Kategorie przepisów

Przepis na Fale Dunaju

Składniki

Fale Dunaju - jak zrobić

Margarynę ucieramy z cukrem zwykłym (zostawiając 2 łyżeczki) i cukrem waniliowym dodając po 1 żółtku.
Gdy jest utarte na jednolitą masę powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ubijamy białka. Do ciasta dodajemy 3 łyżki śmietany, wymieszać i powoli połączyć z pianą. Wymieszać.
Połowę ciasta wylać na brytfannę, na ciasto ułożyć pokrojone w plasterki jabłka.
Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, mieszamy, rozprowadzamy na jabłkach.
Po upieczeniu ciasta zdrapujemy skórkę.

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka zagotować z 2 kopiatymi łyżkami cukru. Z tej porcji mleka odlać trochę do garnuszka - przed zagotowaniem i dodać 1 żółtko, cały budyń śmietankowy i 1 łyżkę mąki. Do gotującego się mleka wlać zawartość garnuszka, mieszać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
Utrzeć kostkę masła i powoli łączyć z budyniem. Mieszać na jednolitą masę. Dodać wódki.
Masę rozprowadzić na cieście. Gdy stwardnie polać polewą czekoladową.
Ocena przepisu: 3 (520 gł.)
Wyświetlenia: 225332
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Fale Dunaju
danusia

Dodane przez:

danusia

2006-10-04
Fale Dunaju

Dodane przez:

2006-10-04
Fale Dunaju
malinka18

Dodane przez:

malinka18

2010-08-24
fale dunaju w wersji z bitą śmietaną śnieżką i malinami
>
Ten przepis ma w ulubionych 93 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Babcine ciastka

Babcine ciastka

maarta

Dodane przez:

maarta

2009-04-24
Szarlotka pychotka

Szarlotka pychotka

jolunia559

Dodane przez:

jolunia559

2009-01-21
Rafaello

Rafaello

kacpat

Dodane przez:

kacpat

2008-10-29

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Fale Dunaju

2014-09-01 09:32:30

Moje dzieci i wnuki mają go ciągle mało...:)

2013-09-17 22:39:07

trochę czasu zajmuje to ciasto, ale jest pyszne

2013-02-28 19:15:45

niebo w gebie. pysznosci

2013-02-04 21:15:06

Zawsze wydawało mi się, że ten placek jest bardzo pracochłonny, a ja na takie mam uczulenie. Ten jednak nie wydaje się ani pracochłonny ani skomplikowany.

2012-03-22 11:02:55

Jadłam ciasto Fale Dunaju kiedyś u koleżanki na urodzinach. Ale szczerze mówiąc, nie wiem czemu kompletnie mi nie smakował. Nic w nim ciekawego i dobrego nie było. Zwykłe pleśniak lepiej mi smakuje! Ale każdy ma inne kubki smakowe... :)

2012-03-13 08:42:07

szczerze mówiąc to pierwszy raz widzę żółte maliny, ładnie się prezentują na tym placuszku

2011-12-12 15:06:51

Nigdy jeszcze nie robiłam tego ciasta, ale moja teściowa robi, jest pyszne.

2011-11-15 22:31:05

z takimi wiśniami - pycha :)

2011-11-12 21:18:59

Tak to prawda zawsze wychodzą, nawet jeżeli ktoś nie ma zielonego pojęcia o falach dunaju.
!genkaj ala#

!genkaj ala

2011-11-11 17:18:28

upieklam ciasto fale dunaju z gruszka wierzch polalam masa czekoladowa pyszne polecam alicja

2011-09-01 15:17:03

Pyszne ciasto ;)

2010-10-27 14:33:38

jeśli chodzi o smak to żółte maliny są równie aromatyczne co czerwone.oczywiście zależy jaka odmiana czerwonych.a i kolor jest piękny i niespotykany.i różnią się tym że owocuję praktycznie do mrozów.warto mieć takie w swoim ogrodzie gdyż są super do dekoracji....;-)
!marge#

!marge

2010-10-25 18:59:51

Jeżeli ktoś robi nalewkę wiśniową,to polecam wykorzystać wisienki do "Fal Dunaju"-"palce lizać"

2010-10-08 08:18:09

A te maliny żółte mają więcej smaku i aromatu czy czerwone lepsze?

2010-08-04 15:19:59

ja piekę fale dunaju bardzo często tylko zamiast masy na wierzch daję bitą śmietanę śnieżkę ubitą z galaretką.mój synek woli w takiej wersji.polecam!!!

