Kategorie przepisów

Kruche ciasto z marmoladą

Opis

kruchutka przekąska do kawy

Składniki

Sposób przyrządzenia

Mąkę wyrabiamy z cukrem, jajkiem i masłem na gładką masę. Jak widać, jest to kruche ciasto, więc wkładamy je do lodówki na ok. 1 godzinę. PO wyjęciu dzielimy je na 2 równe części i rozwałkowujemy.

Część pierwszą układamy na wcześniej posmarowanej masełkiem i oprószonej bułką tartą blaszce. Następnie smarujemy tę już ułożoną warstwę marmoladą śliwkową (bo jest twarda i mało wodnista).

Drugą z rozwałkowanych części ciasta przykrywamy marmoladową powierzchnię (dokładnie), robimy widelcem zachęcających kilka otworków (ku oddychaniu) i wstawiamy do pieca na ok 15/20 min (cały czas bacznie obserwując).

Tak jak pisałam wcześniej, nie mam miernika temperatury, ale w skali on 1-10 (na mojej kuchence) ciasto to wypiekało się na 4ce.

Po upieczeniu można jeszcze posypać ciasto cukrem pudrem (dla smakoszy).
Ocena przepisu: 1 (1 gł.)
Wyświetlenia: 6758
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 10min.
Czas przygotowania: 10 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Kruche ciasto z marmoladą
madlenn#

Dodane przez:

madlenn

2009-04-02
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Torcik orzechowy

Torcik orzechowy

to2007#

Dodane przez:

to2007

2009-04-04
Milka

Milka

monika68#

Dodane przez:

monika68

2009-04-05
Ciasto orzechowo jabłkowe

Ciasto orzechowo jabłkowe

to2007#

Dodane przez:

to2007

2010-08-14
ciasto kokosowo-jabłkowe
3bit

3bit

natns#

Dodane przez:

natns

2009-04-06

Komentarze

Do przepisu na: Kruche ciasto z marmoladą

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014