Kategorie przepisów

Przepis na Cytrynowiec

Składniki

Cytrynowiec - jak zrobić

Ugotować budyń na wodzie z sokiem z cytryn i cukrem, przestudzić i zmiksować z margaryną i żółtkami. Wylać na biszkopt. Śmietanę ubić i wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Ubitą kremówkę wylać na budyń, a na wierzch ułożyć petit berry.
Ocena przepisu: 4 (297 gł.)
Wyświetlenia: 59706
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Cytrynowiec

Dodane przez:

2006-11-25
Cytrynowiec

Dodane przez:

2006-11-25
Cytrynowiec
marlena1

Dodane przez:

marlena1

2010-12-07
>
Ten przepis ma w ulubionych 89 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Sypana szarlotka

Sypana szarlotka

SYLWIA

Dodane przez:

SYLWIA

2010-02-24
Placek kokosowy

Placek kokosowy

SYLWIA

Dodane przez:

SYLWIA

2008-12-24
Manniak

Manniak

Dodane przez:

2006-12-04
Prince polo

Prince polo

ssania

Dodane przez:

ssania

2009-03-26

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Cytrynowiec

2012-03-22 19:12:27

W sumie to szukam ciast gdzie nie muszę piec, bo mój piekarnik ostatnio nawala ;/ ale gdybym zamówiła z piekarni biszkopt a resztę tego ciasta zrobiła sama- to wyszłoby mi całe ciasto w miarę tanio :) poza tym nie lubię tych sztucznych sklepowych ciast ;/ bleh... dzięki za podsunięcie fajnego pomysłu :)

2010-08-06 09:46:34

Wyśmienity placek,wypróbowałam ale na drugi dzień ma jeszcze lepszy smak.
!Magda#

!Magda

2010-06-18 13:05:12

jeszcze nie robiłam ale niema masy cytrynowej
!Lamia#

!Lamia

2010-03-01 14:57:40

Ja z kolei dodaję do dwóch budyniów śmetankowych ugotowanych w 0,5 l mleka suchą galaretkę cytrynową, a następnie, po wystygnięciu, margarynę. To jeśli chodzi o masę cytrynową. Do kremówki dodaję dwie bite śmietany w proszku oraz dwa smietan fixy i wszystko to razem miksuję az masa smietanowa będzie sztywna. Herbatnki moczę w ponczu z przesłodzonej wody z dodatkiem soku z cutryny i sporej ilości wódki lub spirytusu. Na koniec herbatniki zalewm lukrem cytrynowym zrobionym wyłącznie z cukru pudru i soku z cytryny. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne i robi furorę zawsze tam, gdzie sie pojawi.

2010-02-07 15:31:04

Ciekawy przepis napewno go wypróbuję.

2009-12-18 09:44:40

Pysznie wygląda, wypróbujemy :)
!Ania#

!Ania

2009-11-10 11:42:23

Ja zamiast żelatyny rozpuszczam 2 galaretki cytrynowe w niewielkiej ilości wody i łączę z masą ze śmietany. Ciasto ma przez to lepszy i bardziej wyrazisty smak:)
!Basia#

!Basia

2009-10-25 13:40:44

Zrobiłam, spróbowałam - super!
Teraz często go robię. Dziękuję:)
!evil:)#

!evil:)

2009-07-25 09:20:16

niewiem nie próbowałam ale sadzac po kometarzach musi byc bardzo smaczne,ja mam podobny przepis z tym ze mase robie z kisli cytrynowych a nie z budynii..Pozdrawiam:
!evil:)#

!evil:)

2009-07-25 09:16:08

niewiem nie próbowałam ale sadzac po kometarzach musi byc bardzo smaczne,ja mam podobny przepis z tym ze mase robie z kisli cytrynowych a nie z budynii..Pozdrawiam:
!jaśmina#

!jaśmina

2009-07-24 22:43:41

herbatniki i tak zmiękną, tylko ciasto musi troszkę postać, jest nawet smaczniejsze.
!dzelinda23#

!dzelinda23

2008-12-17 20:57:28

ja mocze herbatniki w soku z dwoch cytryn wtedy ma super smak

2008-11-16 10:04:05

Wczoraj robiłam to ciasto.Ciastka między masy i blat biszkoptowy polany polewa to bardzo dobry pomysł.
!klusia#

!klusia

2008-10-28 19:00:18

ten przepis jest super ;robiłam i bardzo smakował meżowi

2008-10-16 23:24:13

o rety, teraz dopiero zobaczyłam ... ale duzo komentarzy :) Wszyscy prawie probowali to ciasko zrobić :) extra!

