Kategorie przepisów

Przepis na Fasolka po bretońsku

Składniki

Fasolka po bretońsku - jak zrobić

Fasolkę dokładnie wypłukać i namoczyć na 10 godzin.. Ugotować w tej samej wodzie do miękkości, pod koniec gotowania posolić.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć następnie dodać posiekaną cebulę dalej smażąc. Kiełbasę pokroić w kostkę i osobno podsmażyć na patelni.
Do ugotowanej fasolki włożyć boczek z cebulą, kiełbasę, koncentrat pomidorowy, roztarty majeranek i paprykę oraz do smaku sól. Wszystko razem podgotować mieszając.
Ocena przepisu: 4 (857 gł.)
Wyświetlenia: 869289
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Fasolka po bretońsku
_major_

Dodane przez:

_major_

2006-08-10
Fasolka po bretońsku
!celi

Dodane przez:

!celi

2008-09-09
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Justine

Dodane przez:

Justine

2008-11-09
Fasolka po bretońsku
Gamratickowany

Dodane przez:

Gamratickowany

2008-11-09
Fasolka po bretońsku
edytkaa84

Dodane przez:

edytkaa84

2009-02-05
Fasolka po bretońsku
!Dominik

Dodane przez:

!Dominik

2009-05-09
Według przepisu z dodatkiem własnej inwencji: papryka 3 kolory kminek keczup maggi kostka czosnkowa...
Fasolka po bretońsku
Danusia19671

Dodane przez:

Danusia19671

2009-05-31
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
!Asia

Dodane przez:

!Asia

2009-07-02
jak się Wam podoba moja fasolka? :)))
Fasolka po bretońsku
!Madziarka:)

Dodane przez:

!Madziarka:)

2009-09-12
Coś pysznego,niebo w gębie:)
Fasolka po bretońsku
malinka18

Dodane przez:

malinka18

2010-10-05
>
Ten przepis ma w ulubionych 262 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Kluski z surowych ziemniaków

Kluski z surowych ziemniaków

maryal

Dodane przez:

maryal

2009-03-06
Jajecznica z cebulą

Jajecznica z cebulą

Dodane przez:

2009-01-09
Przysmak Montego

Przysmak Montego

Dodane przez:

2006-12-30

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Fasolka po bretońsku

2013-04-26 08:26:48

Fasolka według Twoje przepisu jest bardzo pyszna.

2013-03-01 14:37:50

uwielbiam fasolkę po bretońsku. Wczoraj maiłam ją na obiadek. Pyszne danie i sycące.

2013-03-01 00:45:27

Trzeba uważać z przyprawami, doprawić w mniejszych ilościach.Można odlać trochę ostrego płynu dodać tyle samo gorącej wody , dodać z łyżeczkę koncentratu i powinna być łagodniejsza.

2013-03-01 00:41:56

Bardzo lubię fasolkę. Ja nieraz zalewam wypłukaną fasolkę wrzącą wodą , postoi aż wystygnie woda i gotuję . Szybko w ten sposób gotuję się.

2013-02-04 21:04:43

Uwielbiam fasolkę po bretońsku. A na fasolę mam cudowny sposób, bo zamrażam świeżą, a kiedy wyciągam do gotowania to chwilę trzymam w ciepłej wodzie, łupka wtedy sama wręcz odchodzi.
!slawek19855#

!slawek19855

2013-01-29 16:30:16

Fasolka jest PPYYSSZZNNAA ale nie ma dobrego sposobu na PIERDY po zjedzeniu, po nocy wszystkie kwiatki usychają w sypialni!! :)))

2012-03-26 17:53:09

uwielbiam fasolkę, niedługo będę gotować, fasolę dziś kupiłam

2012-03-22 10:50:53

Spróbowałam zrobić fasolkę według Twojego przepisu i jest przepyszna! Dodałam tylko trochę więcej boczku! Fasolka po bretońsku na drugi dzień jest jeszcze lepsza niż w ten sam co ją robiłam! :) Uwielbiam do niej jeść świeże bułki :)

2012-03-16 20:29:17

fasolkę po bretońsku mogłabym jeść co najmniej 3 razy w tygodniu- aż do znudzenia! tak ją uwielbiam wraz z rodzinką :) szczególnie gdy jest w niej dużo boczku i dobrej kiełbaski :)

2012-03-16 08:50:13

fasolkę najlepiej namoczyć dzień wcześniej na noc

2012-02-02 18:36:33

A ja mocze krótko fasolę ale za to gotuję ją w szybkowarze.
!slonko#

!slonko

2011-11-25 15:20:39

hej nie wiesz jak zrobic gdy wyjdzie za ostra

2011-11-12 20:24:16

Super domowa fasolka, świetny przepis mniam.
!Kendzior#

!Kendzior

2011-06-28 14:06:30

Przepis może być aczkolwiek trochę amatorski,oszczędny Mało przypraw a to podstawa,fasola musi być aromatyczna...
!Piotr#

!Piotr

2011-06-27 19:14:55

Tak, wodę lepiej zmienić - Nie będzie gazów...A gdzie liść laurowy,ziela angielskie,jałowiec itp? Taki lichy coś ten przepis,niedopracowany...

2011-06-09 23:27:21

nie długo wsytarczy nastawić na noc i na drugi dzień obiadek pyszny można robić. A co do gotowania wtej samej wodzie, ostatnio zrobilam właśnie inaczej i teraz zawsze bede wylewać wodę z moczenia a wlewać świeżą. Nie ma porównania w dolegliwościach po zjedzeniu :P :D

2011-06-05 18:16:35

O tak! fasolka jest dobra,tylko to moczenie fasoli trochę długo trwa:)
!ojciec#

!ojciec

2011-06-03 13:03:54

dolej wody i gotuj pod przykryciem
!anka z kanady#

!anka z kanady

2011-05-23 22:25:20

co zrobic zeby fasolka nie gestniala ,tak ze lycha stoi.

2011-04-24 13:07:48

jadłem to pycha jest :)
!Honey#

!Honey

2011-04-05 12:26:07

Rewelka,po prostu smaczne :)))))

2011-02-07 06:01:50

Pyszne
!okruszek#

!okruszek

2011-01-14 16:10:55

fasolka rewelka!!!!robiłam pierwszy raz w życiu i lubię przepisy MAJORA zatem pozdrawiam pana słonecznie:)

2011-01-03 21:28:21

ugotowalam fasolke wedlug tego przepisu aczkolwiek bez miesa. po prosut podsmazylam duzo cebulki i czosnku na masle i smakuje wysmienicie !
!mirek z belgi #

!mirek z belgi

2010-12-19 14:15:09

wyszla lepiej nisz myslalem i robilem pierwszy ras hehehh :)

2010-12-18 14:55:32

pycha ;)
!kakadu#

!kakadu

2010-12-07 14:22:14

Cyjanowodór o ile pamiętam, jest gazem. Więc co to ma wspólnego z wodą w której moczył się groch czy fasola?? Pozdrawiam
!monika#

!monika

2010-12-01 18:47:26

aby uniknąć nieprzyjemnych problemów trawiennych, nie gotujemy nigdy fasoli ani grochu w wodzie, w której były moczone. należy wlać świeżą wodę i gotować bez pokrywki, aby cyjanowodór w nich zawarty mógł się ulotnić i nie zbierał się potem w naszych wnętrznościach :-), warto dodać czosnek i zioła. ten sposób zawsze działa, polecam.
!mago#

!mago

2010-11-29 20:16:39

żeby nie było gazów należy dodać mielonego kminku - tak z łyżeczkę i jest znacznie ciszej po spożyciu :)
!mina#

!mina

2010-11-12 19:26:17

no wreszcie! powinnismy zwracac wiecej uwagi na nasz jezyk, niezaleznie, czy umiemy gotowac, czy nie. pozdrawiam.
!gosc#

!gosc

2010-11-04 16:14:35

polecam
!asdasda#

!asdasda

2010-10-27 16:27:35

DZISIAJ ROBIĘ FASOLKĘ PIERWSZY RAZ SPRÓBUJĘ WEDŁUG TEGO PRZEPISU ZOBACZYMY JAK WYJDZIE POZDRAWIAM WSZYSTKICH !!!
!asiek#

!asiek

2010-10-27 14:47:42

dzisiaj robię fasolke pierwszy raz mam nadzieje ,że wyjdzie taka sama jak robi moja mama
!MaRtUsIaa#

!MaRtUsIaa

2010-10-19 12:12:05

Fasolka wyszła rewelacyjnie ;)
!piter564#

!piter564

2010-10-11 12:07:13

hmmm a troche maki nie trzeba do zageszczenia ?
!luska#

!luska

2010-10-09 09:06:42

ja dodaje czosnek
!ania#

!ania

2010-10-01 18:43:16

ja słyszałam że trzeba dodać cząber, wtedy nie będzie gazów
!andriu#

!andriu

2010-09-26 14:54:56

"Bnajmniej" to nie to samo co "przynajmniej", używaj słów świadomie.
!ian#

!ian

2010-09-21 09:42:19

DZISIAJ ROBIĘ FASOLKĘ PIERWSZY RAZ SPRÓBUJĘ WEDŁUG TEGO PRZEPISU ZOBACZYMY JAK WYJDZIE POZDRAWIAM WSZYSTKICH !!!
!jad#

!jad

2010-09-16 11:10:39

soda=smierc jelit

2010-09-13 22:47:12

Fasolka to ulubiona potrawa mojego chłopaka :) Zrobię mu jutro wg tego przepisu,mam nadzieję że wyjdzie pyszna :)
!Iza#

!Iza

2010-08-31 14:32:03

Bardzo dobry przepis...robiłam pierwszy raz fasolkę właśnie na tym przepisie i wyszła mi niesamowicie ...pyszna..Pozdrawiam
!basiulek#

!basiulek

2010-08-23 14:19:22

twoj przepis jest bardzo dobry.robilam ierwszy raz.moja mama byla zachwycona fasolka.dziekuje i pozdrawiam.
p.s warto sprobowac zrobic fasolke po bretonsku tak jak jest podana na przepisie.

