Kategorie przepisów

Ciasto Ptysiowe

Opis

Ciasto parzone (ptysiowe) nie zawiera cukru, w związku z czym po upieczeniu można je nadziewać zarówno słodkim jak i słonymi farszami. ;)

Składniki

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiewamy.
Wodę zagotowujemy z masłem i solą.
Do wrzącego płynu wsypujemy mąkę, zmniejszamy ogień i przez 5 minut szybka ucieramy, aż masa stanie się gładka i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdejmujemy ciasto z ognia i studzimy.
Ucierając ciągle ciasto, wbijamy do niego po jednym jajku.
Gdy ciasto stanie się gładkie, nakładamy je do rękawa cukierniczego i formujemy wyroby, wyciskając je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto można również kłaść na papier do pieczenia łyżką.
Kuliste porcję ciasta o średnicy 4cm pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Ocena przepisu: 4 (14 gł.)
Wyświetlenia: 22833
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Ciasto Ptysiowe
aseret#

Dodane przez:

aseret

2008-12-03
Paluszki - słomki z ciasta ptysiowego
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 5 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Jabłecznik z kruszonką

Jabłecznik z kruszonką

alicja1968#

Dodane przez:

alicja1968

2009-03-22
Kremówka

Kremówka

alicja1968#

Dodane przez:

alicja1968

2009-03-30
Zebra orzechowa

Zebra orzechowa

#

Dodane przez:

2010-05-21

Zobacz wszystkie (3)

Komentarze

Do przepisu na: Ciasto Ptysiowe

!konik01#

!konik01

2013-03-12 20:01:51

Strasznie rzadki.
!Rossi#

!Rossi

2009-12-24 15:20:13

Świetny przepis, łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam :)
!bjb#

!bjb

2009-11-22 19:16:12

bardzo dobry przepis polecam

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014