Kategorie przepisów

Przepis na BURITO - najsmaczniejsze jakie jadłam!

Opis

Wyjątkowo łatwe i pyszne danie!!!

Składniki

  • słodka i miękka kukurydza z puszki 1 puszki
  • mięso mielone z łopatki 500 g
  • Fix Kurczak po meksykańsku 1 saszetka
  • ser żółty 300 g
  • papryka czerwona 1 szt
  • Gotowe placki tortilla 6 szt

BURITO - najsmaczniejsze jakie jadłam! - jak zrobić

Otwieramy i odsączamy kukurydzę, paprykę kroimy w kostkę, ścieramy ser na tarce.

Placki tortilla zawijamy w folię aluminiową (żeby nie wyschły) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, celem podgrzania.
Na patelni podsmażamy mięso bez przypraw – do momentu aż będzie sypkie. Następnie dolewamy szklankę wody, wszystko posypujemy Fix’em i mieszamy. Następnie dodajemy 2/3 puszki kukurydzy i paprykę (jak będzie duża to nie dodajemy całej), mieszamy i dusimy około 10 minut mieszając.

Starty ser wsypujemy do miseczki i kładziemy na stole. Do drugiej przelewamy zawartość patelni. Na talerze wykładamy po placku tortilli, nadmiar wkładamy do piekarnika, żeby nie wystygły. Każdy indywidualnie nakłada sobie ile chce do placka, posypuje serem i składa na pół lub zawija w rulonik. Jemy nożem i widelcem.
Ocena przepisu: 4 (326 gł.)
Wyświetlenia: 157402
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
BURITO - najsmaczniejsze jakie jadłam!
PaniMISIOWA

Dodane przez:

PaniMISIOWA

2008-04-25
>
Ten przepis ma w ulubionych 58 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Fajitas Słodko-Kwaśne

Fajitas Słodko-Kwaśne

PaniMISIOWA

Dodane przez:

PaniMISIOWA

2008-04-26
Chili Con Carne

Chili Con Carne

PaniMISIOWA

Dodane przez:

PaniMISIOWA

2008-04-26
Naleśniki po meksykańsku
Chili con ewelosa

Chili con ewelosa

ewelosa

Dodane przez:

ewelosa

2008-11-20
Podczas gotowania

Opinie i komentarze

Do przepisu na: BURITO - najsmaczniejsze jakie jadłam!

!Anna#

!Anna

2012-08-30 12:57:40

500kg miesa to troche duzo ;)
!musla#

!musla

2012-04-14 19:08:47

Jeżeli w przepisie widzę "Fix Kurczak po meksykańsku 1 saszetka" to wg mnie to już nie jest przepis! Żenua
!To nie burito tylko...#

!To nie burito tylko...

2012-01-31 11:02:16

chili con carne tylko zamiast fasoli jest kukurydza
!janusz#

!janusz

2011-11-24 15:00:06

ta pietruszka to kolendra do dostania w polsce
!Andzia#

!Andzia

2011-07-17 00:20:58

te zielone papryczki jalapenio można kupić w Polsce w marketach - oryginalne meksykańskie - nadają niepowtarzalny smak burito
ja jadłam w Californi buritto i teraz sama robię w Polsce i jest wyśmiemite - choć nie jestem dobrą kucharką to mi to danie wychodzi na 6:)))- podpatrzyłam jak w USA robią i mogę zdradzić wam przepis:)))

farsz: mięso świeżo zmielone ok. 500 kg, smażę, dodaję przyprawy, papryka slodka, ostra, chili, sól, pieprz, 1-2 ząbki czOsnku, do tego dodaję dwie posiekane cebule, do tego puszkę pomidorów, po 10 minutach dodaję puszczę fasoli w sosie cayen czerwonej fasoli, puszka bialej fasoli pod przykryciem jeszcze duszę ok. 10 minut i mamy farsz.
Kolejny farsz to pokrojone w kostkę dwa pomidorki, posiekana 1 cebula + koniecznie posiekana natka pietruszki!!!!!
używam gotowe placki, kładę je na patelni bez tłuszczu, psikam z dwóch stron wodą i kiedy zrobią się miękkie i ciepłe - kładę na talerz i układam:
łyżka śmietany 18%, liść sałaty zwykłej, trochę startego sera, dwie łyżki farszu z mięsem, ugotowanego ryżu , trochę papryczek jalapenio, I NA KONIEC SALATKĘ Z POMIDORKOW- rewelacja - polecam
!ja#