2010-05-05 15:44:21

Fale dunaju są pyszne ... można z owocami lub bez :-) Piec można w temperaturze 180 stopni, około 40 minut. Po tym czasie, można za pomocą suchego patyczka, sprawdzić, czy jest suchy. Jak tak, znaczy się, ze ciasto mamy gotowe :-)
!dupa...#

!dupa...

2010-03-22 17:51:10

szkoda ze nie napisano ile piec...
!początkująca#

!początkująca

2009-12-13 17:41:53

Dla tych co mają problemy z upieczeniem ciasta polecam Fale Dunaju Delecty. Mi zawsze wychodzi, choc ekspertem w pieczeniu nie jestem.

!martyna #

!martyna

2009-11-09 18:45:21

poszby
!aga#

!aga

2009-09-26 16:38:17

Pyszne jest z wiśniami-pychota-najlepsze.
!amelia80#

!amelia80

2009-08-03 12:20:57

ja daje banany :-) pychotka :-)
!kamcia#

!kamcia

2009-04-13 14:45:59

ja wogóle nie daje zadnych owocow i tez jest dobre,, mi osobiscie z jabłkami nie smakuje, miom zdaniem jabłuka psują smak, z brzoskwiniami nie próbowałam.
Bardzo lubie fale dunaju, pieke go bardzo czesto i wszystkim smakuje
!Tosia#

!Tosia

2008-10-22 10:45:40

Madziu nie poddaj sie tak szybko. Jeśli masz przepis to wypróbuj go najpierw dokładnie jak jest napisane. Udoskonalenia wprowadzaj później. Twój problem spowodowało użycie brzoskwiń zamiast jabłek. Spróbuj z jabłkami. obrane jabłka pokrój na ósemki i rozłóż na wierzchu ciasta . Gwarantuje piekę w ten sposób i nigdy nie wyszedł mi zakalec
!magda#

!magda

2008-10-18 13:24:24

nie jest podane w jakiej temp piec ani jak dlugo...i jaka skorke zeskrobujemy po upieczeniu? Sorki , ale jak ktos podaje przepis ,to nie moze sie poslugiwac skrotami myslowymi. Chetnie bym ciasto zrobila, ale nie lubie sie pewnych informacji domyslac.

2008-10-16 22:49:00

Moniko...z identycznego przepisu pieke latami...przypuszczam,ze brzaskwinie sa za ciezkie stad ten zakalec...

2008-10-10 18:13:32

Z kawką jest pyszne :)

2008-10-03 08:02:57

zgadzam się z innymi, zamias jabłek można pokąbinować i dać inne owoce - w zalezności kto jakie lubi, ale gruszki z kompotu cudo!!!

2008-10-02 17:07:19

ja daję gruszki z kompotu jest bardzo dobre
!janek#

!janek

2008-08-30 22:29:43

monika: a moze cos zle zrobilas? zona mi robi to ciasto kilka razy w roku i zawsze jej wychodzi a uzywamy podobnego przepisu
!dorota#

!dorota

2008-08-30 12:44:02

mi tez niestety wyszedł zakalec ale przepis na mase jest wspaniałay
!monika#

!monika

2008-06-22 16:10:48

Ten przepis jest beznadziejny, wyszedł mi potforny zakalec i to napewno nie od owoców bo zamiast jabłek dałm brzoskwinie z puszki, które przecież nie mają dużo soku. Na dodatek tej masy jest stanowczo za dużo przez co ciasto jest bardzo nudne.Tak więc nie polecam tego przepisu bo to tylko wyrzucanie pieniędzy na składniki w błoto.
!monika#

!monika

2008-06-21 19:30:36

Jadłam to ciasto, bardzo mi smakowało.Biore sie już za pieczenie.
!Maria#

!Maria

2008-03-28 20:27:34

Po rozprowadzeniu masy zanurzać końcówki widelca w rozpuszczonej czekoladzie /polewie/ i kreślić fale po kremie wspaniale wygląda.
!magdalena#

!magdalena

2008-03-18 13:25:40

hej a te fale gdzie?? na koncu po rozprowadzieniu masy na ciescie lyzka ksztaltujemy nierowne wglebienia i wypuklosci na wzor fal Dunaju!! wyglada wtedy super.....pozdrawiam smacznego:P
!Marzena#

!Marzena

2008-03-08 00:28:38

Polecam zamiast jabłek położyć na ciasto: brzoskwinie, śliwki, wiśnie w zależności od pory roku, wówczas ciasto jest pyszne.Pieczemy w temp.180 do 1 godz w zależności od piekarnika, ciasto powinno odstawać od blachy, można sprawdzić patyczkiem
!RE RE#

