Kategorie przepisów

Bakłażany smażone

Opis

Skoro panuje moda na bakłażany to warto spróbować tej potrawy. Mojej rodzinie smakuje bardziej na ciepło.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Bakłażany umyć, pokroić na plastry grubości 6-7 mm, posolić i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, ułożyć warstwę plastrów, smażyć z obu stron na brązowy kolor. Usmażone plastry wyjąć i smażyć następne. Gdy cały olej wsiąknie w bakłażany na patelnię wlać następne 3 łyżki oleju. Usmażone bakłażany odsączyć z tłuszczu. Ocet wymieszać z solą i pieprzem, ziołami i oliwą. Połać bakłażany. Podawać na ciepło lub na zimno.
Ocena przepisu: 3 (15 gł.)
Wyświetlenia: 19394
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 8 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Smalec domowy

Smalec domowy

magmak#

Dodane przez:

magmak

2008-10-16
Smalec domowy
Smalec z ziołami

Smalec z ziołami

anka_z#

Dodane przez:

anka_z

2009-09-01
Galaretka z nóżek

Galaretka z nóżek

engyk#

Dodane przez:

engyk

2009-01-08
Nóżki

Zobacz wszystkie (3)

Komentarze

Do przepisu na: Bakłażany smażone

!Ada#

!Ada

2008-12-22 14:32:57

Moja ciotka robiła to jak byłam u niej we Włoszech. Najlepiej żeby postały z solą z 1h. A jak smażysz to dodaj czosnku. Włosi wszystko z czosnkiem jedzą, ale za to dobrze wychodzi.

2008-10-03 21:38:31

Ważne przy bakłażanach jest to, aby je wcześniej posolić, aby wyszła z nich "goryczka".
!olesia#

!olesia

2007-02-27 15:07:15

pychotka swietny przepis piekna:)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014