Kategorie przepisów

Babka gotowana z polewą kakaową

Opis

Ciasto to ma u nas w domu już dużą tradycję i jest bardzo często gotowane zwłaszcza przez moją mamę, a teraz i od czasu do czasu przeze mnie.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Ciasto:
mąka tortowa - 1 szklanka
mąka ziemniaczana - 1 szklanka
cukier biały - 1 szklanka
jajka - 6-7 sztuk
margaryna "Kasia" - 25 dag
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
aromat migdałowy - 1 sztuka

Polewa:
margaryna zwykła - 10-15 dag
cukier puder - 10-15 dag
mleko zwykłe - 2-3 łyżki
kakao ciemne gorzkie - 4 łyżeczki
mąka ziemniaczana - 1,5 łyżeczki

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na gładką masę. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i starannie przesiać. Stopniowo wsypywać do masy żółtkowej, ubijając cały czas. Dodać aromat i uprzednio ubite białka na puszystą i sztywna pianę. Delikatnie przemieszać łyżką.
Ciasto wlać do przygotowanej specjalnej formy do gotowania babek (taka z przykrywką - może być metalowa lub ze szkła żaroodpornego) Zamknąć foremkę i wstawić do garnka płaskiego lub rondla z zimną wodą i obciążyć pokrywkę aby forma się nie ruszała. Przykryć garnek. Postawić na ogniu i czekać aż się woda zagotuje i od tego momentu liczyć czas. Ciasto powinno się gotować 1 godzinę i 15 minut.
Polewa: wszystkie składniki włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do momentu aż nabierze jednolitej konsystencji.
Po ugotowaniu ciasto wyłożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia. Kiedy będzie już letnie polać polewą.
Ocena przepisu: 4 (71 gł.)
Wyświetlenia: 26813
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Babka gotowana z polewą kakaową
kamila1234#

Dodane przez:

kamila1234

2007-09-03
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 16 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Waniliowiec

Waniliowiec

donia84#

Dodane przez:

donia84

2007-09-03
Rolada kokosowa bez pieczenia

Rolada kokosowa bez pieczenia

#

Dodane przez:

2009-09-05
Snikers Asi

Snikers Asi

tarcezjusz#

Dodane przez:

tarcezjusz

2008-11-01
Snikers Asi
Muffiny z syropem klonowym

Muffiny z syropem klonowym

Alinerka#

Dodane przez:

Alinerka

2007-09-10

Zobacz wszystkie (7)

Komentarze

Do przepisu na: Babka gotowana z polewą kakaową

2013-04-04 15:39:27

Nie mam takiej formy do gotowania babek, ale jadłam już nie raz u teściowej. Bardzo dobra jest taka babka.

2010-05-25 22:24:31

A to jest moja ulubiona babka, nie mam niestety do niej foremki żeby ją ugotować ale chyba w końcu ją kupię.
!sylwia#

!sylwia

2010-03-21 11:02:50

małgorzata moze podzielisz sie z nami przepisem twojej babci?!? :-)
!małgorzata#

!małgorzata

2010-02-19 19:08:20

mam przepis po babci - olejek tylko arakowy, zamiast margaryny masło, kieliszek spirytusu no i trochę inne proporcje. Jako polewa czekolada deserowa. Babka wychodzi wyśmienita o niepowtarzalnym smaku, jest wilgotna ale puszysta. Pani przepis jest nastawiony na tani koszt a to nie zawsze idzie z jakością. Ponieważ należy ograniczać spożycie słodyczy wolę zjeść coś wyjątkowego raz na jakiś czas. Radzę korzystać z przedwojennych przepisów.
!gosia#

!gosia

2008-11-25 13:02:05

czy to musi byc specjalny garczek do gotowania tej babki
!romana#

!romana

2008-03-27 13:17:15

też gotuję babkę od lat, troszkę inne proporcje;1/2 szkl.kartofl., 3/4 szl. cukru, 5-6 jaj, dodaję sok z cytryny, zapach cytrynowy, kieliszek spirytusu,
!jagoda#

!jagoda

2008-01-29 23:08:59

Witam

Robiłam parę lat temu taką babkę palce lizać pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014