Kategorie przepisów

Fale Dunaju

Składniki

Sposób przyrządzenia

Margarynę ucieramy z cukrem zwykłym (zostawiając 2 łyżeczki) i cukrem waniliowym dodając po 1 żółtku.
Gdy jest utarte na jednolitą masę powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ubijamy białka. Do ciasta dodajemy 3 łyżki śmietany, wymieszać i powoli połączyć z pianą. Wymieszać.
Połowę ciasta wylać na brytfannę, na ciasto ułożyć pokrojone w plasterki jabłka.
Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, mieszamy, rozprowadzamy na jabłkach.
Po upieczeniu ciasta zdrapujemy skórkę.

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka zagotować z 2 kopiatymi łyżkami cukru. Z tej porcji mleka odlać trochę do garnuszka - przed zagotowaniem i dodać 1 żółtko, cały budyń śmietankowy i 1 łyżkę mąki. Do gotującego się mleka wlać zawartość garnuszka, mieszać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
Utrzeć kostkę masła i powoli łączyć z budyniem. Mieszać na jednolitą masę. Dodać wódki.
Masę rozprowadzić na cieście. Gdy stwardnie polać polewą czekoladową.
Ocena przepisu: 3 (517 gł.)
Wyświetlenia: 206541
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Fale Dunaju
danusia#

Dodane przez:

danusia

2006-10-04
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 92 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Babcine ciastka

Babcine ciastka

maarta#

Dodane przez:

maarta

2009-04-24
Szarlotka pychotka

Szarlotka pychotka

jolunia559#

Dodane przez:

jolunia559

2009-01-21
Rafaello

Rafaello

kacpat#

Dodane przez:

kacpat

2008-10-29

Zobacz wszystkie (111)

Komentarze

Do przepisu na: Fale Dunaju

2013-09-17 22:39:07

trochę czasu zajmuje to ciasto, ale jest pyszne

2013-02-28 19:15:45

niebo w gebie. pysznosci

2013-02-04 21:15:06

Zawsze wydawało mi się, że ten placek jest bardzo pracochłonny, a ja na takie mam uczulenie. Ten jednak nie wydaje się ani pracochłonny ani skomplikowany.

2012-03-22 11:02:55

Jadłam ciasto Fale Dunaju kiedyś u koleżanki na urodzinach. Ale szczerze mówiąc, nie wiem czemu kompletnie mi nie smakował. Nic w nim ciekawego i dobrego nie było. Zwykłe pleśniak lepiej mi smakuje! Ale każdy ma inne kubki smakowe... :)

2012-03-13 08:42:07

szczerze mówiąc to pierwszy raz widzę żółte maliny, ładnie się prezentują na tym placuszku

2011-12-12 15:06:51

Nigdy jeszcze nie robiłam tego ciasta, ale moja teściowa robi, jest pyszne.

2011-11-15 22:31:05

z takimi wiśniami - pycha :)

2011-11-12 21:18:59

Tak to prawda zawsze wychodzą, nawet jeżeli ktoś nie ma zielonego pojęcia o falach dunaju.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014