73295 przepisów
na stronie

Kategorie przepisów

Przepis na Chałka waniliowa na maślance

Składniki

Kruszonka

Chałka waniliowa na maślance - jak zrobić

Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać przez sito, w środku zrobić dołek, pokruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko i wsypać 16 g cukru waniliowego oraz sól, zrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodać resztę cukru i maślankę, wyrobić ciasto, pod koniec dodać masło, wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Pozostawić do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na trzy części i zrobić długie wałki, połączyć ich końce i splatać w warkocz. Pozostawić do wyrośnięcia, następnie posmarować żółtkiem.

Masło, mąkę i cukier wymieszać aż powstanie kruszonka i posypać nią ciasto.

Piec w 180*c przez ok. 20-25 minut.
Ocena przepisu: 0 (0 gł.)
Wyświetlenia: 281
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 5min.
Czas przygotowania: 45 min.
Czas pieczenia: 20 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Chałka waniliowa na maślance
paulina2157

Dodane przez:

paulina2157

2016-03-30
Chałka waniliowa na maślance
>

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Drożdżówki z jagodami

Drożdżówki z jagodami

kuchareczka221

Dodane przez:

kuchareczka221

2016-07-22
Drożdżówki z jagodami
Drożdżówka cytrynowa

Drożdżówka cytrynowa

paulina2157

Dodane przez:

paulina2157

2016-10-20
Drożdżówka cytrynowa

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Chałka waniliowa na maślance

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017