Kategorie przepisów

Bułeczki - ślimaczki drożdżowe z cynamonem

Opis

Wczoraj szukałam jakiegoś przepisu na ciasto drożdżowe, przejrzałam dużo stron z przepisami. Ten jakoś mnie zainteresował bardziej niż inne i już wiedziałam - zrobię ciasto według tego przepisu, dodam, że to był mój debiut jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe.

Bułeczki wyszły pyszne - na dzisiaj zostało tylko sześć :)
Dodam, ze to ciasto bez jajek.

Składniki

ciasto

farsz

Sposób przyrządzenia

Rozpuszczamy masło potrzebne do przygotowania ciasta. W misce łączymy mleko, cukier i drożdże - mieszamy, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu aż, zaczną szumieć.

Teraz łączymy mąkę z rozpuszczonym masłem i rozczynem drożdżowym i wyrabiamy dobrze. Ja wsypałam mąkę do mojego robota Kitchen Aid i stopniowo dolewałam na przemian mleko z drożdżami i masło. A robot sam wyrabiał ciasto.

Gdy już mamy dobrze wyrobione ciasto to odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia. Ja przykryłam miskę folią spożywczą i postawiłam w ciepłe miejsce.
Moje ciasto wyrosło prawie zwiększając swoją objętość czterokrotnie.

Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5-1 cm. Smarujemy połową porcji rozpuszczonego masła, dwoma łyżkami cukru waniliowego i trzema łyżkami cukru brązowego. Posypujemy cynamonem wg. uznania - dlatego nie pisałam ile cynamonu nam potrzeba.

Zwijamy jak roladę - tak żeby powstała rolada o długości dłuższego boku. Teraz nożem odcinamy krążki grubości 1,5 cm i układamy płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja górę posmarowałam masłem rozpuszczonym ale możecie jeszcze dodatkowo posypać cukrem brązowym. Zostawcie na chwilę do lekkiego podrośnięcia.

Pieczemy w temp 180'C przez około 30 minut - patrzcie pod koniec na nie bo może się w ciągu chwili przypalić, ja sprawdzałam patyczkiem czy jest już upieczone.
Ocena przepisu: 4 (4 gł.)
Wyświetlenia: 9515
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Bułeczki - ślimaczki drożdżowe z cynamonem
ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2009-01-18
Ślimaczki w pełnej krasie :)
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 7 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Domowe wafelki czekoladowe

Domowe wafelki czekoladowe

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2009-01-18
Gotowe wafle
Makowiec drożdżowy

Makowiec drożdżowy

dorota20w#

Dodane przez:

dorota20w

2009-01-18
makowce
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

wypacynkowana#

Dodane przez:

wypacynkowana

2009-01-21
Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Mala_Mi#

Dodane przez:

Mala_Mi

2009-01-21
Niestety w niezbyt atrakcyjnym ujęciu, bo robione w przedświątecznym rozgardiaszu.

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Bułeczki - ślimaczki drożdżowe z cynamonem

2010-01-22 11:36:46

witam!ja ma przepis na takie ślimaczki,ale dodaję jajka.Nadziewam np.ugotowanym budyniem(różnego smaku)lub serem białym albo powidłami.po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem,naprawdę pyszne:)lepsze niż sklepowe.POLECAM!

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014