73295 przepisów
na stronie

Kategorie przepisów

Przepis na Drożdżówka cytrynowa

Składniki

Kruszonka

Drożdżówka cytrynowa - jak zrobić

Drożdże pokruszyć, dodać szczyptę cukru, soli i 2 łyżki maki, zalać ciepłym mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia drożdży.

Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Do mąki wlać żółtka, mleko i wymieszać, dodać drożdże i zacząć wyrabiać ciasto. Stopniowo wlewać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki,dodać olejek, skórkę z cytryny oraz rodzynki. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Później przełożyć do foremek i znów zostawić aby podrosło.

Cukier, masło i mąkę zagnieść palcami. Kruszonką posypać ciasto (przedtem można je posmarować żółtkiem jajka).

Piec około 40-50 minut w temp. 180 stopni.
Ocena przepisu: 0 (0 gł.)
Wyświetlenia: 165
Ile porcji: 14
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 50 min.
Czas pieczenia: 40 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Drożdżówka cytrynowa
paulina2157

Dodane przez:

paulina2157

2016-10-20
Drożdżówka cytrynowa
>

Zobacz także:

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Drożdżówka cytrynowa

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017