2010-07-30 14:12:22

Co do sadzenia fasoli na balkonie - jest bynajmniej pewność że jest bez zbędnej ilości nawozów.
!danka#

!danka

2010-07-26 13:11:54

dziekuje, skorzystam z pzepisu, zaraz zaczynam robic...a swoja droga nie rozumiem komentarza ponizej..
!Mariusz#

!Mariusz

2010-07-14 18:31:42

biedulka ten Twój chłop, nie dość ze Twoja fasolka po Bretońsky powinna nazywać sie po marsjańsku (przepis chyba z kosmosu wzięty) to jeszcze ze słoika fasole jeść musi
!chikita#

!chikita

2010-07-05 19:58:26

Moją fasolę robię całkiem inaczej i nie muszę czekac 10 godzin :)
Wstępnie gotuje fasolę z łyżka sody ok 20min. Potem płuczę ją pod wodą na sitku aby pozbyc sie zapachu sody. Następnie zalewam ją taką ilością gorącej wody aby fasola byla nią przykryta i gotuje dalej na małym ogniu. dodaję pokrojonego pomidora, mały koncentrat, 3 łyżki keczupu z włocławka, łyżeczkę tymianku, 2 łyzki majeranku, różne wędliny które zostały mi ostatnio w lodówce podsmażone na patelni, szczyptę chili, słodkiej papryki, łyżkę sosu sojowego, sól, pieprz... i bez cebuli :) Potem pakuję to w słoiki i mąż bierze to sobie do pracy i odgrzewa w mikrofali...pychota
!jankes#

!jankes

2010-06-14 23:19:50

mam pytanie, ile tej wody musi byc przed gotowanie fasoli?
!do !pat#

!do !pat

2010-05-27 11:53:06

"Moczenie fasoli w jedenj wodzi i gotowanie w zmienionej pozwala też na pozbycie się z ziaren metali ciężkich. Więc warto zmieniać wodę."


Kiedyś czytałam, że fasolke można uprawiać nawet na balkonie przy ulicy, bo nie absorbuje metali cieżkich...
!Artur#

!Artur

2010-05-23 11:05:53

Dobry prosty przepis ale wodę trzeba wymienić/szef kuchni/
!Joasia #

!Joasia

2010-05-19 14:22:47

Super mi wyszła ta fasolka..... zaznaczam że pierwszy raz robiłam.... :-))
!Kasia#

!Kasia

2010-05-19 09:47:16

Fasolę gotuję się w tej samej wodzie z moczenia, ponieważ w niej rozpuszczają się wartości odzywcze z ziaren,przede wszystkim witaminy rozpuszczalne w wodzie. Aby zmniejszyć przykre dolegliwości jelitowe można dodać przyprawy pobudzające wydzielanie soków trawiennych, czyli majeranek czomber, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, według gustu.
!kamila#

!kamila

2010-05-11 17:59:43

ta fasolka wyszla mi przepysznie po prostu niebo w gebie
!pat#

!pat

2010-05-11 12:26:53

Moczenie fasoli w jedenj wodzi i gotowanie w zmienionej pozwala też na pozbycie się z ziaren metali ciężkich. Więc warto zmieniać wodę.

2010-05-04 20:13:28

Przez lata jakoś unikałam fasolki po bretońsku, ale w późniejszym etapie życia, posmakowała mi ... no cóż kobieta zmienną jest hihi. Ale ten przepis już mi smakuje. Dodałam do ulubionych i w najbliższym czasie zrobię i podzielę się swoim smakiem. Pozdrawiam wszystkich "fanów" fasolki :-)
!Monia#

!Monia

2010-04-30 10:00:10

Ja kiedys moczylam fasole teraz juz tego nie robie Smak fasolki jest taki sam Ja dodatkowo dodaje marchewke i pietruszke
!Angela :)#

!Angela :)

2010-04-27 19:01:51

Oglądałam program, w którym wypowiadał się dietetyk, że roślin strączkowych nie powinno się moczyć gdyż rozpoczyna się proces kiełkowania, który jest przyczyną wzdęć i niemiłych doznań nie tylko własnych, ale także domowników :). Od tamtej pory nie moczę fasoli i nikt nie zauważył różnicy w smaku potrawy.
!gosia#

!gosia

2010-04-24 22:27:06

pyszne pyszne pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!Andzelika#

!Andzelika

2010-04-20 17:24:39

Wslasnie robie ta zupe :)Uwielbiam ja i dziekuje za przepis :) MOj chlopak ja uwielbia :) robie tak samo jak w przepisie ale nie gotuje w tej samej wodzie co moczyla sie fasola dodaje kielbasy ,,chlopskiej''boczek wedzony podsmazam ta razem z cebula doprawiam majerankiem i przyprawami wedlug wlasnego gustu dodaje koncetrat pomidorowy lub pomidory w puszce gotuje jeszcze chwile i mnaim mniam Pamietajcie zeby namoczyc fasole dzien wczesniej kiedys tak nie robilam i zupa byla bleee heehe
pozdrawiam wszystkie kucharki :)Ja uwielbiam gotowac :)
!antonio#

!antonio

2010-04-10 09:36:41

Ja taką samą fasole robię woda niema znaczenia, ta sama czy świeża i tak się bździ :)Przepis gittara
!dona#

!dona

2010-03-22 05:51:09

A ile wody trzeba na ta fasolke?
!Dorota#

!Dorota

2010-03-18 08:59:08

Ja też słyszałam, że nie powinno się gotować fasoli w tej samej wodzie, w której moczyła się, bo to wzmaga wzdęcia i "wstydliwe" problemy.

2010-03-08 14:00:47

muszę koniecznie wypróbować!

2010-03-01 15:35:02

Ja dodaję mniej kiełbaski a więcej grochu-uwielbiam groch...mniam
!

!"stachu"

2010-02-22 12:07:54

jest boska :))) posłuchałam rady z musztardą ;) i dodałam przyprawy do dań z fasoli - REWELACJA !!

2010-02-18 14:38:09

Identycznie fasolkę robiła moja babcia, i podawała zawsze ze świeżą chrupiącą bułeczką.
Przepis dodaję do ulubionych, mam nadzieję, że mojemu mężczyźnie zasmakuje. :)

2010-02-17 19:12:45

U mnie taka fasolka często gości na stole! Mąż za nią przepada ;)

2010-02-14 19:23:39

bardzo dobra
!ancia#

!ancia

2010-02-10 13:33:09

ja dodaje znacznie wiecej miesiwa boczek wedzony jak i surowy wiecej cebulki a procz tego kielbase typu meetenden odrobinke maggi w plynie zamiast soli a zamiast koncentratu przetarte pomidory z puszki a wtedy fasolka jest rewelka
!marta#

!marta

2010-02-03 10:38:55

ja na końcu dodaje troche musztardy tak z 2 łyżki (można mniej lub więcej- jak kto lubi)
podkreśla smak i zupa jest lepsza:)
!marta#

!marta

2010-02-03 10:32:11

ja na końcu dodaje troche musztardy tak z 2 łyżki (można mniej lub więcej- jak kto lubi)
podkreśla smak i zupa jest lepsza:)

2010-02-01 10:40:53

ja też często gotuję, wszyscy w domu się zajadają
!Romanek#

!Romanek

2010-01-29 17:30:41

Anka - wystarczy z gotującego się grochu lub fasoli zbierać pianę i będzie ok.

2010-01-10 18:00:10

Ja uwielbiam fasolkę a jak komuś nie pasuje to może udoskonalić ją na swój sposób.
!gosia 23#

!gosia 23

2009-12-14 22:01:37

dobra bardzo
!AnKa#

!AnKa

2009-12-14 13:32:30

Fasoli NIGDY nie należy gotować w wodzie, w której się moczyła. No, chyba że ktoś lubi b. "muzyczne" potrawy i wzdęcia. Ja zawsze dodaję też trochę cząbru, aby uniknąć tych, o których mowa w poprzednim zdaniu.

2009-12-12 19:33:13

10 ziarenek ziela angielskiego i 4-6 listków laurowych ???!Cóż to za przepis???Zdecydowanie dużo za dużo!!!!!
!monika#

!monika

2009-12-09 22:59:03

Nie czepiajcie się słów. Spróbujcie innego sposobu. Bez podsmażnia, bez warzyw, liść laurowy (4-6), angielskie ziele (ok. 10 kulek), oczywiście kiełbasa pokrojona w kostkę, na koniec gotowania jak groch jest miękki - ok. 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego ( musi się zagotować), a zagęścić: bardzo proszę, najprostszy sposób na świecie do każdej potrawy: mąka rozmieszana z zimną wodą (bez grudek oczywiście) - ilość mąki 1 lub 2 lub 3 łyżeczki w zależności od wielkości garnka z jedzeniem - wlać do garnka z fasolką, musi się zagotować (mieszajcie)- ot i cała filozofia!

