Kategorie przepisów

Przepis na Barszcz czerwony

Opis

Doskonały barszcz czerwony, najlepszy jaki jadłam, idealny na co dzień, jak i na Wigilię.

Składniki

Barszcz czerwony - jak zrobić

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać. Do garnka dodać obrane i pokrojone na połówki buraki oraz ziarna ziela, liście laurowe, pieprz, sól oraz ząbki czosnku i majeranku. Gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku. Można dodać także trochę przypraw z suszonych i krojonych warzyw.
Gotować jeszcze chwilę, zdjąć z kuchenki, trochę przestudzić i dodać surowego startego buraka dla uzyskania bardziej intensywnego koloru.
Przed podaniem podgrzać, ale nie gotować!
Barszcz nalewać przez sitko. Podawać można z uszkami, pasztecikami czy też pasztecikami. Zastosowanie dowolne.
Ocena przepisu: 4 (90 gł.)
Wyświetlenia: 183286
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Barszcz czerwony
danusia

Dodane przez:

danusia

2008-09-01
Barszcz czerwony
danusia

Dodane przez:

danusia

2008-09-01
Barszcz czerwony
teressa444

Dodane przez:

teressa444

2009-10-12
Barszcz czerwony
zoneczka

Dodane przez:

zoneczka

2010-02-05
Barszcz czerwony
kleopatra1982

Dodane przez:

kleopatra1982

2010-12-28
>
Ten przepis ma w ulubionych 63 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Karp w galarecie

Karp w galarecie

izka715

Dodane przez:

izka715

2008-09-07
Zalewajka

Zalewajka

Danusia19671

Dodane przez:

Danusia19671

2008-09-08
Kapusta z pieczarkami

Kapusta z pieczarkami

Danusia19671

Dodane przez:

Danusia19671

2009-01-04
Kapusta z pieczarkami

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Barszcz czerwony

!dawid#

!dawid

2012-03-02 16:10:49

a ile wody do garnka ?

pozdrawiam
!czosnek#

!czosnek

2012-01-31 15:59:26

A ja mam podobne zdanie jak 'eva' choć nie tak radykalne. Ludziom się wydaje, że jak wszędzie nawalą czosnku to będzie super, a efekt jest często odwrotny. Nieco smrodliwy czosnek nawet w niedużej ilości potrafi "zabić" smak każdej potrawy.
!gajulek#

!gajulek

2011-10-31 11:16:19

Do poprzedniczki "eva". Czosnek jest bardzo zdrowy a Polska to wolny kraj i jak ktoś chce to zje a jak nie lubi to nie dodaje a komentarze w stylu:
"Czosnek!Coś obrzydliwego,wstrętnego i śmierdzącego.I do każdej potrawy walą ten "smród"!"
są wysoko nie na miejscu!!! Swój pogląd wyrażać bardziej kulturalnie szanując zdanie innych...
Przepis fajny :).
!eva#

!eva

2011-05-20 12:25:34

Czosnek!Coś obrzydliwego,wstrętnego i śmierdzącego.I do każdej potrawy walą ten "smród"!
!Paweł#

!Paweł

2010-12-11 12:29:40

A do barszczyku jeszcze łyżkę stołową miodu tylko prawdziwego. Pyszności:)
!Confused#

!Confused

2010-12-09 16:03:31

Hmm, cały czas się zastanawiam z czym podać - z pasztecikami, czy z pasztecikami?

2010-12-06 19:12:23

Witam
Super przepis. Na tej stronce znajdziecie też fajne przepisy http://naszeprzepisy.blogspot.com/
Zapraszam
!Gosia#

!Gosia

2010-03-30 13:54:50

A czemu kolor z surowego buraka ,a co z tymi ugotowanymi???

2010-02-11 21:25:35

JA DO BARSZCZU ZAPARZAM CZOSNEK I ODCEDZAM A NA KOŃCU PODAJE GO CAŁY EFEKT W TYM TKWI JA UWIELBIAM DODAWAĆ CZOSNEK DO POTRAW BO OD RAZU ZMIENIA SMAK

2010-02-02 23:22:53

bardzo dobry barszczyk

2010-01-26 22:12:01

Barszcz czerwony po prostu poezja.

