Kategorie przepisów

Ayran -napój jogurtowy

Opis

Napój który jest wyśmienity w upały i nieodzowny w kuchni tureckiej podawany do pieczonych mięs z grilla. Śmiesznie prosty i smaczny.Ważne aby jogurt był dobrej jakości typu turecki,bałkański lub grecki.Różnią się od naszych rodzimych jogurtów konsystencją.Są tak gęste jak masło,nasze rodzime są bardziej wodniste.Dlatego używając ostatecznie rodzimego jogurtu wystarczy dodać kilka łyżek wody.

Składniki

extra dodatek

Sposób przyrządzenia

1-Wymieszać wodę z jogurtem.Ogólne proporcje to 2 łyżki jogurtu na szklankę wody.Proporcje jednak zależne są od upodobań.Można zrobić Aynan bardziej gęsty biorąc 3 łyżki jogurtu na szklankę wody.
2-Dodać sól i intensywnie ubijać aż powstanie lekka pianka.
3-Posiekać miętę i dodać go jogurtu.Odstawić do lodówki na dłuższy czas do schłodzenia.Przed podaniem odcedzić listki mięty.
Oryginalnie mięty nie dodaje się do Ayranu ale to jest niewątpliwie ciekawy pomysł na upalne dni
Ocena przepisu: 3 (9 gł.)
Wyświetlenia: 6650
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
Czas przygotowania: 5 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Ayran -napój jogurtowy
Samirka#

Dodane przez:

Samirka

2010-07-20

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Mleko waniliowe

Mleko waniliowe

aasiik#

Dodane przez:

aasiik

2010-07-19
Multiwitamina z Bananem

Multiwitamina z Bananem

tomaszek0017#

Dodane przez:

tomaszek0017

2010-07-21
Multiwitamina z Bananem
Sok ananasowo-pomarańczowy

Sok ananasowo-pomarańczowy

aasiik#

Dodane przez:

aasiik

2010-07-23
Napój mleczny bananowy

Napój mleczny bananowy

aasiik#

Dodane przez:

aasiik

2010-07-23

Komentarze

Do przepisu na: Ayran -napój jogurtowy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014