2009-12-02 21:22:38

można ją zagęścić zasmażką na maśle.

2009-12-02 21:20:46

Mniam mniam jak ja uwielbiam fasolkę.
!kuchcik#

!kuchcik

2009-11-27 12:45:37

do gościa!!!!fajny ten twój przepis babciny tylko nie na fasolkę po bretońsku a na wiejską zalewajkę,kto do fasolki dodaje grzyby i włoszczyznę???a co do oregano to twoja babcia przypuszczam,że nie wiedziała do czego słyży!!!!
!Madzia...#

!Madzia...

2009-11-25 13:44:46

Zrobiłam owszem...niezła...owszem...tylko czym ją zagęścić?...strasznie rzadka wyszła...
!Polo#

!Polo

2009-11-12 06:30:23

Czy to jest w lasce czy w pecie to i tak po zjedzeniu tego wychodzi z nas z tylka to samo.
!Ania#

!Ania

2009-11-11 12:41:29

bardzo lubie fasolkę po bretońsku, ten przepis wygląda na przepyszny ale i "pracowity", a ja nie lubie gotować. Ja mam prostszy przepis, fasolka gotowana, dodaje kiełbaske smażoną - dużo, do tego siup ok. pół pojemnika keczupu łagodnego Pudliszek, do smaku: sól + pieprz + papryka słodka i gotuje a właściwie tylko pyrkam na gazie jeszcze troche, żeby troche fasolki się rozgotowało i jest naturalny pyszny gesty sosik.

2009-11-11 09:06:12

DObra, dajcie spokój z kiełbasą ; )
!Dorota#

!Dorota

2009-11-09 10:03:45

Kiełbasa toruńska nigdy nie była robiona w tzw. pętach..Zawsze w laskach o dł. ok.30cm..I nie róbmy z tego problemu..
!mou#

!mou

2009-11-08 13:37:04

fasoli nie gotuje sie w tej wodzie i ktorej sie moczyla.Tak sie gotuje suszone grzyby
!gosc#

!gosc

2009-11-03 18:22:26

nie idealny ten pzrepis, pzrecież nie ma zasmazki...ja robię po babcinemu- grzybek, troszkę włoszczyzny do fasolki, potem cebula i zasmażka, mięsko i przecier. oregano i majeranek. cudo!
!krzysiu#

!krzysiu

2009-11-03 08:42:38

Pęto jest OKRĄGŁE!!!!!! a laska jest PODŁUŻNA!!!!!!
niech ktoś mi znajdzie toruńską w pętach
!jasiek#

!jasiek

2009-10-31 17:27:30

A propos kielbasy.Pęto kielbasy to pęto a laska to laska,Pęto jest w ksztalcie .ze tak powiem kolka,na całym obwodzie jelito nie jeat przekrecone ,aby powstały laski niezależnie jakiej są długości jelito kęcone jest w 2 miejscach.
!szpilka#

!szpilka

2009-10-30 19:33:40

Ja jeszcze dodaje łyżkę musztardy,a jak fasola miękka jest to wybieram trochę i rozcieram na papkę,wrzucam z powrotem do garnka i tak zagęszczam fasolkę :)
!Leni #

!Leni

2009-10-22 23:03:42

Pętko ? A u nas laska ... i już :)
!tornado  (SN)#

!tornado (SN)

2009-10-22 19:03:33

jutro gotuje zobaczę co mi wyjdzie.
!Rudzielec#

!Rudzielec

2009-10-17 14:04:08

jaka laska kiełbasy, ludzie to się pętko nazywa!

2009-10-14 13:40:26

Przepis super dodalem jedynie szczypte cukru
!Jacknr1#

!Jacknr1

2009-10-14 09:32:33

No wlasnie zaraz bede probowal ugotowac te pysznosci
!Marceli#

!Marceli

2009-10-11 19:28:57

Dla tych, co chcą uniknąć "gazów" proponuję dodać pół łyżeczki mielonego kminku - prawie całkowicie niweluje gazowe skutki fasoli i smak też nieco poprawia... Poza tym przepis idealny!!!

2009-10-08 12:38:26

Ja bym zostawiła tak jak jest - moja mama robi taka - jest super
!Jacek#

!Jacek

2009-10-07 11:40:20

Ja dodaję jeszcze pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę
!RENKA#

!RENKA

2009-10-06 21:53:54

Przepis super. Ja kielbase i boczek zastapilam tofu wedzonym :) / mniam!
!RENKA#

!RENKA

2009-10-06 20:32:31

Przepis super. Ja kielbase i boczek zastapilam tofu wedzonym :) / mniam!
!anka#

!anka

2009-10-05 17:42:07

ja dodaje pikantnego soku pomidorowego z tymbarku i parówki podsmażone na patelni, przepyszne polecam

2009-10-03 15:08:08

przepis superrr mniam mniam...
!gonia#

!gonia

2009-09-30 19:35:09

rewelka
!marusia#

!marusia

2009-09-30 11:28:47

własnie powinno sie gotowac w tej wodzie w której fasola sie moczy
!moni#

!moni

2009-09-29 20:32:22

aby nie było wzdęć należy najpierw fasolkę zalaż wrządkiem, a po kilku godzinach odlac i zalać ponownie na noc
!Ewa#

!Ewa

2009-09-22 12:40:05

Przepis tradycyjny, sama tak gotuje, lecz ja zamiast majeranku dodaje dużo koperku i jest jeszcze lepszy :) Czasem dodaje odrobine śmietany pod koniec. Rewelka :D
!EDYTA#

!EDYTA

2009-09-18 21:43:16

SUPER PRZEPIS.WYSZŁO PYSZNIE.WIELKIE DZIĘKI. POLECAM
!tina#

!tina

2009-09-11 21:58:42

fasoli w tej samej wodzie nie radze gotować ponieważ jest to przyczyna wzdęć.

2009-09-07 13:58:51

Tak racja majeranku duuuużo..
!marek#

!marek

2009-08-29 10:39:11

przepis super nawet mi wyszlo pozdrawiam kucharza
!jagoda#

!jagoda

2009-08-28 14:08:05

Super przepis...stawiam pierwsze kroki w gotowaniu ale wyszla bardzo smaczna. Polecam!
!Madines#

!Madines

2009-08-10 15:15:36

Właśnie robię fasolkę, trochę się już gotuje i jeszcze jest twarda... Ile trzeba czekać...??

2009-08-08 01:57:02

No po tylu kometarzach to ten przepis nadal tyle apetytu ze sprobuje nawazyc tej strawy.
!Kuchareczek ci ja#

!Kuchareczek ci ja

2009-08-02 19:55:34

Mer1906 wiadomo z Pyrlendu! idopisz firmy na WWWWW,co do liścia iziela to i owszem ,dodaj cebulki którą zezłocisz zaczynając smażyć na gorącym smalcu/tak smalcu bo sie nie pali jak oleje/
!Kuchareczek ci ja#

!Kuchareczek ci ja

2009-08-02 19:50:26

Zamiast pieprzu ,spróbujcie ; papryki 'pieprz cayen'
naprawdę na koniec noża ,bo efekty będą troszke podgotuj!
!Kuchareczek ci ja#

!Kuchareczek ci ja

2009-08-02 19:46:12

polecam dokrajać paseczki suszonych (nie wędzonych i kandyzowanych kalifor.)śliwek ,a brzuszek nie będzie taki jaki jest i majeranku nie żałować.Zapytajcie sie w Bretanii czy te Fasolowe gaspaczo znają????
!mer1906#

!mer1906

2009-08-01 03:30:10

A i jeszcze liść laurowy i ziele angielskie obowiązkowo!!!
!mer1906#

!mer1906

2009-08-01 03:27:23

Ja do zagęszczenia dodaje po opakowaniu zupek fasolowej i ogonowej - może być winiary . Dodaje też marchew, seler, pietruszkę, czosnek oraz keczupu dla "zbilansowania kwaśności"
!Biały#

!Biały

2009-07-30 21:03:30

A ja to jeszcze dodaję trochę cukru i trochę soku z cytryny, jak jest za kwaśne można dodawać cukier.Polecam.A do zagęszczenia można użyć mąki kartoflanej rozpuszczamy w zimnej wodzie małą łyżeczkę na 1,2 szkl. wody.
!Bezsenna #

!Bezsenna

2009-07-27 21:12:14

Witam, fasolka jest przepyszna, ja do mojej dodaje wiecej koncentratu....oraz lyzke cukru i czosnek :))))
!fasolka po bretońsku#

!fasolka po bretońsku

2009-07-17 14:41:30

witam, jeśli zalejemy fasolkę gorącą wodą nie trzeba jej moczyć aż 10 godzin - pozdrawiam
!basia#

!basia

2009-07-06 12:53:17

a co się stanie jak będę namaczać krócej? jak chce już zjeść obiadek i nie mam zbędnych 10 godzin.. ;/ ??