!RE RE

2008-02-26 15:31:03

takie sobie
!Rafał #

!Rafał

2008-02-12 12:58:04

Tylko dlaczego nikt nie napisał jak długo pieczemy i w jakiej temperaturze?
!alka#

!alka

2008-02-10 14:26:35

duzo zalezy od jablek gdy maja duzo soku to sie robi zakalec
!Sylwia Grzymała#

!Sylwia Grzymała

2008-02-08 17:34:09

Świetnw!!!
!Magda#

!Magda

2008-02-05 19:07:34

Moja Mama robi to ciasto od kilku lat. Pyyyyyszne:-)
!ewa#

!ewa

2008-02-03 11:10:15

jest troche roboty ale polecam niebo w gebie
!Asia#

!Asia

2008-02-01 21:39:09

ten przepis to jest mojej cioci!!!!
!amanda#

!amanda

2008-01-29 17:04:05

nawet fajny przepisek
!tola #

!tola

2008-01-19 16:00:41

musze namowic siostre zeby mi pomogla upiec to ciasto :)
!@ula@#

!@ula@

2008-01-18 14:11:51

fajny przepis zaraz biore sie do pieczenia..Wszystkium zycze smacznego!!!
!Aloś#

!Aloś

2007-12-31 13:22:26

troche trudne. to jest ciasto kruche czy biszkoptowe?
!bolo27#

!bolo27

2007-12-30 18:27:02

Oryginalne fale dunaju są z jagodami. Ale i tak jest pyszne!
!kamc#

!kamc

2007-12-29 17:53:42

uwazam ze w falach Dunaju jest za duzo wody!
!Aneta#

!Aneta

2007-12-19 09:04:45

jak długo trzeba piec ciasto i w jakiej temperaturze?
!przepis na tycie#

!przepis na tycie

2007-12-18 10:32:51

To niestety nie jest przepis zgodny z zasadami Montignaca! Tłuszcze w połączeniu z węglami?!
!Monika#

!Monika

2007-12-16 16:57:04

świetne
!oert#

!oert

2007-12-15 17:04:02

pyszny czy nie
! Basia#

! Basia

2007-12-12 13:56:26

ja mam ten przepis i zamiast wodki dodaje do masy ;Adwokata jajecznego;jest o niebo lepsze,mozesz sproboeac.
!beni#

!beni

2007-12-11 12:42:55

ciasto jest naprawde bardzo,bardzo pyszne
!krasio#

!krasio

2007-12-10 17:22:27

arek famiszx jak nikt...

Cukirnik hahah ty nawed tego niezrobiłeś siedzisz przed kompem i wymyślasz jakieś bzdety...niezrobiłem ciasata i niezrobie niemam kasy
!halinka#

!halinka

2007-12-08 17:23:10

mam juz taki przepis i moim dzieciom bardzo smakuje pozdrawiam
!justyś#

!justyś

2007-12-08 12:51:16

mi tam smakuje chociaż są lepsze ale dzieki za przepis:)
!malinka'96#

!malinka'96

2007-12-07 19:29:04

fale dunaju sa bardzo dobre czego ludzie chcecie ??!!
!Ed#

!Ed

2007-12-04 17:58:16

fuuuuujjjjjjjjjjjj

2007-11-13 21:59:45

Fale dobre ale kochani po co ten budyń?? przecież można to zrobić bez budyniu. Ja zrobiłem kruchą posypke i jest o wiele lepsze i nie jabłka a wiśnie się daje do Fal Dunaju ale co przepis to inne składniki tu można pofantazjować
pozdrawiam cukiernik z 15-letnim stażem
!tisz#

!tisz

2007-11-09 21:36:10

napiszcie jak dlugo sie go piecze i w jakiej temperaturze
!kati#

!kati

2007-11-09 07:55:55

jaką 1 łyżkę mąki ziemniaczaną do masy albo inną ;odpisz bo zaraz piekę

2007-11-02 16:32:48

zobilam dzisiaj ciasto i mi wyszlo dobre,lecz nie dalam masy budyniowej,bo sie zwazyla ;| Najlepsze nie jest,ale dobre... Jadlam lepsze
!Anna#

!Anna

2007-11-01 18:08:39

To bardzo dobre i wbrew pozorom łatwe ciasto. Polecam wszystkim-wychodzi nawet takim beztalenciom jak ja.
!kotek1608#

