Kategorie przepisów

Przepis na Brioche z creme patissiere i kruszonką

Składniki

Ciasto

Krem

Kruszonka

Brioche z creme patissiere i kruszonką - jak zrobić

Ciasto:
Mąkę przesiać i dodać sól.
Drożdże wymieszać z wodą. Jajka rozbełtać z cukrem. Dodać do nich mąkę i drożdże z wodą. Wyrobić elastyczne ciasto.
Masło zmiękczyć trochę - najlepiej uderzając w nie kilka razy.
Masło ma być chłodne, ale na tyle miękkie, że możliwe będzie wciśnięcie palca.

Do ciasta dodajemy kawałek po kawałku chłodne masło. Cały czas wyrabiając. Na początku ciasto może zacząć się rozwarstwiać ze względu na ilość masła, ale w trakcie wyrabiania całość stanie się lśniąca i gładka. Gotowe ciasto ma być elastyczne. Po naciśnięciu palcem, struktura ciasta powinno wrócić do początkowej postaci. Można również oderwać kawałek i spróbować rozciągnąć. Jeśli jest podatne, to oznacza, że ciasto jest gotowe.

Ciasto uformować w kulę, delikatnie oprószyć mąką, włożyć do miski i przykryć w folię spożywczą i odstawić na 1.5 godziny w temperaturze pokojowej. Na koniec odgazować.

Ciasto włożyć do lodówki na całą noc.

Krem:
Mleko zagotować z ziarenkami laski wanilii i całą laską. Następnie laskę wyciągnąć.
Żółtka i jajko zmiksować z cukrem. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć całość. Wrzące mleko wlać do masy jajecznej i cały czas mieszać. Przelać do garnka i gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Dodać masło i wymieszać, aż się rozpuści.
Przykryć folią spożywczą dotykając wierzchu budyniu.
Odstawić do ostudzenia.

Składniki na kruszonkę połączyć i wyrobić okruchy.

Formowanie i pieczenie
Ciasto rozwałkować na kształt długiego prostokąta. Złożyć na 3 części wzdłuż tego długiego boku - tak jakbyśmy składali coś w kopertę. Ponownie rozwałkować - teraz już na kształt prostokąta o w miarę podobnych wymiarach - prostokąta zbliżony do kwadratu. Całość posmarować kremem i zawinąć wzdłuż jednego z boku. Powstały "rulon" pokroić na 12 części.

Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej bułeczki, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Bułeczki ponownie delikatnie posmarować jajkiem omijając kruszonkę. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut, aż będą rumiane.
Ocena przepisu: 0 (0 gł.)
Wyświetlenia: 573
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni 0godz. 20min.
Czas przygotowania: 1 dni
Czas pieczenia: 20 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Brioche z creme patissiere i kruszonką
magasia

Dodane przez:

magasia

2015-06-18
Brioche z creme patissiere i kruszonką
>
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Chelsea Buns- drożdżowe bułeczki z cukrem i bakaliami

Chelsea Buns- drożdżowe bułeczki z cukrem i bakaliami

magasia

Dodane przez:

magasia

2015-06-17
Chelsea Buns- drożdżowe bułeczki z cukrem i bakaliami
Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

magasia

Dodane przez:

magasia

2015-06-25
Drożdżówki z serem
Drożdżówki z jabłkami i owsianą kruszonką

Drożdżówki z jabłkami i owsianą kruszonką

magasia

Dodane przez:

magasia

2015-06-26
Drożdżówki z jabłkami i owsianą kruszonką
Babeczki jagodowe

Babeczki jagodowe

martusia1

Dodane przez:

martusia1

2015-06-30
Babeczki jagodowe

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Brioche z creme patissiere i kruszonką

2016-01-26 22:53:41

Po prostu drożdżówki z kremem i kruszonką.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017