2009-07-06 01:05:04

Witam.
Powiem tak. Robiłem fasolkę z tego przepisu. Dodałem więcej mięska, bo lobię (kiełbaska i chudy boczek) i wyszła pierwsza klasa. Już kilku moich znajomych nie wspominając o żonie :P zachwalało. Gorąco polecam i życzę smacznego :)
Pozdrowionka
!pr0ximo#

!pr0ximo

2009-07-02 12:46:22

Cud,miód,malina.Naprawde dobry przepis.Ja od siebie dodam,ze na końcu robię zasmazke,łyzke masła na patelnię i troszke maki,dolewam jak sie juz smazy maka sosu zgara zfasolką i w ten sposób uzyskuje super gestą konsystencje.Wlasnie jestem w trakcie.Smacznego.
!piotrus#

!piotrus

2009-06-30 12:44:43

do Kris. Nie bądz taki cwany gapa specjalista z miodem w uszach. Zapisz się na forum o j. polskim i tam się wymądrzaj
!magda#

!magda

2009-06-26 18:56:34

moja teściowa poradziła mi żeby fasolkę gotować w innej wodzie niż ta w której ja moczyliśmy- domownicy nie będą mieli wzdęć:) sprawdzone!
!agi#

!agi

2009-06-26 15:39:57

fasolka zawsze wychodzi mi pyszna, a dzis ma lekko gorzkawy posmak :( nie wiedziec czemu
!ewa#

!ewa

2009-06-23 09:54:52

a ja na początku obgotowuję kość z karkówki i dopiero na tym rosole robię fasolkę. Jest o niebo lepsza

2009-06-08 18:05:49

polecam przepis bardzo dobra fasolka!
!Kris#

!Kris

2009-06-02 12:53:49

Kochani! Przepis jest dobry ,sam bardzo dużo gotuję i znam się na tym. Woda , w której moczy się fasola nie powinna być zmieniana. Fasola zwiększa objętość ok. trzech razy- zwróććie na to uwagę. I tylko błagam Was - nie tylko gotujcie ale uczcie się języka polskiego. To w jakim stylu piszecie to tragedia!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam
!Rafal#

!Rafal

2009-05-24 13:34:12

Ja fasolkę po bretońsku robię zawsze jak czegoś zalega w lodówce np. kiełbasa, boczek, jakaś wędlinka itp.
Fasolę zawsze namaczam na noc i gotuje w nowej wodzie kilka razy ją płukając.
Robię tak ponieważ w skorupkach fasoli znajdują się alkanoidy powodujące wzdęcia.
Majeranek i bazylia też je niwelują.
Resztę robię tak jak w przepisiedodaję tylko 2 ząbki czosnku i przyprawy do smaku np. bazylia, liść laurowy, pieprz, papryka itp.
Na koniec wyjmuję kilka ziaren fasoli i rozgniatam na talerzu żeby fasolka stała się gęsta.
A na samym początku dodaję kostkę wołową rosołową.
Wyprubowane i wyśmienicie smakuje.
!nie kucharz w ogóle!#

!nie kucharz w ogóle!

2009-05-20 19:38:01

Nie za bardzo umiem gotować... właśnie staram się zrobić tą fasolkę ale nie napisane ile wody. Wiem że głupie pytanie ale na serio nie mam zielonego pojęcia... tak jak makaron? czy jak?
!Karolina#

!Karolina

2009-04-17 15:40:06

Polecam wszystkim, przepis jest super. Dodatkowo dodałam cale pomidory z puszki. Smacznego
!ajek#

!ajek

2009-04-16 21:45:47

fasolka rządzi!!!!!!!!!!!

2009-04-12 21:57:49

Pyyyszna do potęgi!!! Gorzej tylko z jelitami ;)
!Sławek#

!Sławek

2009-04-11 08:38:14

Ja dokładnie robię według tego przepisu, jest rewelacja. Może jedynie dodaję więcej ziółek. Polecam :)
!Madzia#

!Madzia

2009-04-09 09:21:22

Oczywiście, polecam ten przepis wszystkim, poniewarz Ja osobiście uwielbiam gotować i robie dokładnie tak jak jest w podanym przepisie tylko jeszcze dodaje na koniec czosnek (2 ząbki), majeranek. Jest rewelacyjna POLECAM, SMACZNEGO.
!Agni#

!Agni

2009-04-07 17:30:44

Zapomnialam dodac ze po ugotowaniu fasolki dodalam cala torbe swiezych listkow szpinaku.Naie gotowac juz oczywiscie aby nie stracil wiatmin.Tylko wymieszac w cieplej potrawie a listki zkruszeja.Smakuje i wyglada fantastycznie razem.
!Agni#

!Agni

2009-04-07 17:26:23

Wlasnie ugotowalam przepyszna fasolke.Wlasciwie to puscilam wodze fantazji i ugotowalam nietypowo, ale efekt wysmienity.Aby nie bylo wzdec zamoczylam fasole na 12 h, potem odlalam wode i dodalam swiezej. Postalo jeszcze z 2 godz.Nastepnie zagotowalam bez pokrywki aby wszystkie zle wlasciwosci sie ulotnily i odlalam wode. Teraz nalalam wode ktora juz sie nadaje do wlaciwego gotowania. Mozna gotowac z woda gazowana mineralna.3 listki laurowe, kilka ziela ang.podsmazylam cebule z boczkiem oraz swieza papryka i dodalam pomidory z puszki.Dobrze jest rozgniesc 2/3 zabki czosnku, papreyke w proszku, troszke pikantnego ketchupu, maggi, tymianek i oczywiscie majeranek i kminek co zapobiega wzdeciom.Na koncu posolic i popierzyc do smaku.
Zjadlam z dokladka i moj brzuszek czuje sie fantastucznie;-)
!aliss#

!aliss

2009-03-31 21:06:57

mieszkam na Islandii nie wyobrazam sobie zycia bez fasoki i grochowki wojskowej pychota
!gacia#

!gacia

2009-03-31 16:36:11

nie jadłam niewiem

2009-03-31 15:14:23

Uwielbiam fasolke, chyba sobie dzisiaj ją zrobie, ja nie dodaje cebuli :P

2009-03-31 15:13:19

Uwielbiam fasolke, chyba sobie dzisiaj ją zrobie, ja nie dodaje cebuli :P
!Misia#

!Misia

2009-03-30 17:50:02

Właśnie zjadłam najlepszą fasolkę po bretońsku w wykonaniu mojego męża. Po prostu PYCHOTKA:)
!michal czechy#

!michal czechy

2009-03-18 23:25:21

mieszkam na czechach bardzo mi chybi polskie jedzonko a nie umiem gotowac dopiero zaczynam i wyszlo mi super polecam
!Morelka#

!Morelka

2009-03-16 08:28:17

Wyśmienita :)
!kmin#

!kmin

2009-03-15 13:53:48

Ja dodaję jeszcze dwa składniki. Troszkę śmietany i delikatnie zagęszczam niedużą ilością mąki. Jako, że lubimy ostre potrawy zamiast papryki dodajemy łyżeczkę chili.

PS. Kochani. Jaka fasola z puszki? To może zacznijcie kupować fasolkę po bretońsku w słoikach.
!Sts#

!Sts

2009-03-14 20:59:25

"Fasolka po bretońsku"? to danie tylko z Polski!
Jak ktoś nie jest 'Hasydem' to wszelkie odstępstwa są dopuszczalne ;czy z puszki czy z działeczki ,skwarki i kiełbaska po prostu "licentia poetyka' Nie zapominajcie tylko o przyprawach ;majeranek ,suszone lub wędzone śliwki węgierki /spróbujcie -not gazometrii! ja polecam do tego dania ESTRAGON to jest tajemnica pięknego zapachu i smaku! /no nie przesadzać
,bo to aromatna przyprawa/ Pomidorki z puszki w kawałkach to naprawdę COOL!
!grosik#

!grosik

2009-02-26 08:04:50

Daję fasolkę brązową ,kiełbasę z dzika oraz cukier. Pychotka.
!Smakoszka fasolki#

!Smakoszka fasolki

2009-02-24 12:53:33

Lubię dodać pomidorki z puszki krajane zamiast koncentratu i fasolka z puszki tańsza szybciej się zrobi czas wykonania 15minut.Smacznego:).