!ja

2011-02-25 08:56:54

....czyli prawie jak burito albo polskie burito....a co! Smacznego ;)
!Trebor#

!Trebor

2010-02-09 23:54:13

No to ładnie.Bo i ja byłem w tej knajpce w Chicago i z ręką na sercu było tam serwowane najlepsze burrito no i jedzenie jakie jadłem w życiu.Jak siostra przylatuje do Pl na wakacje to zawsze mi w folii przywozi.Palce lizać(no i jeszcze te zielone papryczki)--rewelka
!monika#

!monika

2010-01-06 21:22:27

To nie jest burito. Jesli cos nie przypomina czegos. to niech nie nosi takiej nazwy...To tak jakby ktos tu przedsstawil przepis na pierogi a podal na ravioli...
!larva#

!larva

2009-11-18 10:32:31

a ja robie farsz z: czerwonej fasoli w puszce, miesa mielonego,papryki,( można dodac ostrej też), pomidora krojonego w kostke, cebulki, jak ktoś chce to doda kukurydzę pieczarki, awokado... to przysmażam na oleju na patelni. Przyprawiam czosnkiem i innymi przyprawami j. np. zioła prowansalskie, vegeta, pieprz, sól, papryka mielona( mozna przyprawami do kurczaka, żeberek i gulaszu- jak się komu podoba i smakuje) i koncentrat pomidorowy. Smażę zwykłe naleśniki, składam na pół a w środek daje farsz, układam na blasze do pieczenia, na kazdym naleśniku kładę plaster żółtego sera i zapiekam poprzednio polewając je resztką farszu. Jka ktoś chce to może plaster sera włożyc do środka naleśnika. Wcale nie potrzeba Fix'a, są nawet przyprawy do potraw meksykańskich:)
!emmy#

!emmy

2009-11-03 17:40:57

login name, to cos podobne do pietruszki nazywa sie kolendra (coriander, cilantro) i jest juz do dostania w Polsce. Kupuje sie w takich malych doniczkach, jak inne swieze ziola. Typowa przyprawa kuchni meksykanskiej i powszechnie stosowana w Amer.Pol.
przepyszne :)
pozdrawiam
!login name#

!login name

2009-09-09 20:48:37

Fszystko fajnie, tylko ten przepis ma niewiele wspólnego z prawdziwym burrito.
Do burrito nie daje sie kukurydzy. Zamiast niej zmielona lub zmiksowana blenderem fasola (czerwona), ktora sie podsmaza na patelni. Mieso mozna zrobic tak jak jest podane w przepisie. Nalezy dodac do niego czosnek, papryke chili lub sos tabasco. Do calosci nalezy dodac jeszcze awokado, smietane 18% i posiekana natke pietruszki oraz pokrojony w kawalki pomidor i czerwona lub biala cebula i troche salaty. W oryginale meksykanie uzywaja podobnej rosliny jak pietruszka ale o innym smaku (nazywa sie tez inaczej niestety nie wiem jak, w kazdym razie w Polsce nie do dostania).
!boleg75#

!boleg75

2009-08-28 10:39:15

!Jacek ,czy ta mexykańska knajpa była Arczer i 63? bo tam było burito!!! a co do przepisu to do burito dodaje się jeszcze śmietane.pozdrawiam
!Mimi#

