Kategorie przepisów

Ciasto na Tortille

Składniki

Sposób przyrządzenia

Przesiać mąkę, dodać sól. Mąkę rozetrzeć ze smalcem i stopniowo dodawać wodę do utworzenia miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto dokładnie wyrobić, tak by było gładkie. Przykryć wilgotną ścierką i odstawić na jakiś czas.
Następnie oderwać porcję ciasta, rozwałkować cienko na stolnicy posypanej mąką i wyciąć duży okrąg przy pomocy talerza. W tym czasie resztę ciasta należy przykryć ściereczką by nie wyschło.
Po wykrojeniu wszystkich okręgów ułożyć je w stos, posypując mąką i przykryć ścierką. Rozgrzać patelnie o grubym dnie. Tortille smażyć na suchej patelni 10-15 sekund na jednej stronie. Następnie ponownie ułożyć w stos i przykryć. Nadziewać na różne sposoby. Smacznego!
Ocena przepisu: 3 (50 gł.)
Wyświetlenia: 39351
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 13 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Fajitas Słodko-Kwaśne

Fajitas Słodko-Kwaśne

PaniMISIOWA#

Dodane przez:

PaniMISIOWA

2008-04-26
Chili Con Carne

Chili Con Carne

PaniMISIOWA#

Dodane przez:

PaniMISIOWA

2008-04-26
Naleśniki po meksykańsku

Zobacz wszystkie (19)

Komentarze

Do przepisu na: Ciasto na Tortille

2012-03-15 08:45:06

nigdy nie jadłam i nie robiłam tortilli, z czym można je podawać?
!beata#

!beata

2011-06-04 13:50:31

bez sensu ciasto się rozwala i te placuszki takie małe ;(((
!jolaaa k.c.asia#

!jolaaa k.c.asia

2010-01-02 13:49:06

dodac jaką wkoncu wode gorącą czy letnia ????
!szmox#

!szmox

2010-01-02 11:47:18

hahaha lepiej w sklepie kupić to sie bardziej o płaca
!ciasto#

!ciasto

2009-10-31 17:59:19

co trzeba robić jak ciasto się rozrywa!
!chwilka#

!chwilka

2009-08-21 08:58:41

bzdura z tą wodą, dodając gorącej wody do mąki ciasto fantastycznie się wyrabia, ja tylko tak robię ciasto np na pierogi, super się rozwałkowuje i jest elastyczne
! julka.#

! julka.

2009-08-17 21:25:57

Nigdy nie dodaje się wody gorącej bo ciasto nie ma elastyczności i dlatego wam się nie udaje woda ma być letnia.
!mala#

!mala

2009-05-18 17:29:23

masakra! nie umiem tego ciasta zrobic!!!!!!!!! uwielbiam tortille i cala kuchnie meksykanska i WIELE bym zaoszczedzila gdyby wreszcie udalo mi sie to ciasto!!! pomocy!!! co moge robic zle ze mi nie wychodzi?!

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014