!kotek1608

2007-11-01 14:15:52

CiAsto widac trudne, a nie latwe. Nie pisze nawet w ilu stopniach sie piecze ani ile.Tez duzo skladnikow. Ale jaak tak wszyscy mowia,ze pychota, to moze zrobie.
!aneczka#

!aneczka

2007-10-30 19:12:13

ciasto jest rzeczywiscie pyszne ale proponuje wzbogacic je wisniami moga byc ze sloika, wtedy z soku ktory pozostanie przygotowuje pyszna mase( 2,5 szklanki soku z wisni mieszam z budyniem smietankowym -1,5 paczki i gotuje az masa osiagnie gestosc budyniu),
na wylane na blache ciasto ukladam rownomiernie wisnie, a nastepnie po upieczeniu i wystudzeniu ciasta wylewam ostudzona mase budyniowa a nastepbie krem i oczywicie polewa czekoladowa. pychhhaaa!!polecam
!Małgosia#

!Małgosia

2007-10-21 18:56:39

już mam smak na te fale -na pewno je zrobię-wczoraj piekłam kokosową kremówkę, tez dobre i szybkie-polecam
!Wdzięczny uczeń...#

!Wdzięczny uczeń...

2007-10-16 12:22:40

pożyczyem przepis na lekcje informatyki... dziękujję!!:*:*:*:*:*
!!monia#

!!monia

2007-10-11 17:52:24

super łatwe i pycha
!ania#

!ania

2007-09-22 19:17:59

pyszne ciasto i jakie proste wszyscy sa nim zachwyceni ja piekłam je 80 minut.
!becia#

!becia

2007-09-20 19:23:15

bardzo pyszny placuszek
!anusia#

!anusia

2007-09-18 22:12:25

napiszcie prosze ile trzeba piec ciasto i w jakiej temperaturze?pozdrawiam.
!Becia#

!Becia

2007-08-31 21:47:59

ciasto super.smaczne i latwe
!Ewelina#

!Ewelina

2007-08-31 09:32:06

napewno pyszne ale też zbyt skomplikowane

2007-08-27 18:22:15

a jak dlugo trzeba je piec? Bede robic jutro! Zobaczymy! :-)
!Madzik :)#

!Madzik :)

2007-08-16 14:31:46

Ciasto naprawdę przepyszne- aż dziwne, bo bardzo proste (mam 17 lat). Nie dodałam wódki, ale ciasto i tak było rewelacyjne :). Jedna uwaga do tych , którzy jeszcze go nie robili- jabłka zaczynają drożeć, więc jeśli chcecie je poczuć w cieście to dajcie ich obficie, bo inaczej w ogóle nie będzie ich czuć i na nic się zdadzą :P. Ja dałam ich tylko jedną warstwę- plasterki kolo siebie.A druga uwaga to - troszkę żal,że tej ciemniejszej części- z kakao- prawie nie czuć ;|. Skórki tez nie zdrapywałam - do czego to ma posłużyc ? budyń lepiej wsiąknie?
!mantra#

!mantra

2007-08-15 13:40:45

Zrobiłam! Pychota :) Ale zakończyłam ciasto na warstwie budyniowej, nie dodając już polewy czekoladowej :)
!wikuś#

!wikuś

2007-08-11 17:31:15

zobaczymy za dwie godziny co z tego wyjdzie :) zdam relację.
!anka#

!anka

2007-08-06 10:59:47

super przepis, ciasto rewelacja, znika szybko;-)
!:)#

!:)

2007-07-21 18:31:26

robię lepsze

2007-07-13 18:06:28

Zrobiłam je po raz pierwszy z jabłkami i było pyszne. Biorąc pod uwagę fakt, iż nie jestem pełnoletnia dodałam soku z cytryny ;P Pozdrawiam
!Wanda#

!Wanda

2007-07-12 02:16:19

zamiast jablek ja dodaje truskawki, agrest lub wisnie. z truskawkami jest najlepsze
!Kajoj#

!Kajoj

2007-06-30 14:08:22

Wspaniałe ciasto

2007-06-29 14:32:19

Zamiast jabłek można dodać śliwki, równie dobre
!xenia#

!xenia

2007-06-17 20:10:19

dla męża tak sie starasz to współczuje
!xenia#

!xenia

2007-06-14 19:53:29

najlepsze ciasto na świecie dla mojego męża.....

