Kategorie przepisów

Przepis na Cytrynówka

Opis

Bardzo dobre!!!!! rozgrzewa również pycha polecam wszystkim

Składniki

 

Cytrynówka - jak zrobić

1.Cytryn obrać cieniutko tylko żółtą skórkę
2.Zalać spirytusem na 24 h
3.Wodę zagotować z cukrem i sokiem wyciśniętym z trzech cytryn
4.Po 24 h do roztworu przecedzić skorki z cytryn i wlać resztę spirytusu
5.Rozlać do butelek, (ale przecedzić)

Powinno wyjść 1l i 250 g. Wypić po przegryzieniu
 
Ocena przepisu: 4 (60 gł.)
Wyświetlenia: 95447
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Cytrynówka
marlena1

Dodane przez:

marlena1

2010-12-10
>
Ten przepis ma w ulubionych 13 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Pigwówka z owoców pigwowca
Likier kukułkowo - kawowy

Likier kukułkowo - kawowy

kamila1234

Dodane przez:

kamila1234

2007-09-03
Likier czekoladowy

Likier czekoladowy

Dodane przez:

2009-03-31
Likier jajeczny

Likier jajeczny

skalmierzyce

Dodane przez:

skalmierzyce

2010-05-07

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Cytrynówka

!BSZ#

!BSZ

2011-04-18 11:59:13

Ja robie podobnie, i tak na 1 szkl. spirytusu daje 3-4 popkrojone cytryny na 3-4 dni /robie to w słoiku zakręcanym/. Wyciskam cytryny dodaje 1/2 szklanki cukru i uzupełniam wodą niegazowaną mineralna do 2,5 szklanek gotowego produktu. Wtedy jest super.
!Brutal#

!Brutal

2011-02-22 13:28:49

ja zamiast 2,5 szklanki cukru daje 1 szklankę miodu i jest super :D
!inna#

!inna

2010-08-06 15:09:16

kazdy ma inny przepis na cytrynowke...kto mi poleci swoj sprawdzony przepis?
!gawlo#

!gawlo

2010-07-15 23:56:30

mniej cukru i mniej wody . i najlepiej mineralną niegazowaną jeszcze zagotować lub jak ktoś potrafi przepalić ją czyli wciągnąć tyle wody ile zassa podpalona butelka . PS . nie próbujcie robić arbuzówki w podobnym przepisie ja próbowałem i nic :(
!domar#

!domar

2010-07-13 22:53:44

najlepsza jest cytrynówka z zurawinowym sokiem smakuje praktycznie tak samo jak cosmopolitan :)

2010-03-01 13:01:47

jak dla mnie - za dużo cukru, dałabym 1/2 porcji
!Koneser#

!Koneser

2010-01-25 17:00:14

Najlepsza jest poprostu woda przegotowana (kto miał kaca ten rozumie) =D
!alkoholik#

!alkoholik

2010-01-23 16:04:50

Ja czesto dodaje sok z kiwi albo z ananasów, po ananasach robi sie bardzij geste.

2010-01-14 19:45:28

Smaczne ja robię cytrynówkę z kawą w ziarnkach
!madziaa#

!madziaa

2009-12-29 19:18:14

ja zawsze robie z 8 cytryn 1 litr spirytusu 8 szklanek wody i cukru.Cytryny wyparzam kroje w kostke zalewam goraca woda az ostygnie przecistam przez praske zeby wszystko wycisnac z cytryn i zalewam spirytusem i wychodzi super
!Ewa#

!Ewa

2009-12-25 18:44:14

mój przepis to:
1/2 spirytusu
1/2l soku z cytryn
1/2l miodu
łatwo zapamiętać i w smaku rewelacja (ok 33%)
!Damis#

!Damis

2009-12-04 19:54:12

A ja robie tak:
12 cytryn, 1 litr spirytusu, 3 szklanki wody i szklanka cukru
mnie smakuje:)
!dozeer#

!dozeer

2009-11-11 22:59:57

Macie jakieś pomysły na drinki z cytrynówką?
Szukałem ale nic nie znalazłem. Dobrze smakuje ze spritem albo 7up'em jednak chciałbym to jeszcze jakoś urozmaicić.
Pozdrawiam
!smakosz#

!smakosz

2009-06-30 19:45:40

2,5 szklanki cukru na 1/2 litra spirytusu to zdecydowanie za dużo, będzie za słodkie. Mniej więcej powinno być 1,25 szklanki cukru na litr spirytusu wtedy nie jest za słodkie, czuć alkohol :D i można bez przepitki wypić naprawdę dużo :d
!zupka#

!zupka

2009-05-21 00:16:45

Do wszelkiego rodzaju nalewek wskazane jest używanie wody ŹRÓDLANEJ a nie mineralnej.

