Kategorie przepisów

Buraki gotowane

Składniki

Sposób przyrządzenia

Buraki dokładnie wyszorować, opłukać, zalać wrzącą wodą (wysoko ponad buraki) i ugotować do miękkości, co trwa około 1 godziny, jeśli buraki są średniej wielkości. Buraki duże gotują się około 1 1/2 godziny. Ugotowane buraki przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych lub dużych oczkach, według upodobania. Masło rozetrzeć z mąką, rozprowadzić gorącą wodą (lub mlekiem, jeśli chcemy aby potrawa była pożywniejsza), połączyć z burakami i kilka razy zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny (kwasek dodawać ostrożnie, aby potrawa była niezbyt kwaśna). Podawać w salaterce jako dodatek do potraw mięsnych i jarskich. Uwaga. Kto lubi, może buraki podprawić zasmażką przygotowaną ze stopionej słoniny i mąki. Gorącą zasmażkę rozprowadza się zimną wodą, mlekiem lub rosołem, w przeciwieństwie do podprawy z surowego masła i mąki, którą zawsze rozprowadza się płynem gorącym.
Ocena przepisu: 0 (0 gł.)
Wyświetlenia: 3586
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 20min.
Czas przygotowania: 20 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Buraki gotowane
agabi#

Dodane przez:

agabi

2010-11-11
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Ziemniaczki smażone

Ziemniaczki smażone

slonko321#

Dodane przez:

slonko321

2010-07-22
Modra kapusta

Modra kapusta

aasiik#

Dodane przez:

aasiik

2011-12-12
Szybki bigos

Szybki bigos

aasiik#

Dodane przez:

aasiik

2010-07-23
Ryba po grecku

Ryba po grecku

eureka#

Dodane przez:

eureka

2011-02-20

Komentarze

Do przepisu na: Buraki gotowane

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014