2007-05-28 13:50:52

Wspaniałe ciasto, zero zakalca... delikatny rozpływający sie w ustach krem. GORĄCO POLECAM :)Myślę, że także ze śliwkami bedzie OK.
!ola#

!ola

2007-05-24 11:15:19

ciasto super moje ulubione
!Karolina#

!Karolina

2007-05-09 15:26:41

Rozpływa się w ustach. Pycha!
!andzia#

!andzia

2007-04-24 14:37:23

pycha:)pychotka ale żadnej skórki nie zdrapywałam;)

2007-03-30 12:20:58

zawsze lubilam
!Ja#

!Ja

2007-03-19 15:10:21

dodre

2007-03-15 22:48:42

Kiedyś to było moje ulubione ciasto i zawsze wizytowe.Jest naprawdę dobre.Polecam.Jola.

2007-03-04 20:47:31

fale dunaju robię z wiśniami:ciasto jasne wiśnie(z kompotu np.) ciemne-po upieczeniu daję masę z kremówki i serka homo, na wierzch polewa czekoladowa-absoltne niebo w gębie,obsługuje wszystkie święta przymusowo

2007-02-28 12:08:07

Co to znaczy (po upieczeniu zdrapujemy
skórkę)?
!talala#

!talala

2007-02-27 20:13:59

Jola napisała ,,Robie leprze cista'' a czy ktoś cie pytal jakie ty cista robisz, komentuj swoje a nie czyjesz.Mi sie przpis podoba i cisto jest super.
!Leszek#

!Leszek

2007-02-26 18:43:20

HEJ BABY!!!!!!!!!!!!!!JAK BY BYL PODANY CZAS PIECZENIA I TEMPERATURA to NAWET BARANI LEB UPIEKL BY TO CIASTO....
!Beata#

!Beata

2007-02-26 15:43:02

piekłam jest bardzo pyszne wszystkim smakowało

2007-02-23 20:26:09

Co to znaczy :Po upieczeniu zdrapujemy skórkę?
!mariola#

!mariola

2007-01-26 23:25:41

mysle ze bedzie dobre
!Jola#

!Jola

2007-01-22 19:02:08

robie lepsz ciasta
!Beata#

!Beata

2007-01-22 11:00:56

amiast wódki można dodać do masy sok z cytryny, jest ekstra. Pozdrawiam
!natalia#

!natalia

2007-01-05 17:45:21

to ciacho jest pycha.temp.to 180 stopni wy głąby,a czas to 35-do 40 minut
!aśśś!!!#

!aśśś!!!

2007-01-05 14:47:41

a czy wy kobiety nie macie czucia w buzi??? chyba mozna sprawdzic jak ta masa smakuje i wlac wódki tyle ile wam odpowiada!!!jejuuuu!!!
!murena#

!murena

2007-01-05 14:30:35

Jak podajecie jakis przepis to prosze dokładnie ,bo inaczej to "psu na budę".Pozdrawiam
!mala#

!mala

2006-12-24 14:21:22

do BECIA -ale jakis przykladowy czas i temperatura by sie przydala :/ ps. ciasto takie sobie...wlasnie je zrobilam i zadowolona nie jestem
!nika#

!nika

2006-12-23 09:53:45

zgadzam się z opiniami wcześniejszymi ile i w jakiej temp. ale też wódki ile 25ml, 50ml czy łyżeczka lub dwie? chyba przyszaleje dzieci niebędą jadły
!ann#

!ann

2006-12-22 22:08:08

właśnie wstawiłam to ciasto do piekarnika-to jest moje pierwsze ciasto w życiu. I jestem ciekawa jakie będzie.Żałuję tylko że nie napisali w jakiej temperaturze i ile czasu się je piecze.
!becia#

!becia

2006-11-24 00:24:06

Jedna madra! pewnie, ze widac;-) reszta tylko placze i placze - a z innej jeszcze strony to czasem nawet jak ktos poda czas to z innego piekarnika mozna wyjac spalenizne, a z innego nie upieczone... doswiadczylam to juz kilka razy, teraz jedni pieka w zwyklych, inni z termoobiegiem i czasy to nie do konca sie sprawdzaja.

2006-11-23 19:47:25

ależ moi drodzy...przecież wielkośc widać na zdjęciu :)
!virus512#

!virus512

2006-11-09 17:01:12

dokładnie zgadzam sie z pierwszym komentarzem ;pp bo pieke ciasta średnio 2 razy w roku i jak szukam przepisu to musi byc napisany tak zeby nawet dziecko umialo zrobic ;p
!ania#

!ania

2006-10-05 09:26:37

Szkoda,że nie ma informacji:1/ na jaką blaszkę, jak długo i w jakiej temperaturze piec. Dla mniej biegłych stanowi to utrudnienie

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015