2009-03-21 15:58:25

Na spirytusie zawsze cytrynówka dobra wychodzi

2009-01-23 09:08:35

No tak wszystko pięknie tylko powiedzcie mi czy macie jakiś skuteczny sposób na klarowanie cytrynówki, bo mi niestety zawsze wychodzi mętna co prawda nie wpływa to zupełnie na smak :P
!ptr5#

!ptr5

2008-12-22 12:02:37

ja wyprobowalem przepis, jutro bede pil napisze jak wrazenia :)
!aneta#

!aneta

2008-05-09 14:35:33

Najlepsza cytrynówka to 0,5 l spirytusu, 0,5 l wody mineralnej, 7 cytryn, szklanka cukru.

2008-04-18 14:32:18

1/2 butelki mineralnej tz ile
!bezalkoholowy#

!bezalkoholowy

2008-04-03 03:51:51

Mój przepis na cytrynówkę:

- 3 średnie cytryny (lub 2 cytryny i limonka),
- 0.5 litra spirytusu,
- pół szklanki miodu pszczelego (znaczy naturalnego nie sztucznego),
- tyle wody by dopełnić cały roztwór spirytusowy do objętości 1L.

Cytryny szorujemy pod bieżącą wodą, sparzamy wrzątkiem (ok. 1 min.) i odcinamy "dupki". Tarkujemy skórkę na tarce o małych okach uważając by nie starkowac białego miąższu. Wyciskamy sok z otarkowanych cytryn (uwaga na pestki!). Wkładamy otarkowaną skórkę i sok z cytryn do np. słoika i zalewamy częścią spirytusu tak by wszystko pływało. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy na conajmniej 3 dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząsamy.
Po upływie żądanego czasu cedzimy przez gazę/watę/płatki kosmetyczne (jak kto woli) dolewamy resztę spirytusu, dodajemy miodu (który można lekko rozpuścić w małej ilości letniej wody) oraz tyle przegotowanej i ostudzonej źródlanej niskozmineralizowanej wody by tak oto powstała cytrynówka zmieściła się nam do dwóch półlitrowych butelek. Oczywiście przed rozlaniem do butelek wszystko starannie mieszamy. Wkładamy przynajmniej na jedną noc do lodówki (czym dłużej cytrynówka postoi tym lepsza... ale też bez przesady ;D) i delektujemy się smakiem.

Mam nadzieję, że ktoś wyprobuje mój przepis na cytrynówkę.
!Scorch#

!Scorch

2008-02-26 18:54:26

hmmm z tą wodą mineralną trochę przegięcie powinno się dodawać przegotowaną wodę ;p
!mR#

!mR

2008-01-09 13:25:32

zalac spirytusem skórkę na 24h?? i w czym to zalac??
!tofik#

!tofik

2008-01-06 15:48:22

nie ma to jak cytrynówa! a zwłaszcza zrobiona z turbospyrytusu. Jeżeli jest taka potrzeba, to nie trzeba czekać aż się przegryzie, po 2 godzinach od sporządzenia tego trunku jest już zdatny do picia:)
!madzik#

!madzik

2008-01-04 18:47:08

moj sazwagier dodaje miodu.. pycha..ale siekierka! nie dla slabeuszy :)
!arni#

!arni

2007-07-25 15:24:56

mmmmmmmmm extra
!teno_anna#

!teno_anna

2007-07-23 23:05:16

to jedna z najlepszych wódek na świecie, moi znajomi z anglii bardzo sobie ją cenią-ale niestety, anglicy mają słabe główki :)
!nita#

!nita

2007-06-23 14:27:18

bllleeeee!!!!!!!!
!gr#

!gr

2007-06-14 10:24:47

pycha

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015