Kategorie przepisów

Chleb swojski

Opis

Chleb swojski na naturalnym zakwasie.

Składniki

  • zaczyn z własnego wyrobu 1-2 łyżki
  • mąka żytnia 750 g
  • mąka pszenna 250 g

Sposób przyrządzenia

Zaczyn rozrabiamy letnią wodą, powinniśmy uzyskać gęstość ciasta naleśnikowego, dodajemy niewielką ilość mąki żytniej w celu "odżywienia" naturalnych drożdży w zakwasie. Odstawiamy na parę godzin 5-12 lub nawet dłużej.

Ważne, aby co parę godzin dosypać odrobinę mąki i dolewać wody. Im dłużej pozostawimy tak rozrobiony zaczyn tym chleb będzie bardziej kwaskowy.

Następnie wyrabiamy już właściwe ciasto, najlepiej w mikserze. Do naszego zaczynu dosypujemy oby dwie mąki, dolewamy odrobinę wody i zagniatamy (wkładki w mikserze do wyrabiania ciasta drożdżowego). Ciasto musi być raczej gęste, najlepiej jak odchodzi od ścianek.
Ocena przepisu: 4 (5 gł.)
Wyświetlenia: 10785
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Chleb swojski
Mariasophie#

Dodane przez:

Mariasophie

2009-03-01
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 5 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Grzanki z jajkiem

Grzanki z jajkiem

kasandra6#

Dodane przez:

kasandra6

2009-03-29
Aromatyczne chlebki

Aromatyczne chlebki

aseret#

Dodane przez:

aseret

2009-08-10
Sucharki

Sucharki

kasandra6#

Dodane przez:

kasandra6

2009-03-30
Bułeczki z makiem i sezamem

Bułeczki z makiem i sezamem

aseret#

Dodane przez:

aseret

2009-08-13

Zobacz wszystkie (4)

Komentarze

Do przepisu na: Chleb swojski

2012-08-08 11:47:55

uwielbiam swojski domowy chleb, tyle ze ja zakwas dostalam od mamy i troche inaczej to u mnie wyglada z tym pieczeniem. Do zakwasu dodaje szklanke wody letniej i maki zytniej, to odstawiam na kilka godzin, a pozniej daje cala reszte wlacznie z sola, jak ciasto wyrosnie to odbieram 2 lyzki tego ciasta na nastepny chleb. Przechowuje je w zamknietym sloiczku w lodowce. Tak robie juz prawie 2 lata...i wychodzi pyszny chleb.

2009-06-13 18:08:37

Do letniej wody dodajemy mąki, robimy dość rzadką mieszankę i pozostawiamy w odkrytym naczyniu na 3 dni (robi się zakwas tak jak na żurek). Po trzech dniach dodajemy kolejną porcję mąki i wody ("odżywianie zakwasu") Po 24 godzinach mamy gotowy zakwas, który możemy pielęgnować przez lata, im starszy tym trwalszy, i bardziej odporny. Przy każdym pieczeniu chleba przed dodaniem soli odkładamy odrobinę do następnego wypieku.
Przechowujemy w lodówce w słoiku, którego nie zakręcamy, przykrywka słoika tylko nałożona.

2009-06-04 15:06:33

a jak zrobić taki zaczyn wlasny, zeby upiec ten chlebek tak apetycznie wyglądający
!gabi#

!gabi

2009-05-16 20:49:38

ja też robię na zakwasie.mieszam półtora szkl.mąki żytniej z dwoma szkl. letniej wody oraz z półtorej dag.drożdży,odstawiam na 4 dni, dodaję dwie szkl. wody i dwe szkl. mąki żytniej, odstawiam na 1 dzień i dopiero wtedy dodaję 3 szkl. mąki żytniej i 3 szkl.pszennej i 1 łyżkę soli.wyrabiam ciasto podsypując mąką ok. 15 min., odstaiam na czas wyrośnięcia, wyrabiam jeszcze raz 15 min., przekładam do dwóch keksówek, robię nacięcia i zostawiam do wyrośnięcia. żółtko roztrzepujemy z łyżeczką wody i smarujemy powierzchnię chlebów, w powstałe rowki ponacięciach wsypuję suchy mak. piekę ok.1,5-2 godz. w temp.180

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014