!Mimi

2009-07-18 19:47:41

Co kraj to obyczaj, jesli chcecie orginalne burito zapraszam do Meksyku lub conajmniej Californii,
Fasola, avocado i salasa to podstawa, reszte mozna modifikowac w zaleznosci od dostepnosci skladnikow
!Jacek#

!Jacek

2009-06-23 15:21:20

Kiedyś byłem w Chicago i w takiej małej budce przy Archer-e zamówiłem sobie burito. Mówię wam to jest coś najpyszniejszego co jadłem. Ten przepis z góry trochę trzeba pozmieniać! Meksykanie nie mają Fixa wszystko jest robione sosami itd
!peterrson#

!peterrson

2009-06-03 09:10:17

A ja procz sera tartego,kroje cebule czerwona na talerz w talarki,do tego kukurydza z puszki,papryka,swiezy ogorek w kostke,pomidor obrany ze skory w kostke,rzodkiewke w male paseczki...

do miesa ktore smaze dodaje avocado pokrojone w kostke...


kupje gotowy sos na zimno,ostry....
drugi sos robie sam...:ser homogenizowany mieszam z mlekiem,czosnek sol pieprz

2009-04-01 14:36:03

Fajny przepis. Szkoda tylko, że nie ma jak to zrobić bez użycia fixa.
!Ruda#

!Ruda

2009-03-19 16:20:23

ja zmiksowalam blenderem na papke kurczaka z rosolu z gotowana fasola jas podoprawialam to wszystko chili tabasco i majonezem do tego pomidorek i PYCHA powiadam PYCHA
!Allex#

!Allex

2009-03-18 20:23:19

Ja się jeszcze nigdy nie spotkałem z oryginalnym przepisem kuchni meksykańskiej, wszędzie tylko polskie przeróbki i udoskonalenia...FUUUU....
!RT#

!RT

2009-03-15 16:29:26

JA wczoraj robiłam burito, tyle że bez sera a z puszką fasoli czerwonej, i ciasto nie tortilli - a zwykłe naleśniki, tyle że na słono zrobione a nie na słodko - PYCHA było - POLECAM!

2009-02-15 16:00:21

Przepis na tortillę - tylko taki udało mi się odszukać:

1,5 kubka mąki przennej
1 kubek mąki kukurydzianej
1 kubek ciepłej wody

Mąki mieszamy razem i dolewamy stopniowo wodę, mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto 3 minuty na opruszonej mąką solnicy. Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy bardzo cienkie placuszki. Smażymy na patelni o grubym dnie bez oliwy kilka sekund z każdej strony.
Jeżli mąka na patelni zacznie się przypalać należy ją wytrzeć serwetką.
Smacznego :-)

2009-02-15 15:55:45

No to życzę powodzenia w jedzeniu rękoma ;-) Proszę nie zapomnieć zamieścić zdjęcie... Hi Hi!
!maniak#

!maniak

2009-02-11 13:11:43

akurat to jest tortilla i je się ja rękami
!beti#

!beti

2009-02-06 10:57:57

droga pani mam pytanie mam zamiar zrobić burito ala najbardziej interesuje mnie przepis na te placki w które pani zawija farsz czy można je zrobić nie kupując gotowego produktu proszę o odpowiedzi
!beta#

!beta

2009-01-20 16:09:19

Zrobiłam.Pycha. I doprawdy czepianie się ,że bez fasoli to nie prawdziwe burito jest niesympatyczne .Ważne ,że pani Misiowa podzieliła się fajnym,szybkim dankiem.A nazwa nie jest przecież zastrzeżona więc nawet słodki naleśnik może sobie tak nazwać jeśli zechce.
!beta#

!beta

2009-01-19 21:13:56

Jan w ogóle nie lubię gotować więc na danie długo robione nikt mnie nie namówi .....a szybkie buritto czemu nie.
!kas#