2008-10-16 23:22:45

herbatniki mozna też skropić (namoczyć) w herbacie mocno cytrynowej, są wtedy miekkie. Super przepis
!ciacho#

!ciacho

2008-08-08 21:18:04

fajnie jest namoczyć herbatniki w galaretce cytrynowej wtedy są miękkie i dają sie kroić
!ddana#

!ddana

2008-06-28 23:54:15

Na herbatniki można wylać lukier zrobiony z cukru pudru i soku z 1-2 cytryn, po zastygnięciu tworzy ładny "wierzch" ciasta i dodaje jeszcze lepszego samku

2008-03-03 10:01:03

ciasto dobre na wieczory wakacyjne, jak okresił jeden z gości "ożeźwiające", budynie ugotowałam na 1 litrze wody + sok z cytryn, dotego dodałam galaretkę, następnym razem dodam 2
!madzia#

!madzia

2008-02-21 11:45:55

pycha ciacho!!!!!z tym że ja herbatniki układam między dwiema masami a na wierzchu jeszcze jeden blat biszkoptu i polewam polewą. polecam.
! klopsia#

! klopsia

2008-02-10 23:00:22

ciasto niebo w buzi super a moja mama jaka zadowolona i ja tez pozdrawiam

2008-01-22 16:00:27

Ciasto prawdziwa BOMBA!!! Nie za słodkie i bardzo proste. Skorzystałam z podpowiedzi udzielonych w komentarzach (dot. galaretki i cukru)wyszło doskonałe. Bardzo dziękuję :)
!ola#

!ola

2007-12-31 09:44:12

Po raz pierwszy robiłam to ciasto na święta i wyszło cudownie, tak jakbym robiła je od lat. PYCHA :)
!AnEcZkA#

!AnEcZkA

2007-12-20 10:01:42

Nie ma co ciasto jest zajebiaszcze. Moja mamuśka robi też takie wspaniałe ciasta.Hi hi.świetne ciasto pozdrawiam.święta będą smakowe.
!Ana#

!Ana

2007-12-07 18:47:45

Kto jeszcze nie robił tego ciasta niech nie zwleka. Podobne ciasto robię od dawna i jeszcze się nie zdarzyło żeby komuś nie smakowało a ile porozdawałam przepisów. Polecam.
!BERNADETA#

!BERNADETA

2007-11-09 13:54:26

WITAJ!
BARDZO SIĘ CIESZĘ,ŻE W KOŃCU MOGĘ SKORZYSTAĆ Z PRZEPISU NA TO CIASTO.OD DAWNO GO SZUKAM-DZIĘKI

2007-10-01 19:53:53

Zgodnie z sugestiami,dodałam do masy cytrynowej (zamiast żelatyny) galaretke cytrynową i na góre polewe czekoladową. Ciasto wszystkim smakowało.
!moni#

!moni

2007-09-17 14:41:14

Ile trzeba dodać wody do tego budyniu żeby go ugotować??
!edyta#

!edyta

2007-08-27 17:31:32

switne ciasto. dlugo szukalam przepisu a jak w koncu znalazlam t6o od razu zrobilam. wszystkim bardzo smakuje i czuje ze bedzie czseto na stolach w moim domu. Wydaje mi sie jednak ze do masy powinno sie dodac troszke zelatyny...przy nastepnym razie chyba tak zrobie...a na wierzch zrobilam ukier i dodatkowo p"ogryzdalam" polewa czekoladowa... ladnie wygladalo i swietnie smakowalo
!agula#

!agula

2007-07-14 12:06:55

wczoraj robilam to ciasto:) jest pyszne, jednak ja do masy z budyniem dodaje galaretke cytrynowa(sam proszek) kiedy budyn jest jeszcze goracy. Do masy z bita smietana oprocz zelatyny dodaje 2 łyżeczki cukru waniliowego i 3 łyżki cukru pudru. No a na sam wierzch oprocz petit beurre wylewam lukier kolorowy(sok z 1 cytryny do tego wsypywac puder do momentu az nabierze bialego koloru, no a na sam koniec wsypac po lyzeczce kolorowej i czekoladowej posypki) ciasto wtedy ladniej wyglaga a lukier nadaje kwaskowatego smaku:)
!IGA#

!IGA

2007-07-06 09:48:32

ROBIĘ TO CIASTO OD LAT, ALE NIE DAJĘ DO ŚMIETANY ŻELATYNY TYLKO CUKIER WANILIOWY , A WIERZCH CIASTA POLEWAM POLEWĄ. DZIECI SIĘ ZAJADAJĄ.
!Iskra#

!Iskra

2007-05-30 14:16:24

Ciasto wydaje się być dobre. Chyba zaryzykuje. :)

