Kategorie przepisów

Ciasto drożdżowe - topione

Opis

Ciasto to, utrzymuje długo wilgotność i świeżość.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Żółtka rozbić z cukrem, dodać roztopiony i przestudzony tłuszcz oraz sól, wymieszać, dodać rozdrobnione z odrobiną cukru drożdże, olejek lub cukier waniliowy.

Wszystko wlać do przesianej mąki, wyrobić ciasto o konsystencji nieco ściślejszej niż zwykłe ciasto drożdżowe.

Zawinąć luźno w lnianą ściereczkę bądź gazę, zawiązać z dwóch stron sznurkiem i włożyć do wiadra z wodą.

Po upływie 1 - 2 godzin, gdy ciasto wypłynie na wierzch, wyjąć na stolnicę, dodać przesiany przez sito cukier puder i dokładnie wyrobić.

Ciasto wyłożyć do blachy posmarowanej masłem, pozostawić do wyrośnięcia.

Kiedy wyrośnie, posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C. przez 45 minut.
Ocena przepisu: 3 (3 gł.)
Wyświetlenia: 7090
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Ciasto drożdżowe - topione
aseret#

Dodane przez:

aseret

2008-12-06
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Ciasto drożdżowe z przecierem dyniowym

Ciasto drożdżowe z przecierem dyniowym

aseret#

Dodane przez:

aseret

2009-01-09
drożdzowe
Ciasto marmurkowe z orzechami

Ciasto marmurkowe z orzechami

aseret#

Dodane przez:

aseret

2009-01-01
Ciasto na paszteciki drożdzowe
Wiosenne ciasteczka

Wiosenne ciasteczka

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2008-11-29
Poprostu przepyszne a ten zapach w domu

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Ciasto drożdżowe - topione

!a gdzie w tym przepisie jest to mleko#

!a gdzie w tym przepisie jest to mleko

2011-04-21 14:46:49

ktore jest w skladnikach podane?
ucieklo?

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014