!kas

2009-01-16 13:32:31

może i smaczny ten przepis ale burrito bez fasoli (a na tym opiera się kuchnia biednej społeczności Meksykańskiej - bo jest tania i ogólnie dostępna ) to jak bigos bez kapusty ciężko go nzawać wtedy bigosem jezeli zrobimy go np. na sałacie

2009-01-13 15:14:35

Bardzo dobre i całkiem szybkie danie, smakowało całej mojej rodzince :)
!kamilkak84#

!kamilkak84

2009-01-08 17:23:36

Zastanawiam sie czy na tej stronie pisza ludzie dorosli czy poprostu dzieci.To jest strona kulinarna a nie jakies ZLOTE MYSLI!Jesli nie podoba wam sie przepis to nie robcie go a nie krytykujecie kto robi z jakich produktow.Ludzie po ile wy macie lat?Zachowujecie sie jak GOWNIARZE!!!!!

2008-12-13 21:35:29

Drodzy Sceptycy!
Nawet Nigella Lawson, która jest GURU dla wielu wielu osób (a już na pewno dla większej ilości osób niż Wy jesteście...) w swojej najnowszej książce "Nigella Ekspresowo" używa czasem półproduków - gotowych sosów czy naleśników. I chwali się tym przed całą Europą!!! Więc jeśli Ona się nie wstydzi, to ja też nie :-)

Polecam BURRITO, bo jest przepyszne!!!!!

A co do fasoli: wspominałam, że mój Narzeczony nie lubi, dlatego nie dodaję, ale jeśli ktoś ma ochotę nic nie stoi na przeszkodzie :-)

ZAPRASZAM DO GOTOWANIA ZAMIAST KRYTYKOWANIA!


!do !rene#

!do !rene

2008-12-13 17:50:30

skoro żadna filozofia, to czemu jeszcze nie umieściłaś przepisu wielka kucharko?
!Adelajdka#

!Adelajdka

2008-12-13 14:36:21

Byłam ostatnio na imprezie, na której koleżanka zaserwowała gościom tą potrawę. Okazało się, że wzięła przepis właśnie z tej strony. Wszystkim bardzo smakowało i każdy żądał dokładki. Jednym słowem PYCHOTA! PS.: Moim zdaniem można się pochwalić tym przepisem. Ci co piszą inaczej z pewnością nie jedli tej potrawy. Poza tym Pascal też używa 'kosteczek' i też jest POPULARNY...

2008-12-13 00:42:04

!hola! popieram rene i lekmed...
faktycznie gotowe ciasto jeszcze da sie przezyc...
ale ten fix... spoko... ktos lubi to looz...
sama nie zawsze mam czas, etc
ale gdzie sie tym chwalic i dawac jako przepis?!
GOTOWE POLPRODUKTY? hummm... mowimy im NIE!
!rene#

!rene

2008-12-12 10:26:40

Na gotowe placki mozna sobie pozwolić, choć lepiej zrobić samemu. Ale "CO KNORR TO KNORR" w przepisie to aż niesmaczne. Żadna filozowia zrobić samemu. Poza tym nie ma czerwonej fasoli, pomidorów, cebuli.... WIęc nie jest to burito, ale jedynie danie buritopodobne.
!agata#

!agata

2008-12-10 12:27:49

hmm aż ślinka pocieka:) chetnie wypróbuje:)
!olga#

!olga

2008-12-04 22:49:24

FAN_TAS_TYCZ_NE !!!!!

rózne jadłam, ale te jest mniamuśne, a i dzisiejsi goście piali z zachwytu, do tego wino czerwone i piwko, mniam, wchodzi do stałego menu :)))


LUDZISKA RÓBCIE TO BO WARTO !!!!

2008-12-02 00:32:31

ach te komentarze z wykrzyknikami to jest - te komentarze są niesmaczne :)
!lekmed#

!lekmed

2008-11-23 17:13:52

Przepis ogólnie bardzo fajny, tylko nie rozumiem po co jakiś fix knorr?? Przecież to jest strasznie nie zdrowe - glutaminian sodu... brrr!
Czy nie lepiej samemu zrobić sos i doprawić go mexykańkskimi przyprawami???

