Kategorie przepisów

Ciasto snickers mocno orzechowe

Opis

Ciasto wbrew pozorom przyrządza się bardzo szybko i jest bardzo syte a przy tym co najważniejsze - po prostu przepyszne, tak więc gorąco polecam:)

Składniki

ciasto

polewa na ciasto

masa orzechowa

masa toffi

  • gotowa masa krówkowa Gostyń 1 puszka
  • masło miękkie 1/2 kostki

Sposób przyrządzenia

Ciasto:
mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.

Podzielić je na trzy równe części, rozwałkować i na papierze pergaminowym upiec na złoty kolor dwa placki (temp 180 stopni ok. 15 min –kuchenka gazowa, temp 150 stopni ok. 15 min – kuchenka elektryczna na termoobiegu).

Na trzeci placek równomiernie rozłożyć jeszcze gorącą polewę miodowo-orzechową (w tym celu rozpuścić masło i połączyć z resztą składników) i upiec razem podobnie jak pozostałe dwa placki. Upieczone trzy placki pozostawić do ostygnięcia.

Uwaga:
radzę pilnować placków podczas pieczenia, gdyż przez zawartość miodu bardzo łatwo można je przypalić.

Masa orzechowa:
1. Budyń zagotować z mlekiem. Pozostawić do ostygnięcia mieszając od czasu do czasu, aby na wierzchu nie utworzył się kożuch.

2. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodając stopniowo naprzemiennie ostygnięty budyń i żółtka, aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy, pod koniec ucierania wsypać zmielone orzechy.

Masa toffi:
masło utrzeć mikserem na puch i nie przerywając ucierania stopniowo dodawać masę krówkową, aż do powstania jednolitej gęstej masy.

Wykonanie:
1. Na pierwszy placek równomiernie wyłożyć masę orzechową, przykryć drugim plackiem, wyłożyć masę toffi i całość przykryć trzecim plackiem z polewą miodowo-orzechową.

2. Ciasto szczelnie owinąć folią aby nie przeszło zapachami i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin a najlepiej na całą noc lub jeszcze dłużej. W tym czasie przejdzie kremem, zmięknie i będzie najlepsze:)

uwaga!!!
są to proporcje na dużą formę o wymiarach 25x40 cm.

Miłego łasuchowania!!!!
Ocena przepisu: 4 (7 gł.)
Wyświetlenia: 11815
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Ciasto snickers mocno orzechowe
eluszek#

Dodane przez:

eluszek

2009-12-22
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 12 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Styropian

Styropian

zebrra#

Dodane przez:

zebrra

2010-04-21
Ciasto poduszeczki

Ciasto poduszeczki

zebrra#

Dodane przez:

zebrra

2010-04-21
Cappucino

Cappucino

marlena1#

Dodane przez:

marlena1

2010-11-04
Krówka

Krówka

marlena1#

Dodane przez:

marlena1

2010-07-12

Zobacz wszystkie (14)

Komentarze

Do przepisu na: Ciasto snickers mocno orzechowe

2012-10-26 16:25:00

Wygląda super i jest bardzo dobre. Ciasto warte polecenia.
!!Łucja29#

!!Łucja29

2011-07-13 15:04:30

Tak,wygląda podobnie ale jest o niebo lepsze od tego kupnego! Smakowało każdemu,pycha po prostu cud miód i orzeszki! :D
!Nina#

!Nina

2011-07-03 10:25:12

Takiego cista to ja jeszcze nie jadłam - Bomba!!!Kupowałam podobne w sklepie ale nie ma porównania.
!Tatiana#

!Tatiana

2011-06-28 14:19:06

Najlepsze ciasto jakie w życiu zrobiłam i jakie w życiu jadłam!
!Danusia#

!Danusia

2011-06-27 19:35:59

Ciasto grzechu warte,imponujące,wspaniałe,pyszne po prostu!!!Ile wynosi koszt składników?Cóż - to pewnie zależy gdzie i jakie się kupuje,sądze że średnio ok 15-20zł jeżeli ma się w domu miód,bo ten trochę kosztuje,choć taki słój może stać i stać - Na pewno się nie zmarnuje;) A ciasto pierwsza klasa - Naprawdę boskie,zakochałam się w nim od pierwszego kęsa:*
!pesiak#

!pesiak

2011-06-23 21:28:31

a ile takie ciasto kosztuje (chodzi o składniki)?
!Hanka#

!Hanka

2011-06-23 15:43:38

To ciasto jest rewelacyjne!!!!Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje - Naprawdę mistrzostwo świata!!! Do kremu wystarczy sam budyń z masłem bez żółtek.Pyyyychaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!
!katarina#

!katarina

2011-04-08 21:46:21

Ciasto bomba ,przepis latwy i smaczny...

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014