2010-01-20 19:18:05

mm bez barszczyku nie ma Wigilii
!hanna#

!hanna

2010-01-19 11:39:00

pycha,jeszcze ze dwa grzybki i jeszcze lepsze.

2010-01-05 12:11:21

Buraczki do barszczu ja kiszę już kilka dni wcześniej i dodaję do barszczu tylko kwas z nich.Takiego barszczu nie doprowadza do wrzenia,bo straci kolor.

2009-12-30 23:59:14

Pyszności!
!Koni#

!Koni

2009-12-23 20:08:50

Dziękuję za ten przepis. Barszczyk jest pyszny. Dodałam tylko extra 2 suszone grzybki i gotowałam krócej. Wesołych Świąt :-)

2009-12-09 22:43:01

Taki, jaki uwielbiam :))
!Pyza#

!Pyza

2009-12-06 09:36:42

Po co tyle roboty! Ja kisze buraki,pyszny sok dodaję do dobrego rosołu i niema lepszego barszczu.Sok z kiszonych buraków jest wspaniały nawet do codziennego picia-polecam

2009-12-04 18:46:30

Uwielbiam barszcz czerwony jest też dobry do udka upieczonego w piekarniku sprawdza się z uduszonymi pieczarkami ja zawsze robię na okazje imieniny czy urodziny.

2009-11-22 00:36:48

barszczyk tylko z pasztecikami smakuje najlepiej

2009-11-20 14:14:15

Jak chcesz mieć ładny kolorek, to te buraki posól, zalej gotowaną wodą i odstaw na 2 godz.
Później wyjmij buraki i dopiero je ugotuj.

2009-11-09 20:07:21

Uwielbiam barszcz czerwony. Mniam, mniam.
!Grazyna Bäusher#

!Grazyna Bäusher

2009-11-01 22:12:08

Powiem krotko,tyle gowatowania!!!!!!!!! zadych witamin juz tam nie ma!!!Ja gotuje gora pol godziny,wtedy warzywa maja swoj aromat,no i przyprawy najwazniejsze ale bez dodatkow smakowych,bo ta cala maga i wegeta ma tego tyle, ze tylko to czujecie.Sprobujcie bys kreatywni i eksperymentujcie ale tylko przyprawami naturalnymi,bo przeciez kazdy z nas ma inny smak.Zycze wam smacznego!!!!11
!shizu#

!shizu

2009-10-23 20:26:14

dla lepszego smaku można podsmażyć cebulkę na oleju lnianym i dodać do barszczu

2009-10-16 13:22:51

Właśnie zrobiłam barszcz wg tego przepisu.Kolor przepiękny natomiast smak zupełnie bezpłciowy:(Po 2 h gotowania zupa bez żadnego smaku-dodałam magii,pieprz,sól,vegete,nawet czosnek,troche octu i cukru i dalej czegoś mi brakuje.Szkoda,bo pierwszy raz przyrządzałam taki barszcz.

2009-10-07 15:11:30

ja dodaje trochę cukru. Dzieki temu smak jest łagodniejszy.Najlepiej smakuje na drugi dzień. Zamiast cytryny dodaje ocet winny np z jabłek. Pychaaa...

2009-09-08 10:38:35

Piękny kolor barszczu
!jagoda#

!jagoda

2009-09-06 23:17:00

a majeranek najlepiej przed dodaniem do potrawy rozetrzeć w dłoniach, wzrasta wówczas aromat i smak staje się bardzo wyraźny, oczywiście dodajemy na koniec, bo podczas długiego gotowania traci to, co w nim najlepsze, a przecież w gotowaniu chodzi głównie o smak.
!pawel#

!pawel

2009-08-26 14:02:06

jak nie pelny? to jak ja teraz barszcz zrobie?
!Wiesia#

!Wiesia

2009-08-10 18:15:47

A mi wyszedł zaostry i nie wiem jak mozna złagodzić smak;(

2009-07-17 22:06:57

Pyszny, taki domowy smak.
!ania#

!ania

2009-07-14 16:24:22

barszcz jest super

2009-07-09 21:21:40

mniam, mniam

2009-06-20 10:54:13

Zrobiłam ten barszcz dokładnie według twojego przepisu,wyszedł fantastyczny,mój mąż był zachwycony.

