Kategorie przepisów

Bigos Tradycyjny

Opis

Idealny na Święta i nie tylko, wielokrotnie wypróbowany i godny polecenia:) Co prawda nie gotowany przez trzy dni jak tradycja każe ale pomimo tego wyborny;)

Składniki

Sposób przyrządzenia

1. Kapustę kiszoną (nie może być gorzka) odcisnąć i lekko posiekać, następnie przełożyć do dużego garnka, dodać ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca i ziarenka pieprzu. Całość podlać niewielką ilością wody i gotować bez przykrycia na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta się zagotuje odlać wodę i zalać nową (gorącą!!!), także w niewielkiej ilości. Nadal gotować.

2. Suszone grzybki zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka godzin, aby napęczniały (najlepiej zrobić to wcześniej), po tym czasie pokroić je na kawałki i razem z wodą, w której się moczyły, dodać do naszej już prawie miękkiej kapusty.

3. Mięsa pokroić w kostkę, delikatnie natrzeć przyprawami i obsmażyć na gorącym oleju z każdej strony do ścięcia (jeszcze lepsze będzie, gdy podlejemy je czerwonym winem, aczkolwiek nie jest to konieczne) razem z wytworzonym tłuszczykiem dodać do kapusty. Całość gotować nie zapominając o mieszaniu.

4. Gdy mięsko będzie już prawie miękkie dodać pokrojone w paseczki suszone śliwki.

5. Wędzonkę pokroić w kostkę, kiełbasę w pół prążki. Całość podsmażyć włącznie z cebulą i także dodać do kapusty. Wszystko razem gotować jeszcze ok. 60 min.

6. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i jeżeli chcemy nieco złagodzić smak cukrem. Niektórzy dodają jeszcze koncentratu pomidorowego, ja osobiście uważam to za zbyteczne.

Pamiętajmy o tym że bigos kilkudniowy wielokrotnie odgrzewany jest najlepszy!!!!!!!!! Smacznego!!!!
Ocena przepisu: 4 (5 gł.)
Wyświetlenia: 9760
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Bigos Tradycyjny
eluszek#

Dodane przez:

eluszek

2009-12-12
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 7 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Czerwona

Czerwona "Modro Kapusta"

eluszek#

Dodane przez:

eluszek

2009-12-22
Bigos staropolski pieczony

Bigos staropolski pieczony

kosta#

Dodane przez:

kosta

2010-08-28
Dziad

Dziad

eva45#

Dodane przez:

eva45

2010-02-01
Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane

DOROTA-HA#

Dodane przez:

DOROTA-HA

2010-02-04

Zobacz wszystkie (8)

Komentarze

Do przepisu na: Bigos Tradycyjny

2013-12-31 19:43:57

No i to jest prawdziwy bigos!!!
Lepiej zrobić cały gar bo ciężko doczekać tych kilku dni odgrzewania :)
!Marta#

!Marta

2012-12-20 10:53:23

Dzisiaj zaczynam robić bigosik :) I coś czuję w kościach, że będzie bombowy :)
!Urszula#

!Urszula

2011-07-08 13:36:06

Tak,bigos kapitalny
!Ada#

!Ada

2011-06-27 19:25:15

W końcu tradycyjny bigosik,taki sam jak robi moja babcia z jałowcem,suszonymi śliwkami - Prawdziwy staropolski bigos a nie jakaś pseudo kapuścianka...Brawo!!!
!Gucio#

!Gucio

2011-05-03 18:36:26

Dołączam się do pozytywnych opinii - Ten bigos jest pierwsza klasa!
!Adam#

!Adam

2011-03-30 13:06:45

Rewelka - Polecam ten przepis bo warto

2010-01-02 15:19:16

Bigos kapitalny, polecam.

2009-12-13 16:29:26

Pewnie kiedys spróbuję, ale ja jednak robię po swojemu ; )

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014