Kategorie przepisów

Przepis na Bułeczki drożdżowe

Składniki

Bułeczki drożdżowe - jak zrobić

Z mąki (5 dkg), cukru (2 dkg), drożdży i części ciepłego mleka zarobić rozczyn i pozostawić do podrośnięcia. Jajka (jedno zostawić) i żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z rozczynem, solą, startą skórką cytrynową, pozostałym mlekiem i przesianą mąką, zagnieść ciasto, dokładnie wyrobić dodając pod koniec wyrabiania roztopiony tłuszcz. Następnie przykryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia. Potem uformować okrągłe bułki, ułożyć w pewnych odstępach na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem kryształem i upiec (ok. 20-30 min.) w średnio nagrzanym piekarniku.
Ocena przepisu: 3 (9 gł.)
Wyświetlenia: 13741
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Bułeczki drożdżowe
aseret

Dodane przez:

aseret

2008-12-15
Bułeczki drożdżowe
Danusia19671

Dodane przez:

Danusia19671

2009-05-02
Bułeczki drożdżowe
>
Ten przepis ma w ulubionych 6 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Bułeczki drożdżowe II

Bułeczki drożdżowe II

Dodane przez:

2006-05-27
Chałka krakowska

Chałka krakowska

Bree

Dodane przez:

Bree

2010-02-21
Bigos z cukinii

Bigos z cukinii

Dodane przez:

2008-12-08
Smalec do chleba

Smalec do chleba

Dodane przez:

2008-10-15

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Bułeczki drożdżowe

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015