Kategorie przepisów

Przepis na Chrusty

Składniki

Chrusty - jak zrobić

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić - ciasto powinno być takie, jak na makaron.
Rozwałkować cienko na pół centymetra. Pokroić na podłużne pasy szerokości 2 palców.
Pasy pokroić ukośnie, pośrodku naciąć i przez ten otwór przeciągnąć jeden koniec.
Usmażyć na patelni na złoty kolor.

Inna metoda jest taka.
Należy 6 żółtek rozbić z cukrem do białości i dosypać tyle mąki, aby ciasto po wyrobieniu zlewało się z łyżki jak po nitce.
Zagotować masła i tyle samo smalcu, po czym nabierać pełną łyżkę ciasta i wlewać je sznureczkiem do gorącego tłuszczu, obracać przy tym łyżką na różne strony.
Gotowe wyłożyć na sito, posypać cukrem i cynamonem.
Podawać gorące.
Ocena przepisu: 4 (108 gł.)
Wyświetlenia: 73535
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Chrusty
Danusia19671

Dodane przez:

Danusia19671

2008-10-12
Chrusty
Chrusty
teressa444

Dodane przez:

teressa444

2009-10-17
>
Ten przepis ma w ulubionych 17 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Dodane przez:

2008-12-31
Fale Dunaju

Fale Dunaju

danusia

Dodane przez:

danusia

2006-10-04
Babcine ciastka

Babcine ciastka

maarta

Dodane przez:

maarta

2009-04-24
Szarlotka pychotka

Szarlotka pychotka

jolunia559

Dodane przez:

jolunia559

2009-01-21

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Chrusty

!anonim#

!anonim

2012-02-16 22:27:14

Wyszly super!!!
!GABRIELLO#

!GABRIELLO

2010-04-17 17:48:46

BARDZO DOBRE!JEŚLI ROBIĘ CHRUSTY TO TYLKO Z TEGO PRZEPISU !

2010-02-28 23:03:56

kulfoniaste, czy nie - ważne, że wyszły dobre i ładnie wyglądają :P
!aga krosno odrzańskie#

!aga krosno odrzańskie

2010-02-13 11:30:38

za grube ciato mialy te panie co zdjecia dodaly dlatego takie kufoniaste

2010-02-08 19:43:22

Jakieś kulfoniaste te chrusty na zdjęciach...
!Kasia:)#

!Kasia:)

2010-02-06 19:16:55

Mniam mniam:) bardzo pysznei tanie:)
!aga#

!aga

2009-09-13 17:37:34

bardzo pyszne
!karolek#

!karolek

2009-08-21 11:55:26

mysle ze malo ich wyszlo i sa za cienkie ale to dlatego ze to byl moj pierwszy raz kiedy robilem chrusty i troche źle zrobilem ciasto bylo za chude ;))

2009-04-12 19:37:50

Ja dodaje jeszze szczyptę soli
!przepis na piszną babke.#

!przepis na piszną babke.

2009-02-08 11:56:12

jedna margaryna
ucierać z 5 żółtek i 1/2 szklanki cukru po utarciu ubić
białka dodać 3 szklanki mąki i jedna druga łyżeczki proszku (dodać kakao do drugiej części)
!olka#

!olka

2008-03-09 13:31:23

bardzo dobre, łatwe i tanie :)
!kama#

!kama

2008-01-31 20:01:07

chcialam powiedziec, ze przez przypadek zamiast 2 łyżek cukru dodalam 2 szklanaki ale tez były pyszne:-)
!aha#

!aha

2008-01-30 21:09:18

aha
!aliena#

!aliena

2008-01-30 20:50:01

śmietana 18% według mojego przepisu ;]
!Lala#

!Lala

2008-01-30 16:35:08

okropne ludzie nie robcie
!marzena#

!marzena

2008-01-25 09:52:46

jaką śmietane trzeba miec kwaśna czy słodka??:)
!Justa#

!Justa

2008-01-16 16:32:20

drugi pomysl bardzp saskakujacy! napewno sprubuje :)
!madzia#

!madzia

2008-01-12 11:29:10

jeśli chodzi o jakikolwiek tłuszcz lub proszek do pieczenia to nie potrzeba!!! moja babcia dodawala tylko spirytusu i chrusty były super!!!!!!!!!
!lidka#

!lidka

2008-01-10 16:41:55

idzie mleko albo woda do chrustów???????????? odpiszcie
!Gosia:)#

!Gosia:)

2008-01-03 17:53:16

a cukier waniliowy?:D i po co to masło:D moja babcia nie dodaje xD
!ala#

!ala

2007-12-27 13:00:11

a po co masło co mam smarować faworki

2007-12-19 21:39:37

jaka smietana??? slodka czy kwasna ??
!hhhhhennne#

!hhhhhennne

2007-12-02 14:38:57

to drugie jest okropne
!fajny#

!fajny

2007-11-17 15:26:27

ale fajnie :}
!Ocet dodaje sie aby ciast!o nie wchlanialo tluszczu#

!Ocet dodaje sie aby ciast!o nie wchlanialo tluszczu

2007-11-07 19:50:30

!!!!!!!!!!!
A pozatym to moja babcia i tak robi najlepsze chrusty na swiecie!
!maryska#

!maryska

2007-10-27 16:17:53

ja dodaje do tego jeszcze sode lub proszek do pieczenia zeby ciasto bylo pulchne i przyznam szczerze ze sa nawet lepsze,i pierwsze slysze o occie!!!!!
!iza#

!iza

2007-10-17 10:18:36

hej!!!!
!Olcia#

!Olcia

2007-06-11 17:07:02

Napiszcie czy dobry przepis:),bo niewiem i mam pytanie czy można smarzyć we frytownicy?Kto już zrobił plis niech mapisze czy dobre wyszły.
!angielska pania!!!:)#

!angielska pania!!!:)

2007-04-07 23:41:09

czy mozes pzepisacz po angielsku prosze??????:)
!pyrek#

!pyrek

2007-02-24 16:37:19

dobre pozdro
!buli182#

!buli182

2007-02-16 13:06:18

fany przepiss na tusty czwartek
__
!Gosia ;))#

!Gosia ;))

2007-02-14 17:51:24

fajne przepiss na tłusty czwartek może być ;** pozdro i buziolki ;**:**
!gienek#

!gienek

2007-01-02 15:51:01

przepis może i dobry a gdzie ilustracje?????????????????????????????????????? ????????????????????? ???????????????????????????????????????????
!zapominajka:)#

!zapominajka:)

2006-11-05 13:23:54

takze mam nadzieje ze bede mi smakowaly:)
!Paula#

!Paula

2006-10-15 18:41:32

Bardzo fajny przepis.. Dzięki...Mam nadzieję ,że dobry ,bo się tylko zniszczy składniki na chruściki...Jeszcze nie jadłam to jak będą nie dobre to pewnie nie zauważę....heheh

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015