2009-06-09 15:13:00

Przepis ok.Sam podobnie gotuję.

2009-05-04 07:15:49

Majeranek i czosnek dodajemy na końcu gotowania ! Inaczej zgorzknieją i popsują smak barszczu.
!:/;/;/;/;#

!:/;/;/;/;

2009-04-23 14:36:04

Ten przepis jest nie pełny!!!!!!!!!!!!!!!

2009-04-11 15:22:55

Taki barszczyk jest naprawdę pyszny. Nie kłóćcie się o składniki, każdy robi na swój sposób. Polecam krokiecika do niego;)

2009-04-07 19:30:47

Dokładnie dodaje te same składniki i to jest najlepszy barszcz świata :). Smak zwłaszcza podnosi czosnek i majeranek.
Gotuje go jednak zawsze na kawałku wędzonki. Jest wtedy jeszcze lepszy.
!sas#

!sas

2009-03-23 18:50:08

A najlepszy barszcz czerwony to musi mieć jeszcze dodaną wodę z ogórków kiszonych (ale robionych sposobem domowym) i wtedy to palce lizać.
!uzbad#

!uzbad

2009-02-01 17:17:57

Barszcz na Wigilię? Bez buraczanego zakwasu?
!jolus#

!jolus

2009-01-28 16:29:21

przepis jest spoko ale dlaczego niema mowy o wodzie ile jej w koncu dac hahaha
!pobandzie#

!pobandzie

2009-01-15 11:09:43

nie mogę sie zdecydować czy podać z pasztecikami czy moze z pasztecikami :)
!Iga#

!Iga

2008-12-24 11:11:48

Ja daję 5 pokrojonych buraków i wychodzi intensywny kolor. A poza tym przepis jest bardzo dobry.
!nieborak#

!nieborak

2008-12-21 12:51:19

dwa razy paszteciki?
!ania#

!ania

2008-12-11 18:07:41

przepis na barszcz do luftu ....a gdzie wywar z grzybow , , a zakwasza sie na koncu ..etc

2008-12-10 20:02:47

Ja i moja rodzina dodajemy zawsze z łyżkę octu żeby buraczki lepiej puściły kolor.
!Bozena#

!Bozena

2008-12-10 14:00:33

kwas burakowy dodaje intensywniejszego smaku...
!Iv#

!Iv

2008-12-09 00:47:29

Tych buraköw jest troche za malo. Poza tym przepis jest malo dokladny, zwlaszcza dla poczatkujacych. NIe wszystkie warzywa wrzuca sie od razu. Buraki potrzebuja dluzszego gotowania niz marchewka, a marchewka dluzszego czasu niz por np. Cytryne dodajemy pod koniec gotowania i gotujemy na malym ogniu, zeby zachowac jak najwieksza ilosc wit. C.
Pozatym fajnie, ze trafilam na ta strone.
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie.

2008-12-02 19:26:20

Polecam dodać jedno jabłko gdy barszcz się gotuje, na koniec je wyjmujemy a jednak dodaje fajnego smaczku.

2008-12-02 09:35:11

U nas w domu tez robimy barszcz czerwony,ale Twoj barszcz jest z kartonu,widac to od razu,z 3 burakow nigdy nie wyjdzie taki kolor.Do barszczu,trzeba dac przynajmiej ze 2 kg burakow,zeby wyszedl intensywny.

2008-11-07 05:23:30

wole z uszkami :]

2008-10-19 23:53:47

Koniecznie dodać grzybka suszonego na zapach. Zwlaszcza jesli to wigilijny

2008-10-08 04:35:14

Do takiego barszczyku zwłaszcza na święta Bożego Narodzenia proponowałabym dodać kilka suszonych grzybków- najlepiej nie sklepowych :) Dodadzą niepowtarzalnego smaku i armatu :) Polecam- sama zawsze tak robię

2008-10-05 15:16:17

Ten przepis jest ok.

2008-10-03 21:18:21

Moja mama robi taki zawsze na Wigilię. Podajemy go z pasztecikami. Jest pyszny.

2008-10-03 18:25:27

Jeśli barszczyk ten miałby być na Wigilie i przy nim robiło by się uszka to warto dodać wywar z grzybków :) pychotka!

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015