Kategorie przepisów

Ciasto drożdżowe z serem

Składniki

ciasto

masa serowa

dekoracja

  • wiórki czekoladowe 4-5 dkg

Sposób przyrządzenia

Na cisto:
margarynę roztopić, ostudzić. Dwie łyżki mąki, 40 ml mleka, drożdże i cukier dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić aby ciasto zwiększyło swoją objętość trzykrotnie.

Na masę:
żółtka, budyń, masło, cukier, sól i proszek zmiksować, dodawać po łyżce sera. Białka ubić na sztywną pianę , dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Blaszkę 25 cm x 40 cm wysmarować tłuszczem, ciasto drożdżowe rozłożyć na blaszce, na ciasto nałożyć masę serową. Piec w temp. 150-160 stopni C przez 40-50 minut. Posypać wiórkami czekoladowymi.
Ocena przepisu: 3 (5 gł.)
Wyświetlenia: 12171
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Ciasto drożdżowe z serem
kuchcik_pawcik#

Dodane przez:

kuchcik_pawcik

2009-11-24
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 5 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Oponki Serowe

Oponki Serowe

korkol#

Dodane przez:

korkol

2009-03-09
Kokosanki

Kokosanki

korkol#

Dodane przez:

korkol

2009-03-09
Placek jesienny

Placek jesienny

kasiulka261#

Dodane przez:

kasiulka261

2009-03-15
Pleśniak

Pleśniak

kammcia888#

Dodane przez:

kammcia888

2010-01-21
Pleśniak

Zobacz wszystkie (2)

Komentarze

Do przepisu na: Ciasto drożdżowe z serem

2009-11-24 23:12:27

Czy nie lepiej najpierw na chwilę wstawić do piekarnika samo ciasto? Moim zdaniem od razu polane masą serową później słabiej rośnie.

2009-11-23 16:12:09

W sposobie przyrządzenia należy jeszcze wspomnieć o dodaniu mąki ziemniaczanej. Średnio jak długo powinno rosnąć to ciasto, by 3-krotnie zwiększyło swoją objętość? Na którym poziomie trójpiętrowego piekarnika najlepiej piec to ciasto? Rozumiem, że grzanie góra-dół bez termoobiegu? Najlepiej chyba sypać wiórki gdy ciasto trochę przestygnie? Uwaga na zdyt długie pieczenie - masa serowa zaczyna wtedy pękać.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014