Kategorie przepisów

Chleb wielkanocny

Składniki

do posypania stolnicy

Sposób przyrządzenia

Przesiać mąkę, sól, cukier i drożdże do miski, dodać masło i wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Posypać mąką stolnicę, wyłożyć ciasto i wyrabiać przez 10 minut.

Gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk, włożyć ponownie do miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, ciche i spokojne miejsce. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ponownie wyrobić i podzielić na dwie części i każdą część na trzy kawałki. Z każdego kawałka uwinąć długi pasek. Zapleść dwa warkocze. Uformować dwa koła i połączyć końce warkocza, tak aby otrzymać dwa zaplecione obwarzanki.
Posmarować blachę masłem i położyć chleby.

Wierzch wysmarować jajkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 40 min. Następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 35-45 min.
Ocena przepisu: 2 (4 gł.)
Wyświetlenia: 4407
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Sernik Natalia

Sernik Natalia

donia84#

Dodane przez:

donia84

2008-01-15
Biała kiełbasa z papryką

Biała kiełbasa z papryką

anton#

Dodane przez:

anton

2009-04-17
Biała kiełbasa z papryką
Mazurek kawowy

Mazurek kawowy

donia84#

Dodane przez:

donia84

2008-04-02
Babka drożdżowa zawijana

Babka drożdżowa zawijana

donia84#

Dodane przez:

donia84

2008-04-02

Komentarze

Do przepisu na: Chleb wielkanocny

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014