Kategorie przepisów

Domowa biała kiełbasa

Składniki

Sposób przyrządzenia

Łopatka i karkówka nie mogą być zbyt chude, bo wtedy kiełbasa może nam wyjść zbyt sucha. Na kilka godzin przed robieniem kiełbasy wstawić do lodówki 0, 5 litra wody. Woda ma być lodowata. Przygotowujemy jelita (można je kupić w większości sklepów mięsnych). Wyjąć je z opakowania, przełożyć do miseczki i zalać ciepłą ale nie gorącą wodą. Wypłukać delikatnie z konserwującej je warstwy soli. Wodę z solą odlać, zalać jelita ponownie czystą, ciepłą wodą i pozostawcie w niej na 0, 5-2 godziny. Mięso pokroić na kawałki takiej wielkości aby wygodnie było przepuszczać je przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy. Trzeba ich dać naprawdę sporo choć ilość przypraw jest oczywiście kwestią gustu i indywidualnych upodobań. Przyprawy w mięsie muszą być wyraźnie wyczuwalne ponieważ całość musi się ''przegryźć''. Na koniec dodajemy lodowatą wodę. Teraz wszystko dokładnie wyrabiamy. Proces ten trwa jakieś pół godziny. Wszystkie składniki muszą się idealnie ze sobą połączyć, masa musi mieć konsystencję spójną, zwartą i kleistą. Po wyrobieniu masy nakładamy na maszynkę nasadkę masarską. Aby flak bez problemów z niej schodził proponuję posmarować ją delikatnie na całej długości olejem. Na nasadkę naciągamy flak i napełniamy go mięsem skręcając cały czas powstałe kiełbaski. Zbyt gęste wypełnienie jelita farszem może spowodować przy skręcaniu jego pęknięcie. Gotową surową białą kiełbasę można mrozić albo parzyć.
Ocena przepisu: 4 (4 gł.)
Wyświetlenia: 11088
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 5godz. 0min.
Czas przygotowania: 5 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Domowa biała kiełbasa
mala_mi33#

Dodane przez:

mala_mi33

2010-11-03
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 4 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Domowa kiełbasa

Domowa kiełbasa

iziona#

Dodane przez:

iziona

2010-10-25
Uwędzona kiełbaska.
Półmisek wędlin

Półmisek wędlin

malinka18#

Dodane przez:

malinka18

2010-10-27
Farsz ryżowy do gołąbków
Kiełbasa na szybko

Kiełbasa na szybko

slonko321#

Dodane przez:

slonko321

2010-11-04

Zobacz wszystkie (2)

Komentarze

Do przepisu na: Domowa biała kiełbasa

2011-02-14 21:17:48

Znalazłam dziś jelita w sklepie, na dodatek mają i te grube i te cienkie.. a ja wolę cienkie białe kiełbaski. Rewelacja, bardzo się cieszę, że trafiłam na ten przepis. Dziękuję!

2011-02-14 12:52:49

o jak fajnie, że tak dobrze opisana kiełbaska, z pewnością skorzystam, tylko nigdy nie wiedziałam skąd wziąć te jelita! Mam nadzieję, że dostanę ją w "swoim" sklepie.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014