Aha, po zwinięciu placka polecam polanie go kwaśną śmietaną - tak robią w meksyku.
!Sonia#

!Sonia

2008-11-18 21:23:00

Bardzo apetyczny przepis. Na pewno wypróbuję :-)
!annaw#

!annaw

2008-11-13 21:32:39

Mmmm! Pychotka!!!
!PaniMISIOWA#

!PaniMISIOWA

2008-10-27 16:54:05

odsyła uzupełnić wiedzę chociażby w wikipedii - również odnośnie prawidłowej pisowni. dziwię się, że się Pani pomyliła, skoro się Pani tak świetnie zna ;-) czekam również na Pani przepis na "prawdziwe" burrito. chętnie zobaczę czy potrafi coś Pani zaproponować, czy tylko krytykować (nawet się nie podpisując loginem...).
!magda#

!magda

2008-10-21 15:05:50

to nie jest burito, przykro mi ale sos z torebki to profanacja! musi byc fasola czerwona, chili,cebula i pomidory

2008-09-03 13:56:27

PS. Jak pisałam fasolę czerwoną można dodać, jeśli ktoś lubi. A innym nie odbierajmy przywileju zjedzenia burrita bez ;-)

2008-09-03 13:55:18

Niestety nie mogę się zgodzić. Obecnie istnieje wiele odmian burrito (prawidłowa pisownia). Chociażby tzw. śniadaniowe (ziemniaki z boczkiem, sos chili, ser). Odsyłam uzupełnić wiedzę w anglojęzycznej Wikipedii - jest tam obszerny artykuł.
!kara#

!kara

2008-09-02 16:07:06

sory ale burito bez czerwonej fasolki,hmm to nie burito!!1
!PaniMISIOWA#

!PaniMISIOWA

2008-08-07 17:42:21

OCZYWIŚCIE!!! Jeśli ktoś lubi czerwoną fasolę to polecam dodać w ilości pół kukurydzy i pół fasoli. Mój narzeczone nie lubi fasoli, więc przyrządzam wersję bez. Mięsko mielone też może być wg uznania - ja próbowałam wszystkie i z łopatki najbardziej mi smakuje.
!Maly2705#

!Maly2705

2008-07-28 00:19:23

Chciałbym jutro zrobić burito i mam pytanie czy do farszu można dodać czerwonej fasoli??Może być mięso mielone wieprzowe???byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedż
!Dionka#

!Dionka

2008-07-26 19:05:31

Pycha przez wielkie P!!!!!!Kto nie próbował niech żałuje!!!
!Edzia#

!Edzia

2008-06-14 13:04:12

Witam robię podobne burito! Mniamuśne jest :-). Sama robię sos z cienko pokrojonej papryki,cebulki i pomidorów puszce + mnóstwo przypraw. Polecam też inne wariant do spróbowania - dodać czerwoną fasolę z puszki i cebulkę zeszkloną i wtedy mniej mięsa! Mozna też je zrobić na grillu. Farsz zawijać w zimne placki, wszystko w folię aluminową i piec na grillu ok 15 minut. Polecam.
!malwa#

!malwa

2008-05-17 13:47:31

Burito pierwsza klasa- nie tylko wyglada tak smacznie ale tez smakuje, nigdy wczesniej nie jadlam burita- polecam jest naaaprawde super jedzonko
!PaniMISIOWA#

!PaniMISIOWA

2008-04-30 17:14:57

Bardzo proszę o sprawiedliwą ocenę moich przepisów - najlepiej spróbujcie i wtedy wystawcie ocenę. Nie dawajcie mi proszę słabych ocen tylko dlatego, że chcecie Wasz przepis wysunąć na czołówkę, bo na to się niestety zanosi...

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015