Kategorie przepisów

Przepis na Ciasto na Tortille

Składniki

Ciasto na Tortille - jak zrobić

Przesiać mąkę, dodać sól. Mąkę rozetrzeć ze smalcem i stopniowo dodawać wodę do utworzenia miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto dokładnie wyrobić, tak by było gładkie. Przykryć wilgotną ścierką i odstawić na jakiś czas.
Następnie oderwać porcję ciasta, rozwałkować cienko na stolnicy posypanej mąką i wyciąć duży okrąg przy pomocy talerza. W tym czasie resztę ciasta należy przykryć ściereczką by nie wyschło.
Po wykrojeniu wszystkich okręgów ułożyć je w stos, posypując mąką i przykryć ścierką. Rozgrzać patelnie o grubym dnie. Tortille smażyć na suchej patelni 10-15 sekund na jednej stronie. Następnie ponownie ułożyć w stos i przykryć. Nadziewać na różne sposoby. Smacznego!
Ocena przepisu: 3 (50 gł.)
Wyświetlenia: 39686
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Ten przepis ma w ulubionych 13 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Fajitas Słodko-Kwaśne

Fajitas Słodko-Kwaśne

PaniMISIOWA

Dodane przez:

PaniMISIOWA

2008-04-26
Chili Con Carne

Chili Con Carne

PaniMISIOWA

Dodane przez:

PaniMISIOWA

2008-04-26
Naleśniki po meksykańsku

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Ciasto na Tortille

2012-03-15 08:45:06

nigdy nie jadłam i nie robiłam tortilli, z czym można je podawać?
!beata#

!beata

2011-06-04 13:50:31

bez sensu ciasto się rozwala i te placuszki takie małe ;(((
!jolaaa k.c.asia#

!jolaaa k.c.asia

2010-01-02 13:49:06

dodac jaką wkoncu wode gorącą czy letnia ????
!szmox#

!szmox

2010-01-02 11:47:18

hahaha lepiej w sklepie kupić to sie bardziej o płaca
!ciasto#

!ciasto

2009-10-31 17:59:19

co trzeba robić jak ciasto się rozrywa!
!chwilka#

!chwilka

2009-08-21 08:58:41

bzdura z tą wodą, dodając gorącej wody do mąki ciasto fantastycznie się wyrabia, ja tylko tak robię ciasto np na pierogi, super się rozwałkowuje i jest elastyczne
! julka.#

! julka.

2009-08-17 21:25:57

Nigdy nie dodaje się wody gorącej bo ciasto nie ma elastyczności i dlatego wam się nie udaje woda ma być letnia.
!mala#

!mala

2009-05-18 17:29:23

masakra! nie umiem tego ciasta zrobic!!!!!!!!! uwielbiam tortille i cala kuchnie meksykanska i WIELE bym zaoszczedzila gdyby wreszcie udalo mi sie to ciasto!!! pomocy!!! co moge robic zle ze mi nie wychodzi?!
!kaliszfornijczyk#

!kaliszfornijczyk

2009-04-20 22:33:36

widziałem inne przepisy na tortille tylko zamiast smalcu dodawano masło lub margarynę ? robił ktoś z was na maśle ?? jak wychodzi ?? ja chcę typowo meksykańską !
!natala...#

!natala...

2009-04-16 19:23:12

tortila naprawde wam wyjdzie i jest smaczna
!Czili#

!Czili

2009-03-27 18:36:38

Bo masa harina to nie to samo co taka maka z marketu ;]
!Farsz#

!Farsz

2008-12-31 13:43:41

matt może po prostu nie umiesz tego zrobić albo użyłeś nie właściwych składników
Pozdrawiam.
!matt#

!matt

2008-12-17 16:52:53

szkoda czasu i pieniędzy - nic z tego nie wyszło!!! Ciasto nie ma spójności i nie da się go rozwałkować!!!! Tragedia
!Anusia#

!Anusia

2008-10-06 22:30:44

Zrobilam i wyszlo 6 super plackow :) trzeba tylko cieniutko rozwalkowac.Super rozwiazanie biorac pod uwage fakt ze 6 gotowych plackow kosztuje 8-9zł. a jestem uzalezniona od tortilli wiec zrobienie ich samemu to dla mnie bomba ;D
!Krzysiek#

!Krzysiek

2008-07-21 18:47:18

Zrobiliśmy z żoną placki tortilla z dwoma jajkami. W sumie wyszło trochę gorzej niż wcześniej jak robiłem na samej wodzie... ha, ha - nie do końca na wodzie - ciasto rozrobiłem zupą jarzynową...
!marta#

!marta

2008-07-13 15:16:33

na jaki czas?
!kaisa#

!kaisa

2008-06-16 12:42:38

najlepiej jest pomieszac make pszenna i kukurydziana wtedy dopiero wychodza pyszne placki
!karol 380#

!karol 380

2008-04-29 18:48:59

jest naprawde smaczne z pikantnymi dodatkami. i to nieprawda że trzeba mąkę kukurydianą. Pszenna też sie nadaje
!Aga#

!Aga

2008-03-10 15:48:51

Od lat interesuję się kuchnią Meksykańską i nie raz robiłam tortille, radziłabym zamiast smalca dodać dobrą oliwę a jeśli chodzi o mąkę to w Meksyku robi sie tortille nie tylko kukurydziane ale i pszenne z normalnej mąki, nie trzeba także wycinać talerzem kół tylko normalnie rozwałkowywac tak jak pizze, tortilla nie musi być idealnie okrągła, liczy sie smak, prawda?

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015