Kategorie przepisów

Cepeliny

Składniki

Sposób przyrządzenia

Nadzienie: mięso posiekaj, polej roztopionym smalcem, wymieszaj z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Teraz ugotuj w łupinach 4 ziemniaki, ostudź je, obierz i zmiel. Pozostałe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce z małymi otworami. Odciśnij z nich sok i odstaw na 15 minut. Sok odlej, a skrobię oraz gotowane i surowe ziemniaki wymieszaj. Całość lekko posól. Z masy formuj kule wielkości niedużego jabłka, formuj z nich placki i na każdy nałóż po 1 łyżce nadzienia. Dokładnie zlep, kształtując nieduże pyzy. Wkładaj po jednej do wrzącej wody. Gotuj 25-30 minut.
Ocena przepisu: 3 (9 gł.)
Wyświetlenia: 14202
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Obłędna kasza jęczmienna

Obłędna kasza jęczmienna

Bree#

Dodane przez:

Bree

2006-08-01
Kapusta z kiełbasą i jabłkami

Kapusta z kiełbasą i jabłkami

valeria#

Dodane przez:

valeria

2008-11-07
Kapusta z kiełbasą i jabłkami
Wędzona szynka z cukinią

Wędzona szynka z cukinią

#

Dodane przez:

2006-08-07
Jajecznica z dodatkami

Jajecznica z dodatkami

#

Dodane przez:

2006-08-08

Zobacz wszystkie (9)

Komentarze

Do przepisu na: Cepeliny

!Sulański#

!Sulański

2010-04-29 10:28:45

Przepis dobry. Kształt zły. Zadnych jajek nie trzeba dodawać. Można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Napewno się nie rozlecą jak się dobrze odciśnie ziemniaki tarte i oczywiście zna się na robieniu potraw.
!niuniek#

!niuniek

2009-09-07 17:56:33

cepeliny z sosem pieczarkowym? TO NIE SA CEPELINY. zreszta podany przepis malo ma wspolnego z oryginalnym przepisem. cepeliny podawane sa z kwasna smietana
!merc35#

!merc35

2009-07-30 11:16:53

Witajcie, to nie przepis na cepeliny tylko na pyzy z mięsem, cepeliny robi się na bazie ciasta na kluski śląskie.
Pozdrawiam

2008-10-13 21:53:32

Cepeliny są pyszne szczególnie z sosem pieczarkowym. Tutaj rzeczywiście brakuje jaja i maki.
!ja#

!ja

2007-12-30 12:05:54

brak w przepisie jajka i mąki i dlatego sie rozpadły:-)
!faust#

!faust

2007-03-14 12:52:59

rozpadły się pewnie dlatego że nie były wrzucane na stale gotującą się wodę, trzeba wrzucać po kolei...
co do kształtu to faktycznie jak sama nazwa wskazuje mają kształt od sterowców F.Zeppelina :)
co do sosu można zastosować podsmażaną cebulę z boczkiem/słoniną ze śmietaną
!Kartacz#

!Kartacz

2007-02-05 15:42:06

jak można kształtować PYZY skoro to są CEPELINY!!! czyli jak już sama nazwa podpowiada mają kształt cepelinów (takich latających "balonów" [odrobina historii się kłania])
!citipunk#

!citipunk

2007-01-23 22:33:08

to potrawa litewska?- chyba tak- ostatnio litwini mnie tym poczestowali, i to było jakimś sosem polane.... tylko nie pamiętam jakim ???

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014