2009-02-21 13:08:43

nina to morze fasolke z puszki wstawic najlepiej do mikrofali i polewac nia tosty jak rasowi brytyjczycy albo polac tym frytki i tez sie da zjesc pozdrawiam wszystkich 'idacych na latwizne'
!nina#

!nina

2009-02-20 15:58:48

Ja używam drobnej fasolki z puszki w sosie pomidorowym, dzięki czemu nie muszę dodawać zbyt dużej ilości koncentratu pomidorowego. Właściwie idę na łatwiznę, bo sos mam już gotowy, wystarczy tylko dodać boczek i kiełbaskę z cebulką, oczywiście wszystko podsmażone. A przyprawy wedle uznania:) Palce lizać!!
!Ari#

!Ari

2009-02-13 21:44:28

Fasolke z puszki jak najbardziej mozna uzyc. Skraca to ewidentnie czas. Fasolka z puszki jest taka sama jak gotowana w domu po moczeniu, tylko nalezy brac fasolke z puszki bez zadnych dodatkow smakowych czy sosu, co jest podane w skladzie. Ma byc bez niczego. Fasolke z puszki nalezy uzyc z plynem w calosci w tym przypadku, ma byc gesta. Jestem przeciwnego zdania, ze nalezy odlac wode z moczenia fasoli. Nieprawda. Ta woda zawiera skladniki mineralne z moczonej fasoli. Gotuje sie wlasnie w tej wodzie. Uzywajac fasolki z puszki (moze byc biala, czerwona, niekoniecznie jas) nalezy domieszac ja na koniec do zrobionego sosu, zeby sie nie rozleciala, bo juz jest odpowiednio miekka. Mozna jesc z chlebem ale bardzo pasuje z ziemniaki z wody doprawione boczkiem.
!obled06#

!obled06

2009-02-13 19:58:12

ludzie!!!!!!!! do fasolki po bretońsku musi być koniecznie namoczona FASOLA JAŚ!!!!!!!!!!! może kiedyś dodacie kukurydzy he he he
!janisowata#

!janisowata

2009-02-12 17:02:01

fajny przepis, ja robię najpierw sos pomidorowy (cebulka podsmażona na to pomidory z puszki, sól, pieprz, cukier), oddzielnie smażę boczek z kiełbą, do gotowego sosu daję fasolkę z puszki (trochę płynu odcedzam, a trochę wlewam do garnka), czasami daję pokrojone parówki. trochę rozgniecionego czosnku, trochę śmietanki i oczywiście przyprawy, przede wszystkim majeranek. wychodzi pycha, polecam!

2009-02-10 17:04:31

świetny przepis, ja jeszcze dodaję pieczarki
!sęp#

!sęp

2009-02-06 15:12:39

Kiełbasa jest w pętkach ,hihi, a laski to sa na ulicy takie z długimi nogami
!kamka#

!kamka

2009-01-29 15:20:28

a co jak pomocze tylko 2 godz fasolke i wode wyleje?
!Beatkie#

!Beatkie

2009-01-27 11:22:29

Przepis rewelacja... tylko chciałabym podkreślić, że nie powinno się gotować fasoli w wodzie, w której sie moczyła.Namakając wyworzyła szkodliwe związki chemiczne.
Pozdrawiam.
!gonia#

!gonia

2009-01-26 15:00:03

rozumiem że fasolka to jaś , czy ewentualnie może być konserwowa z puszki dodana pod koniec ? proszę o poradę
!szwedzki kucharz#

!szwedzki kucharz

2009-01-22 15:27:21

MIODZIO i REWELKA !!!!!! Mniam mniam właśnie przyrządziłem i ...... VOILA !!!
!mała#

!mała

2009-01-16 10:31:18

zasmarzka nie jest konieczna a tak ok
!katarzyna#

!katarzyna

2009-01-09 08:38:04

chcałabymzauwazyc ze fasolka po bretonsku powinna takze miec zasmarzke a nikt o niej nie wspomina

2009-01-09 00:59:15

Moja ulubiona potrawa :).Przepis b.dobry.
!beso#

!beso

2009-01-06 17:44:03

Ооооо, фасоль по-бретонски! Изумительное блюдо! Бывая в Польше, всегда ем его!
!Jerzy#

!Jerzy

2008-12-31 13:54:00

Nasze babcie dorze wiedziały, że wszystkie strączkowe roślinki przed gotowaniem moczy się w wodzie kilkanaście godzin ponieważ w skórce są szkodliwe alkaloidy czy coś pdobnego i to onie chodzi, wodę bezwzględnie wylać!
!wojtek---laik kuchenny#

!wojtek---laik kuchenny

2008-12-29 00:07:52

pierwsza moja fasolka i sukces ------dzieki i pozdrawiam-----
!snow#

!snow

2008-12-16 12:36:44

aby uniknąć (przynajmniej po części) problemu "wiatrów" po fasoli należy fasolę ugotować w świeżej wodzie ( a nie w tej, w której była moczona).
Działa.
!Patryk#

!Patryk

2008-12-08 23:28:22

Ja zawsze odkrawam skore z boczku wedzonego i mroze jak przychodzi czaz fasolki jest jak znalazl nie dodawalem nigdy kminku dzis wyprobuje ale oryginalny przepis wykorzystuje od zawsze i jak dotad nikt nie narzekal. Atak jak ktos napisal fasolka to inwencja wlasna podstawa to fasola i pomidor.
!nor#

!nor

2008-12-08 09:13:18

a ja pierdze
!michal#

!michal

2008-12-04 07:53:07

po wymoczeniu wode wylewam, fasolę gotuje w wywarze z wędzonki(kości wędzonych)jest smaczniejsza,pod koniec gotowania dodaje po szczypcie tymianku i kminku mielonego mniej gazuje :)michal 2008 12 02
!Julka#

!Julka

2008-11-29 13:32:19

JA wrzucam wszystko co mam w lodówce kiełbasa, boczek, wędzonka po prostu miks i jest pychotka a jak nie mam boczku robię na samej kiełbasie i tez jest dobrze ;) albo na odwrót ;)
!Pyszna#

!Pyszna

2008-11-29 08:55:59

Pychotka po prostu wspaniała!
Polecam!

2008-11-24 06:59:39

Rozbawil mnie ten komentarz ze wzdeciami nie znalam ze tak sie robi :)
!d#

!d

2008-11-18 21:45:16

jeśli po zagotowaniu fasolki odlejesz ją zlejesz zimna woda i zrobisz tak 3 razy nie bedziesz pierdział, wtedy nie ma wzdec.smacznego
!edytka#

!edytka

2008-11-18 17:26:34

a bez kielbasy bedzie dobra??? zapomnialam kupic;/
!Moni#

!Moni

2008-11-17 20:26:51

A bez boczku będzie dobra...? Skleroza nie boli... :(

2008-11-15 12:47:43

fasolka super wlasnie dzis ja na obiadek zrobilam polecam :))))) szybka i latwa do zrobienia a niebo w gebie:)))
!Fasolka#

!Fasolka

2008-11-09 11:47:59

jest dobra i parzdo sie poniej pierdzii!!!!

2008-11-09 02:58:02

Fasolka jest naprawdę smaczna polecam ja wszystkim

2008-11-06 21:59:54

uwielbiam taka fasolke;) mniam...

2008-11-06 15:22:28

w miare dobre...

2008-11-03 11:30:09

pyyyyyycha!
!moniaa#

!moniaa

2008-10-31 20:10:16

fasolka mi wyszla pychotka nawet moja mala co nielubila wcinala az jej sie uszy trzesly polecam ten przepisik superr!!!!
!irma#

!irma

2008-10-26 15:27:20

A ja polecam na sam koniec dodać 1 łyżkę przetopionego cukru,to jeszcze bardziej wydobywa smak tej potrawy.
!GOSC#

!GOSC

2008-10-26 10:21:25

a DLACZEGO MA BYC GOTOWANA W TEJ SAMEJ WODZIE?cOS SIE STANIE JAK ZALEJE JA NOWA? NIESTETY NIE ZALALAM WRZADKIEM PRZED WSZYSTKIM I CHCIALAM TO ZROBIC PO NAMACZANIU, CZY TO JAKOS RZUTUJE NA EFEKT KONCOWY??POZDR
!libro1#

!libro1

2008-10-25 12:39:02

Powiem krótko miód w " gębie ".Polecam
!Don Koyotte#

!Don Koyotte

2008-10-20 15:21:23

Polecam przed moczeniem zalać wrzątkiem. Fasolka łatwiej się przyswaja w organizmie, a co za tym idzie mniej się pierdzi:) No, chyba że ktoś lubi, to wtedy nie zalewać.
!Hamat#

!Hamat

2008-10-19 16:18:54

Super Fasolka wyszła, mniam palce lizać!!
Dopasowałem receptę deczko, PYCHA!!
!Hamat#

!Hamat

2008-10-19 13:56:34

Dziś będę działać podług przepisu, reakcje wpisze później, już mi się morda cieszy!!
!OJEJCIU#

!OJEJCIU

2008-10-18 12:35:46

TA FASOLKA JEST BOSSSKA - WLAŚNIE SKOŃCZYŁAM JĄ GOTOWAĆ pycha
!Agusia#

!Agusia

2008-10-17 09:31:26

Pyszna ta fasoleczka polecam wszytskim mniam mniam
!misia#

!misia

2008-10-11 21:16:40

Witam. U mnie w domu fasolka po bretońsku jest bardzo lubiana. Ja , za radą mojej mamuśki, dodaję do gotowania fasolki skórkę z boczku. PYCHOTKA. No i oczywiście majeranek musi być. Jak robię większa ilość to dodaję koncentrat i sok pomidorowy. SMACZNEGO :-)

2008-10-10 09:27:07

Ja dodaję czosnek 2 ząbki, i koniecznie majeranek,reszta bez zmian.

2008-10-08 07:10:39

Ja dodaję jeszcze troszkę bazyli :)

2008-10-07 21:37:56

Fasolka jest przepyszna robiłam ją niedawno i jutro też będę robiła :) wszystkim smakowała!!!
!nika#

!nika

2008-10-07 17:00:44

taka sobie ta fasolka obleci ale następną nie bd robiła z tego przepisu

2008-10-06 10:42:38

Bardzo dobra fasoleczka!!

