73295 przepisów
na stronie

Kategorie przepisów

Przepis na Chleb pszenny pełnoziarnisty

Składniki

Chleb pszenny pełnoziarnisty - jak zrobić

Drożdże i mąkę sojową dokładnie rozmieszać w 150 ml ciepłej wody, odstawić, aż mieszanina zacznie się pienić. Część mąki wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i resztę mąki. Dokładnie wymieszać łyżką (najlepiej drewnianą), wyrabiać na stolnicy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę, ponownie wyrabiać przez kilka minut. Uformować dwa bochenki, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, posmarować wodą, naciąć w kilku miejscach i po kilku minutach wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 220°c 35-40 minut, pamiętając o wstawieniu do piekarnika naczynia z wodą.
Ocena przepisu: 4 (2 gł.)
Wyświetlenia: 1546
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Chleb cebulowy

Chleb cebulowy

kamila1957

Dodane przez:

kamila1957

2011-07-03
Chleb cebulowy na zakwasie
Pszenny chleb po mojemu

Pszenny chleb po mojemu

DOMOWE_WYROBY

Dodane przez:

DOMOWE_WYROBY

2011-07-29

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Chleb pszenny pełnoziarnisty

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017