Kategorie przepisów

Czosnek marynowany

Składniki

Sposób przyrządzenia

Ząbki czosnku starannie obierz z łupinek i ułóż w małych słoikach o pojemności 0,25 l.
Przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę z octem, dodaj sól i cukier, wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i zagotuj. Uprzednio przestudzoną zalewą zalej czosnek (2 cm poniżej brzegów słoika); słoiki zamknij nakrętkami i pasteryzuj przez 10 minut.
Po wystudzeniu przechowuj w suchym, chłodnym miejscu.
Ocena przepisu: 3 (16 gł.)
Wyświetlenia: 26571
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 9 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Grzyby w marynacie

Grzyby w marynacie

valeria#

Dodane przez:

valeria

2009-07-05
Maliny w cukrze

Maliny w cukrze

valeria#

Dodane przez:

valeria

2009-07-08
Maliny w cukrze
Cebulki marynowane

Cebulki marynowane

ola44#

Dodane przez:

ola44

2009-12-05
Papryka w zalewie

Papryka w zalewie

doris#

Dodane przez:

doris

2008-10-10

Zobacz wszystkie (6)

Komentarze

Do przepisu na: Czosnek marynowany

!omi77#

!omi77

2010-09-09 22:18:20

chcecie geniuszu smaku !!! DODAJCIE IMBIR I STRĄKI CHILLI

2010-08-12 22:59:34

Dlaczego ostudzić i pasteryzować? Jest różnica między studzeniem i pasteryzowaniem, a umieszczaniem w sparzonych i osuszonych słoikach GORĄCEGO czosnku i zalewy, zakręcania i stawiania do góry nogami na czas stygnięcia? Mniej roboty i efekt moim zdaniem lepszy.

2008-10-13 10:19:59

Nigdy jeszcze czosnku nie marynowałam, chyba czas zacząć!
!IssaSai#

!IssaSai

2008-08-09 15:15:14

Do przepisu o marynowanym czosnku dodałbym pócz liścia laurowego, pieprzu, ziela angielskiego oraz kolendry, również zestaw ziół prowansalskich. Czyli do każdego słoiczka z gotowym czosnkiem i zalewą octową z tradycyjnymi przyprawami (przecedzonymi), po uprzednim zagotowaniu i odstawieniu na godzinkę, dodałbym na końcu łyżeczki wspomniane zioła prowansalskie, i dopiero potem pasteryzował. Tu uwaga: przed pasteryzacją zaleca się zagotować czosnek w odrębnej wodzie (blanszowanie), leciutko osolonej na 2-3 min., a następnie należy go schłodzić pod zimną wodą, i dopiero później umiesczać w słoiczkach.
Smacznego :-)
!Ewa#

!Ewa

2007-11-03 07:12:32

dodala bym lisc laurowy ziele angielskie i pieprz do smaku!!!
!barbara#

!barbara

2007-09-26 14:54:59

dodala bym do tego ziola do smaku

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014