Kategorie przepisów

Chrupiąca pizza z kurczakiem, kukurydza i sosem czosnkowym

Składniki

ciasto

  • letnia woda 1 szklanka
  • cukier 1 łyżeczka
  • drożdże instant 1 opakowanie
  • masło 2 łyżki
  • mąka 3 szklanki
  • sól 1 łyżeczka

sos do smarowania ciasta

farsz

sos czosnkowy

  • czosnek 1-2 ząbki
  • majonez 5 łyżek
  • kefir lub jogurt naturalny 1-2 łyżki

Sposób przyrządzenia

Ciasto:
Do miski dać letnią wodę i rozpuścić w niej cukier, a następnie drożdże. Przykryć miskę i odstawić do zlewu napełnionego ciepłą wodą na 10 minut. Stopić masełko.

Do drożdżowego zaczynu dodać lekko schłodzone, stopione masło, a następnie przez sitko przesiać mąkę i wsypać sól. Zagniatać ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i od miski, po około 5 - 10 minutach, przykryć miskę i ponownie włożyć ją do zlewu z ciepłą wodą.

Sos do smarowania pizzy:
Czosnek przecisnąć przez praskę i zrumienić na oleju. Gdy nabierze złocistego koloru dodać przecier i smażyć ok 2 min mieszając. Dolać tyle wody, aby sos miał konsystencję gęstej śmietany.

Nasmarować blaszkę olejem i posypać mąką. Po 15 minutach wyjąć wyrośnięte ciasto i ułożyć na blasze. Oprószonymi w mące rękoma rozciągać ciasto.

Uformowaną pizzę pozostawić do wyrośnięcia na ok. 5 minut. Po 5 minutach posmarować ciasto przygotowanym sosem pomidorowym.

Farsz:
Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, zrumienić na 1 łyżce oleju, oprószyć solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce.

Na sos dajemy najpierw kurczaka, następnie połowę tartego sera, na to kukurydza i reszta żółtego sera.

Piec do zarumienienia, w temperaturze 220 st. C. około 20 minut.

Sos czosnkowy:
Czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Majonez wymieszać z kefirem, dodać czosnek i wymieszać. Zimnym smarować pizze bezpośrednio przed jedzeniem oraz posypywać oregano.
Ocena przepisu: 4 (83 gł.)
Wyświetlenia: 47965
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Chrupiąca pizza z kurczakiem, kukurydza i sosem czosnkowym
Justine#

Dodane przez:

Justine

2008-11-24
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 62 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Pizza II

Pizza II

joannarusiecka1#

Dodane przez:

joannarusiecka1

2009-01-22
Pizza wiejska

Pizza wiejska

mrozluk#

Dodane przez:

mrozluk

2008-12-12
Pizza pyszna

Pizza pyszna

mrozluk#

Dodane przez:

mrozluk

2008-12-12
Pizza złocista

Pizza złocista

mrozluk#

Dodane przez:

mrozluk

2008-12-12

Zobacz wszystkie (53)

Komentarze

Do przepisu na: Chrupiąca pizza z kurczakiem, kukurydza i sosem czosnkowym

2013-11-12 00:26:04

Ja z takiej porcji ciasta zwykle przygotowuję dwie pizze na cienkim spodzie, spokojnie wystarcza na dwie duże blachy
!bartek#

!bartek

2011-10-03 19:58:27

aż ślinka ceknie.
!jaaa#

!jaaa

2011-07-15 23:59:31

pseudopizza. do pizzy nie używa się sera żółtego tylko mozzarella

2011-01-09 15:56:55

Wygląda pysznie ;) Robie bardzo podobne ciasto , ale nigdy nie rozbiłam jeszcze sosu czosnkowego. Muszę spróbować .

2010-10-12 14:51:05

zgadzam się ze wszystkimi, pizza wygląda fantastycznie

2010-05-20 17:59:26

Twoja pizza wygląda niezwykle zachęcająco!!! Na pewno wyprybuję Twój przepis. Brawo za ładne zdjęcia :)
!ja#

!ja

2010-04-13 18:38:57

wygląda pysznie dam przepis mamie i mi zrobi bo ślina mi cieknie na wszycho co się rusza (i nie rusza)
!glamar#

!glamar

2010-04-08 21:38:40

Wspaniała, przepyszna, rewelacyjna! Palce lizac:)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014