2008-10-04 16:50:04

jest smaczna
!BELLATOR#

!BELLATOR

2008-10-04 15:32:51

Przepis wysmienity Pzdr
!mona#

!mona

2008-10-04 14:26:38

a moja fasolka smakuje baaardzo dziwnie,moze dlatego,ze kupiona w angielskim sklepie,hheee,pozdro.mona

2008-10-02 22:41:26

ja do fasolki po dodaje jeszcze włoszczyzne! Jest bardziej bogata :)
!draki#

!draki

2008-10-01 17:56:52

przepis OK, prosty, tutaj nie ma co kombinować, ja wrzucam jeszcze 2 listki laurowe
!bozka#

!bozka

2008-09-27 13:16:50

ja gotuję na kości wędzonej lub kawałku boczku wędzonego , potem go kroję na kostkę a cebulę podsmażam i dodaje maki i robie zasmażkę dodaję koncentrat iłącze z fasola
!ania#

!ania

2008-09-24 16:14:05

ok.tak zrobimy
!D.#

!D.

2008-09-23 14:51:02

Czy ktoś dodaje marchewke do fasolki po bretońsku?? U mnie w domu sie tak dodawało.
!Smakosz fasolki#

!Smakosz fasolki

2008-09-19 14:21:15

wlasni zjadlam swiezo ugotowana fasolke wedlug tego przepisu i musze powiedziec ze jest wysmienita Palce lizac Polecam
!iwona#

!iwona

2008-09-15 13:25:55

ja wlasnie jestem w trakcie gotowanie fasolki, juz przyprawiona boczkiem i kielbaskami pachnie slicznie w domu i jest pycha hmmmm.... :)

2008-09-12 14:25:57

Ja podsmażam boczek z cebulka i to podsypuje odrobiną maki(na lekki brązik)i do gara-pycha!
!hhhhhm#

!hhhhhm

2008-09-11 17:38:35

moja fasolka wyszla slodka prawie jak leczo a po za tym zrobilam z zielonej molodej :-(
!tomi#

!tomi

2008-09-09 01:24:30

proponuje do gotujacej sie fasoli dorzucic dwa zabki czosnku,to podkresla smak,pozdrawiam i smacznego zycze
!Ineska#

!Ineska

2008-09-06 09:40:41

no wlasnie jestem w trakcie przygotowania tej fasolki. Dopiero sie gotuje.Ja zawsze robilam bez boczu i bez cebuli i bez papryki mielonej. Jestem ciekawa jak to bedzie smakowalo.:)

2008-09-04 17:02:53

Z miesiąca na miesiąc ta fasolka jest w czołówce oglądalności! Chyba czas ją wypróbować :-)
!ecology#

!ecology

2008-09-04 13:40:39

a co z listkem laurowym i bobkowym?
!Olka#

!Olka

2008-09-03 12:10:07

Najlepiej gotować w wodzie, w ktorej się moczyło fasolkę, ponieważ skraca to czas gotowania jej.
!gosc #

!gosc

2008-08-27 19:47:59

zrobilem wg przepisu Tadka :) chyle czola niebo w gebie :)
!Tadek#

!Tadek

2008-08-18 02:39:14

Ciezki blad. Wedzony boczek trzeba najpierw ugotowac, tak zeby byl miekki jak maslo. Tluszcz oddzielic. Z wywaru, podpalonej maki, masla i konzentratu pomidorowego zrobic sos(make prazyc na suchej patelni na lekko brazowy kolor, dodac maslo, dodac kozentrat pomidorowy zrobi sie klucha ktora trzeba rozprowadzic wywarem z boczku). Fasole gotowac z drobno posiekana wloszczyzna plus lisc bobkowy, w zadnym wypadku nie solic, wywar z boczku jest wystarczajaco slony. Zmielony pieprz i sol (ewentualnie) dodac na samym koncu i na miekko ugotowany boczek. Dodac sos. Wywar z boczku, przyprawy plus warzywa to robi smak fasolki po bretonsku.
!Bartur#

!Bartur

2008-08-14 17:10:59

Nigdy nie gotuję w tej samej wodzie w której moczyłem fasolkę. Omijam przez to te uboczne efekty jakimi są wiatry.
!Ula#

!Ula

2008-08-12 21:00:22

jejku ja też chciałabym ugotować ale napewno nie wyjdzie!!!!
!Grażka#

!Grażka

2008-08-09 19:14:33

Właśnie robię fasolkę ale bez boczku,bo mój mąż nie lubi.Narazie wszystko się gotuje i pachnie znakomicie.Pozdrawiam
!Paweł#

!Paweł

2008-08-06 16:41:47

Właśnie zrobiłem tą fasolkę. Zmodyfikowałem jednak lekko przepis dodając kilka innych przypraw i dałem inne proporcje wody i koncentratu. Za chwilę wyleję całość do kibla :)
!Iga#

!Iga

2008-08-02 20:56:15

Ja dodaję jeszcze podsmażone na masełku starte warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Pycha.
!malgosia#

!malgosia

2008-08-01 18:47:33

ja bylam pod wrazeniem efektow po jej zjedzeniu przez meza :)
!ania#

!ania

2008-07-31 18:40:36

Przepis rewelacyjny.Mój mąż był pod wrażeniem ;))Pychotka
!bartek #

!bartek

2008-07-30 16:50:13

poraz pierwszy raz gotuje w moim zycu i mysle ze mi sie uda
!Niesia#

!Niesia

2008-07-28 14:28:38

a ja własnie gotuje poraz pierwszy z tego przepisu,mam nadzieje ze bedzie ok;-))
!BladyJerzy#

!BladyJerzy

2008-07-24 22:59:49

Gdzies przeczytaBem, ze fasole po zamoczeniu nalezy zagotowac, a gotujac nalezy dodac olej?
O czosnku tu sie dowiedzialem pedze dodac.
Pzdrawiam Jerzy
!Jacek N#

!Jacek N

2008-07-19 18:11:41

Wszysto oki dobrze jest pomoczyc fasole w wodzie z paroma zabkami czosnku a na koniec dodac karmelka z trzech łyżeczek cókru. Fasola traci goryczkę.
!Basia#

!Basia

2008-07-19 00:31:13

Nie jest konieczne dlugie moczeniefasoli by nasiakla woda dzien wczesniej. Wystarczy zalac ja woda i przygrzac bez gotowania przez godzine. Fasolke przecedzic i gotowac jak w przepisie. Pozwoli to na przygotowanie tego super dania w ok. 2 godziny.
!wielbicielka fasolki#

!wielbicielka fasolki

2008-07-09 20:39:43

Ja dodaje jeszcze pokrojona w kostke i podsmazona z cebulka czerwona papryke. Co do dodatku miesnego, to daje w zaleznosci to co mam: miesko w kostke, kielbaske albo boczus, wszystko najpierw podsmazam. Pychotka!
!kwidzynianka#

!kwidzynianka

2008-06-25 12:09:23

Ja skorzystalam z tego przepisu i wszyscy byli oczarowani moją fasolką. Przepis rewelacyjny.
!men.dr.as#

!men.dr.as

2008-06-23 22:24:18

a w bretanii byli?//
!evik#

!evik

2008-06-20 15:06:00

ni emoge sie nie powstrzymać i muszę napisać swoje 5 groszy.
Ja dolewam karton soku pomidorowego do całości i dodaje łyżkę koncentratu. Sprawdziłam sam koncentrat i z sokiem wydaje sie lepsiejsza !!
!sylwia#

!sylwia

2008-06-15 21:16:04

ja juz ktorys raz z kolei gotuje tak jak w tym przepisie, dodaje troszke mniej przecieru!jest super pyszna!!
!Angel#

!Angel

2008-06-14 20:46:13

A ja właśnie zrobiłam pyszną fasolkę według tego przepisu i od siebie dodałam jeszcze liść laurowy i troszeczkę czosnku. Wyszła pyyyyyyyyyyszna :)
!Dziadek#

!Dziadek

2008-06-14 14:23:49

Ja rozumiem wiele, ale nie mozna kłócić sie przy żarciu...? Jaki jest koń każdy widzi,i dlatego ten swiat jest taki uroczy. Bądźmy wyroumiali dla siebie. Pozdrawiam pieknie wzyćkich
!Dzwoneczek#

!Dzwoneczek

2008-05-21 11:34:06

Przepraszam, ale nie moge sie powstrzymac.. Jak mozna robic tyle bledow ortograficznych??!! To az razi w oczy i czlowiek przestaje myslec o potrawie... Ktos kto uzywa internetu moze tez uzyc slownika... A co do fasolki to nie wazne pod jaka nazwa istnieje, ale wazne ze pierwszy przepis daje mozliwosc poznania prawdziwego smaku tego dania.
Ja dzisiaj mam zamiar ja zrobic. Uwazam tez, ze za duzo przypraw tlamsi prawdziwy smak...
!tinu#

!tinu

2008-05-20 14:18:09

sunap to bedzie cud jesli po temperaturze obrobki zostana jakies witaminy
!Lenek#

!Lenek

2008-05-16 09:14:41

Witam.
Dokładnie tak jak pisze "MADU70". Żadnych ziarenek smaku kosteczek cebulowych itd. Ja też gotuje w tej samej wodzie. Identycznie jak Madu, wychodzi wspaniala, palce lizać. Smacznego!
!jarzynek#

!jarzynek

2008-05-15 23:40:54

witam.robie od lat tak jak w przepisie. mógłbym to danie jeść codziennie.jeśli chodzi o doprawianie to wiadomo że każdy musi zrobić to według siebie bo każdy ma inny smak.jeśli chodzi o nazwe to bez znaczenia , ważne że jest pyszne. i żadnej mąki proszę :)
!Jol#

!Jol

2008-05-09 17:20:59

Ja właśnie gotuję,pachnie doskonale,napiszę Wam jutro o smaku.