2007-05-27 12:14:16

Robiłam to ciasto już nie raz z tego przepisu:) Jest poprostu pyszne:)
!andzia#

!andzia

2007-05-15 09:10:35

Pyszne,Przepyszne.Polecam!!
!Natka#

!Natka

2007-05-07 12:57:54

do kremówki dodaję galaretkę o dowolnym smaku .
!Dominika#

!Dominika

2007-05-03 12:30:54

Ciasto rzeczywiście jest smaczne, wszyscy zachwalali. Proponuję do kremówki dodać jakiegoś barwnika do kremów, żeby śmietana miała ładny kolorek. Oczywiście już po ubiciu, mieszając z żelatyną. A na wierzch ozdobić polewą.
!terecha#

!terecha

2007-05-01 16:44:28

dobra je

2007-03-24 09:35:53

2 szt.kremówki tzn.2 x 250ml
!córka i mama#

!córka i mama

2007-03-19 19:25:05

cytrynowiec placek doskonały placek wyśmienity POLECAM SPRUBOWAĆ
!smakosz#

!smakosz

2007-03-05 10:32:15

brzmi i wygląda kusząco.
pycha,
wrecz łakomy kąsek.
!Kasia#

!Kasia

2007-03-02 11:02:08

Piekłam to ciasto na urodziny i myślałam że oszaleje budyń zamiast gęstnieć robił się coraz bardziej wodnisty chyba z powodu cytryn trzeba było dodać sporo żelatyny żeby cokolwiek wyszło. Na sam koniec w smaku wyszło nawet dobre.
!pati#

!pati

2007-02-23 15:40:32

przepraszam ale 2 szt smietany 30% to ile to w ml??
!beti#

!beti

2007-02-19 13:18:17

ile masz lat ze niewiesz co to są peti berry
!Madzionek#

!Madzionek

2007-01-23 19:40:11

Piszę i degustuję ciasto stwierdzając, że jest pyszne. Kwaskawy posmak ciasta bardzo mi odpowiada. Ciasto nie jest mdłe, rozpływa się w ustach i z pewnością nie raz jeszcze go wykonam!
!ewa#

!ewa

2007-01-14 18:43:36

ja budyń gotuję na soku z czarnej porzeczki i jest o wiele lepszy do tego super wygląda
!ilona#

!ilona

2007-01-13 13:52:33

jest dobre na robienie w ostatniej chwili i bardzo pyszne można tez na biszkopy wylać czekoladowy budyń i białka z żelatyną na wierzch słodka pychotka
!Ala#

!Ala

2006-12-19 00:43:55

Jeszcze nie piekłam tego ciasta, ale miałam okazję jeść. Jest bardzo dobre.
!IWONA#

!IWONA

2006-12-15 19:25:50

Ciasto dobre,ale jak dla mnie za mało słodkie.
!b.#

!b.

2006-12-15 18:00:54

cO TO JEST petit berry ???
!Halina#

!Halina

2006-12-14 22:30:07

Ja mam przepis na 1/2 l smietany kremówki.Robie ten placek na prostokatnej foremce tak jak na tym zdjeciu co wlepiłam ale ciut mniejszej niz standardowa.
!miki#

!miki

2006-12-13 15:09:51

Witam mam pytanie ile trzeba dać tej śmietany proszę podać w mln ?
!Ja równiez tak jak Riolka dodaje do#

!Ja równiez tak jak Riolka dodaje do

2006-12-10 20:38:21

budyniu gotowanego na wodzie jedna galaretke cytrynowa (sam proszek)A na wierzch układam tak jak widać na zdjeciu ciasteczka moczone w soku z cytryny
!Aleksandra#

!Aleksandra

2006-12-08 15:21:24

Moja rodzinka zachwyca sie cytrynowcem jest pyszny i tuczący haa.Smak masy poprawia dodanie 1 galaretki cytrynowej[sam proszek]do ciepłego jeszcze budyniu [zamiast żelatyny].Polecam!!!mniam palce lizać

2006-12-05 21:14:19

Uwielbiam to ciasto! Ja dodatkowo dekoruje je lukrem i posypuje kolorowa lub czekoladowa posypka :)
!Halina#

!Halina

2006-12-05 19:44:56

Ja mam przepis bez żółtek i tez jest smaczny ale jesli uzywam surowych jajek to je dokladnie myje a pózniej polewam gotowaną woda i nigdy nic sie nikomu nie stało.
!ehss#

!ehss

2006-12-04 11:38:36

ale te żóltka surowe w dobie zagrozenia ptasią grypą ? salmonella ?
!Halina#

!Halina

2006-11-28 14:40:39

Dodałam te zdjecia z mojego placka
!Halina#

!Halina

2006-11-25 22:09:28

Pieklam ten placek 3 dni temu ale troszke inna ilosc skladnikow
!Anitt#

!Anitt

2006-11-17 21:44:23

to ciasto jest wyjatkowo pyszne....:P

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015