka była jak najbardziej wydajna i dobrze nam służyła, trzeba spełnić kilka podstawowych warunków. Po ...

Więcej

Panierka do kotletów inna niż zwykle

Panierka do kotletów inna niż zwykle

Kotlety w panierce to danie, które dosyć często pojawia się w naszym codziennym menu. Przez wielu dietetyków jednak, panierka sporządzona na bazie bułki tartej jest kalorycznym złem. Jeśli nie musimy martwić się o stan naszej sylwetki, to i tak warto nieco poeksperymentować w tej dziedzinie, odkrywa...

Więcej

Jak przygotować chrupiące frytki

Jak przygotować chrupiące frytki

Frytki to sposób na prosty i całkiem smakowity obiad. Niestety nie zawsze udaje się zachować ich chrupki charakter. Co zrobić, żeby po usmażeniu frytki nie przypominały makaronu? Jest na to kilka sposobów. Ważne jest, żeby pokrojone słupki ziemniaka poleżały chwilkę w zimnej wodzie. Po odsądzeniu ...

Więcej

Sposób na puszyste naleśniki

Sposób na puszyste naleśniki

Smażenie naleśników to nie lada wyzwanie. Największym problemem jest to, aby zachowały swój puszysty charakter, dzięki czemu poprawi się ich konsystencja i smak. Żeby osiągnąć taki efekt, naleśnikowe ciasto należy wyrabiać z mleka, które mieszamy z wodą (w proporcjach pół na pół). W trakcie tej oper...

Więcej

Jak sprawić, żeby skórka kurczaka była złocista i chrupiąca

Jak sprawić, żeby skórka kurczaka była złocista i chrupiąca

Wszyscy od czasu do czasu pieczemy kurczaka, lecz nie zawsze udaje się nam sprawić, żeby skórka była złocista i chrupiąca. Istnieją na szczęście sposoby, które ułatwią nam to zadanie. Po pierwsze skórkę warto posmarować miodem. Łyżeczka tego złocistego składnika, dodana podczas pieczenia powinna zał...

Więcej

«« | Poprzednia | 1 | 2 | 3 | 4 | Następna | »»

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017