2008-05-08 08:07:40

Do "sunap": kimkolwiek jestes, prosze, nie wpisuj swoich komentarzy albo rob to ze slowniczkiem ortograficznym pod reka, bo niedobrze sie robi czytajac Twoj tekst. Poza tym to co piszesz o fasolce, to same bzdury. Oczywiscie ze gotuje sie fasolke w tej samej wodzie, w ktorej sie moczyla, gdyz jest w niej juz rozpuszczone bardzo duzo bialka z fasoli. A zeby nie byla brudna, fasole przed moczeniem nalezy oplukac pod biezaca woda na sicie. Nie dodaje sie zadnych!!! kosteczek cebulowych itp., gdyz tylko psuja smak. Fasola, kielbaska, wedzony boczek, cebula i koncentrat pomidorowy + sol, pieprz, listek laurowy i majeranek - to wszystko. A zeby danie nie bylo za kwasne dodajcie mniej koncentratu. Acha - zadnej maki do zageszczania - co czynia niektorzy. Zadnych warzyw. No i najsmaczniejsza jest ta ugotowana dzien wczesniej. Smacznego!!!
!łukasz#

!łukasz

2008-05-07 22:10:05

a ja tam nie lubie tych specyfików , np magi , ziarenka smaku , wegeta , staropolskie dodatki tak jak sól pieprz , majeranek itp to naj lepsze rozwiązanie :P
!sunap#

!sunap

2008-05-07 14:57:11

prawie dobrze.ale prawie robi rurznice.błędy to nie w tej samej wodzie co moczona dlaczego, bo po tylu godzinach wszystkie brudy z fasoli naprawde po tym czasie będą w wodzie i po 10 godzinach woda ta bedzie jusz nie swieza.poctawą fasolki jest wywar z kości i warzyw zyskujemy wtedy na witaminach z warzyw i tresciwosci z kości.pozatym dobrze by było cebulke podsmarzyc do granicy zbronzowienia dodając kosteczke smakową cebuli smarzonej sztuk dwie.boczuś najlepiej wedzony da nam aromat i nie musimy solic bo i kiełbaska podsmarzana da nam słony smak.no i fasolka powinna miec troszeczke mieska zasmarzonego drobno pokrojonego z czterema ząbkami czosnku,w knajpie nie dają bo oszczednosci to w knajpie norma.pieprz oczywista sprawa ale sól jak najmniej żeby była naprawde smaczna to słonosc czeba korygowac orginalną magi i raczej wybrac kiełbaske słoną i boczek wedzony, smarządz cebulke dodajemy kosteczki kture tesz same w sobie sa słone.no i podstawa lisc lałrowy i ziele angielskie oczywiscie nie przesadzamy bo potrawa bedzie gorzka. majeranek zakończy smak fasolki perfekcyjnie .do porcji w talerzu można dodac łyrzke smietany gestej i swierzej szczypty pietruszki z szczypta szczypiorku.nie mieszając. życze smacznego.
!Przemko#

!Przemko

2008-05-06 12:36:34

Z tego, co wiem, nie używa się już nazwy `po bretońsku`. Francuzi nie znają takiej potrawy
!?Paola#

!?Paola

2008-05-02 23:33:16

Kurcze mi też wyszła za kwaśna, dlaczego>?
!grabaż#

!grabaż

2008-04-18 11:59:20

a łyżka musztardy??????????
!!renia#

!!renia

2008-04-13 12:08:01

jest pyszna
!sylwia#

!sylwia

2008-04-12 23:03:07

wlasnie ugotowalam fasolke z tego przepisu.jest naprawde pyszna,choc wyszla mi troszke za kwasna.
!mistrz#

!mistrz

2008-04-11 19:37:40

no no ale nie masz szans do mnie..he
!Kaz#

!Kaz

2008-04-09 23:39:14

dodałem do przepisu troche warzyw: 2-3 marchewki,troche pora,selera,kawałek pietruszkii 2 ząbki czosnku ,wszystko pokroiłem wkostke i gotowałem razem z fasolką wszystko się rozgotuje a w smaku naprawde dobre.Do gotującej wody do fasolki dodaje troche kucharka.ŻYCZE SMACZNEGO.
!goisa#

!goisa

2008-04-08 21:00:41

pycha jak nie wiem co :)
!Javier#

!Javier

2008-04-05 17:16:20

En España tenemos muchos diferentes platos con alubias, pero fasolka po bretonsku es lo mejor!!! Saludos.

W Hiszpanii mamy wiele roznych dan z fasoli, ale fasolka po bretonsku jest najlepsza!!! Pozdrawiam.
!mag#

!mag

2008-04-01 18:30:38

wysmienite!!!
!oiyyjth#

!oiyyjth

2008-03-31 12:30:55

super fasolka

2008-03-30 15:13:50

NO NO ,JESTEM POD WRAZENIEM,IDE DO KUCHNI
!bobinisi#

!bobinisi

2008-03-30 12:25:07

mnia,mniam,mniam,zamawiam!
!Blin#

!Blin

2008-03-29 13:36:52

niema jak fasolka jest pyszna tylko po niej niezłe są gazy
!na skroty#

!na skroty

2008-03-29 06:08:02

czy skitram to danie smazac boczek z kielbasa na tej samej patelni:)??
!Arecki#

!Arecki

2008-03-25 00:24:35

super fasolka,robilem pierwszy raz w zyciu,jak na 24-letniego amatora,to naprawde wysmienita
!DANIO#

!DANIO

2008-03-19 16:14:21

PYSZOTKA
!kielo#

!kielo

2008-03-19 09:20:19

fasolka palce lizac pychotka
!karola#

!karola

2008-03-17 17:02:50

właśnie robie fasolke z tegego przepisu mam nadzieje ze mezowi bedzie smakować.
!kasia#

!kasia

2008-03-16 14:26:01

pychotka
!anika#

!anika

2008-03-16 14:13:44

jutro to zrobie!!!,mam 33 lata i jeszcze nigdy nie robilam fasolki po bretonsku.
!m30#

!m30

2008-03-13 17:56:23

pycha
!Paulina#

!Paulina

2008-03-08 08:34:36

mmmmmmmm....tego nie da sie opisać!!!
!zimek#

!zimek

2008-03-04 19:28:05

no ale kochani jeszcze tzreba chyba taką fasolke czyms zagęścic tzn. mam na myśli mąkę...
!dlugi#

!dlugi

2008-03-03 16:51:28

a fajny przepis kupilem dzis fasole namoze ja na noc i jutro na obiadek zaserwuje Twoja propozycje
!kalina#

!kalina

2008-03-02 13:30:37

W końcu przecież Wielka, to była BrYtania,a nie BrEtania... Pyszności... Idę jeść...
!kasia#

!kasia

2008-02-28 13:52:34

nie z wielkiej bretanii XD tylko z bretanii, krainy we Francji, pozdrawiam
!Sówka#

!Sówka

2008-02-26 11:39:19

Dodaję jeszcze cząber, a pod koniec gotowania odrobinkę cukru i musztardy. Pycha!
!bercik#

!bercik

2008-02-22 12:49:27

A ile wody do tego się leje?
!Syd#

!Syd

2008-02-21 08:39:43

Pychota dodalem troche ketchupu z wloclawka super!
!expert#

!expert

2008-02-18 22:49:17

z wielkiej bretanii
!Gg#

!Gg

2008-02-16 02:50:21

hmn czy ktos wie skad pochodzi nazwa "po bretonsku"?
!Czesio#

!Czesio

2008-02-14 12:21:38

Mniam Mniam!!!! Pychota
!JoeFerguson#

!JoeFerguson

2008-02-11 13:36:50

fasolka to jedna z lepszych potraw, jaką kiedykolwiek ktoś wymyślił (mimo efektów dźwiękowych po spożyciu:D)
!pipi#

!pipi

2008-02-10 22:26:49

typowa potrawa wegetariańska z boczkiem ;-))
!Morfina#

!Morfina

2008-02-10 18:28:13

Pierwszy raz robie to pyszne dani.W akademickich warunkach.Napisze wam jak się udało:)
!Gwiazdka76#

!Gwiazdka76

2008-02-10 11:33:02

Przepis tradycyjny ale małe zmiany poprawia jego smak:proponuje do gotującej sie fasolki dosać listek laurowy,zamiast gęstego koncentratu ja dodaję przecier pomidorowy (do kupienia w butelce szklanej lub kartonie), teraz do kupienia jest przyprawa do dań z fasoli-także polecam!
!kapral#

