Kategorie przepisów

Ciasto z borówkami

Składniki

Sposób przyrządzenia

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, połowę szklanki cukru, 5 żółtek, kostkę margaryny – wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 1/2h do lodówki 2/3 wyrobionego ciasta, a 1/3 zamrażamy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na posmarowaną i posypaną bułką blachę. Wysypujemy borówki na ciasto i rozprowadzamy na całości.
Z 5 białek i połowy szklanki cukru ubijamy pianę, po ubiciu dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, lekko mieszamy.
Połowę zamrożonego ciasta ucieramy na tarce i posypujemy borówki. Na całość wlewamy pianę i posypujemy resztą utartego ciasta na tarce.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni na ok. 40 minut.
Ocena przepisu: 4 (132 gł.)
Wyświetlenia: 26642
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Ciasto z borówkami
danusia#

Dodane przez:

danusia

2006-07-18
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 21 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

danusia#

Dodane przez:

danusia

2006-07-18
Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe

#

Dodane przez:

2009-01-21
Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

#

Dodane przez:

2010-01-16
Ciasto cukiniowe

Ciasto cukiniowe

Bree#

Dodane przez:

Bree

2006-08-01

Zobacz wszystkie (10)

Komentarze

Do przepisu na: Ciasto z borówkami

2012-03-22 10:51:59

Czy zamiast borówek mogę dodać innych owoców do tego ciasta? Np. jagód, malin? Bo mam jagody w słoikach i zamrożone maliny! I wydaje mi się że idealnie pasowałyby do tego ciasta! Ciasto posypałabym cukrem pudrem!
!damian#

!damian

2010-07-08 15:53:03

Mąkę prochy, połowę szklanki marychy i szczypta zioła, 5 żółtek z jaj, kostkę margaryny – wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 1/2h do lodu 2/3 wyrobionego ciasta, a 1/3 zamrażamy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na posmarowaną i posypaną bułką blachę. Wysypujemy borówki na ciasto i rozprowadzamy na całości.
Z 5 białek i połowy szklanki cukru ubijamy pianę, po ubiciu dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, lekko mieszamy.
Połowę zamrożonego ciasta ucieramy na tarce i posypujemy borówki. Na całość wlewamy pianę i posypujemy resztą utartego ciasta na tarce.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni na ok. 40 minut.
!magda#

!magda

2009-09-11 14:03:06

Ciasto bardzo smaczne. Musiałam jednak 10 min dłużej potrzymać w piekarniku..Najlepiej ciasto ucierać bezpośrednio nad blachą inaczej starte kawałki się sklejają i ciężko posypywać.
!Hoszka#

!Hoszka

2009-08-06 22:43:34

Placek jest dobry, choć wydaje mi się, że ciasto w smaku jest zbyt 'piaskowe' i w ogóle się nie upiekło przez 40 min w 150st. Może przez to, że zmieniałam temperaturę na wyższą, bardziej się zesuszyło (:
!agusia#

!agusia

2009-07-15 18:33:35

To ciasto to mój czarny koń na różnego rodzaju imprezy - używam borówek z kompotów mojej babci i jest naprawdę pycha. No i zawsze wychodzi:)
!aneta#

!aneta

2007-05-13 15:27:21

ciasto super
!Poziomka#

!Poziomka

2007-01-09 01:27:43

Ciasto znane rowniez jako hiszpanskie albo plesniak. W tych wersjach do 1/3 ciasta dodaje sie kakao, a zamiast swiezych owocow mozna uzyc jakiejkolwiek konfitury. Probowalam juz z powidlami slowkowymi, marmolada pomaranczowa dzemem wisniowym. Teraz pracuje nad wesja "light", zmniejszylam ilosc jajek do 3 i zastepuje troche margaryny (1/4 kostki) jogurtem naturalnym bez tluszczu.
!Mycha#

!Mycha

2006-08-18 15:27:08

Tak ciasto pycha i łatwo zrobic ale polecam dluzej potrzymac tą 1/3 w zamrazalniku - o wiele lepiej sie nadaje do scierania na tarce :)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014