!kapral

2008-02-07 20:02:51

jak nie chcesz mieć gazów to zalej fasolke gorącą wodą
!ania#

!ania

2008-02-03 14:53:24

tradycja nic nowego
!annakarolina84#

!annakarolina84

2008-02-03 13:57:53

zamiast fasolki można dać soczewicę - oryginalny smak i zdrowe
!Nendza#

!Nendza

2008-01-29 09:43:27

za 10 godzin spreparuje to sprobuje Twoje danie moj ty panie

!syla#

!syla

2008-01-23 12:46:38

wersja light jest super wlasnie takiej szukalam !
dzieki szuja:)
!Kasia#

!Kasia

2008-01-22 23:35:48

ludzie co wy macie z tymi gazami:)??ja jeszcze na szczescie nie przedawkowalam z fasolka
!szuja#

!szuja

2008-01-20 09:52:31

ja robie wersję ligth.zamiast boczku i kielbasy daje parowki drobiowe,kroje je na kawalki podsmazam na 1lyzce oliwy z 2 cebulami i wrzucam do namoczonej wczesniej i przeplukanej fasolki jas i kidney.dodaje majeranek,koncentrat pom,ziele ang,lisc laurowy,kogutek winiary,ciut czabru i kminku mnostwo majeranku i przyprawy do dan z fasoli.aby fasolka sie zagescila dorzucam rowniez fasolke z puszki ktora sie rozpadnie w trakcie gotowania.gotuje 2h
!OLA#

!OLA

2008-01-19 19:51:29

Na pewno nie trzeba zagęszczać, koncentrat sam zagęści sos. Ja dodaję odrobinę Vegetty i posiekany ząbek czosnku roztarty z solą .Pychota !
!Pluskwa#

!Pluskwa

2008-01-16 23:09:49

Ja rownież uważam że nie trzeba niczym zagęszczać.Pozatym gotuje fasole w świeżej wodzie i sole dopiero pod koniec bo inaczej bedzie twarda:)
!zlosnikus#

!zlosnikus

2008-01-15 21:52:32

Pychota!!! Palce lizać!!! ja jeszcze dodałam liść laurowy,ziele angielskie, wycisnełam 2 ząbki czosnku, a na koniec 2 łyżki śmietany zodrobinką mąki.Śmietana dla złagodzenia kwaskowości po przecierach. I wyszło suuuper mąz był zachwycony
!józef cebula#

!józef cebula

2008-01-13 20:19:53

jadłem go jest pycha
!gumi#

!gumi

2008-01-11 11:27:47

jarekby TY BREDZISZ! tyle razy gotowałam fasolkę i jeszcze nigdy się sama nie zagęściła!jak jadasz "ze słoika" to pewnie że od razu jest gęsta!!!! POZDRAWIAM
!jarekby#

!jarekby

2008-01-10 12:44:48

ekopak2005 co Ty bredzisz, ze się mąkę dodaje, fasolka sama się zagęści, skąd masz taki przepis? chyba z uralu ;-)
!asia#

!asia

2008-01-09 20:41:46

czy mozna z czerwonej fasolki zrobic fasolke po bretonsku?
!edyta#

!edyta

2008-01-09 10:10:31

ja dodaje jeszcze lyżeczkę śmietany na koniec bo nieraz koncentrat jest bardziej kwaskawy a śmietana łagodzi smak smacznego
!julia#

!julia

2008-01-03 12:58:16

dla mnie bomba tylko dodalam jeszcze przyprawe do fasoli "PRYMAT'i na koniec maki ze smietana
!Loli#

!Loli

2007-12-24 14:49:41

Ten PRZEPIS JEST spox
!nauczył sie gotować w 3 dni#

!nauczył sie gotować w 3 dni

2007-12-20 15:10:18

Abu, abu. Abu czista gemba abu pełen badziu.

Bardzo dobra mistrzu.
!grzesiek#

!grzesiek

2007-12-14 23:17:37

Mam to gdzieś,czytam te wasze przepisy od godziny i język mi do ... ucieka!!! Zamawiam pizze,bo mam pustą lodówke!!!
!Andrzej z Białegostoku#

!Andrzej z Białegostoku

2007-12-12 12:32:52

Pyszne!!!ta cebula z zasmażką przeciśnięta przez sitko z cala wszystko a jaki aromat-Super Fasolka
!ekopak2005#

!ekopak2005

2007-12-10 23:15:30

Do Fasolki po bretońsku nie dodaje sie pokrojonej cebuli, tylko należy kilka cebul skrojonych zeszklić na oleju , następnie dodać łyżkę mąki ,a potem wszystko przetrzeć przez durszlak.Wtedy fasolka jest taka jak powinna być. I do tego automatycznie się zagęszcza.Smacznego!!!!

2007-12-09 18:24:13

przepyszna!!! :)
!jarka#

!jarka

2007-12-06 21:09:36

jeszcze dodać 1łyżkę .cukru i1ząbek roztartego czosnku oraz garść majeranku.
!początkująca#

!początkująca

2007-12-06 12:00:03

Własnie skończyłam robić fasolke ale z malymi poprawkami na koniec dodałam troszke mąki i robiłam bez boczku z samą kiełbasą.Smakuje jak fasolka więc chyba wyszła:) pycha
!Tomek#

!Tomek

2007-12-05 10:47:17

Pyyycha ale ja dodałem jeszcze cząbru wtedy fasola nie atakuje tak jelit :) i dobrze się komponuje z tymiankiem i majerankiem.
!zancia#

!zancia

2007-12-04 12:19:18

jeste naprawde dobra leka leka
!lawenda#

!lawenda

2007-12-03 13:25:02

Ja często robię fasolkę po bretońsku.Polecam dodanie nieco tymianku.Poprawia smak i trawienie
!ziutka12#

!ziutka12

2007-12-01 13:59:15

papryka słodka czy ostra? pozdrawiam
!Wiaterek#

!Wiaterek

2007-11-29 20:16:42

Ale mam gazy po fasoli!
!DUGI#

!DUGI

2007-11-28 14:55:34

można dodać chili i tabasco i będzie piekło.Zarąbista jest ta fasola lepszej nie jadłem
!Agunia;]#

!Agunia;]

2007-11-27 12:51:47

chyba dobrze gotujesz co??????????????????? buziaki
!A_P#

!A_P

2007-11-24 13:30:01

Nawet Dobra Ta Fasolka
!Dominika#

!Dominika

2007-11-23 12:38:59

Fasolka się udała daję 5!!!
!Tomek#

!Tomek

2007-11-23 10:40:57

Mieszkam za granica i czasami mam taka ochote na cos naszego na tradycyjna potrawe z Polski fajnie ze sa takie strony i czasami mozna sobie cos upichcic
!Bossman#

!Bossman

2007-11-19 13:26:00

Dysponując szybkowarem czas przygotowania znacznie się skraca (niema potrzeby moczenia fasoli)
!! Tesia#

!! Tesia

2007-11-18 12:06:00

fasolka palce lizać mąż zadowolony. Dzieki wielkie!!!
!Tygrys#

!Tygrys

2007-11-17 19:41:07

Fasolka wyszła bąba palce lizac
!rambo#

!rambo

2007-11-15 08:38:29

fasola jest świetna na wyjazd na ryby[w słoik] i juz jest!
!Kasia#

!Kasia

2007-11-14 20:24:17

To nie jest posilek I-fazowy w tej diecie .Tam nie miesza sie tluszczy i wegli ,nie wiem moze IIfaza . A poza tym -pychotka
!Bea#

!Bea

2007-11-12 17:26:57

Fasolke po bretonsku moge jesc codziennie bo po prostu ja uwielbiam! wole na ostro wiec dodaje sporo papryki czerwonej ostrej i pieprzu jak musztarde to najlepiej rosyjska daje popalic! mniam mniam
!terkam5#

!terkam5

2007-11-12 11:39:46

kochani rewelacja.Jestem w Irlandi P i przygotowuje tu obiadki dla 6 facetow.Musze wymyslac cos ciekawego i zblizonego do polskich dan.Osttnio dostalam fasole i wyszla mi super taka jak w Polsce.Bomba
!ola#

!ola

2007-11-04 12:54:28

ja dodaje marchewke
!cvnx#

!cvnx

2007-11-03 16:11:19

mniam mniam polecam bardzo ten przepis ale dodajcie jeszcze pieczarki i paprykę oraz sól czosnkąwą mówię wam mniam;)
!milka#

!milka

2007-10-25 12:43:03

ja dodaje papryke pokrojona w kostke i pieczarki do smażenia, a na koniec doprawiam łyżeczka musztardy, rewelka polecam
!KiP#

!KiP

2007-10-22 03:02:44

Ale po co ten kminek i wymiana wody.Gazy sa ciekawe.Im wieksze tym lepsza zabawa.Polecamy ;)
!smietanka#

!smietanka

2007-10-05 21:05:50

pysze cacko z tej fasolki paluszki lizać ale pychoyka
!Joanna#

!Joanna

2007-10-04 15:46:27

Ja zawsze fasole mocze z kminkiem, wtedy nie ma takich rewolucji po zjedzeniu....
!greg#

!greg

2007-09-27 13:08:58

Lepiej wziąść boczek i ugotować, a wodę z pod niego użyć do zrobienia lekkiej zasmażki
!Aga#

!Aga

2007-09-25 17:31:57

Nie solić!! Boczek, kiełbasa i koncentrat pomidorowy już same w sobie często mają sól. Sprawdzcie lepiej po ugotowaniu i w razie czego doprawcie :) Smacznego
!ewuś:)#

!ewuś:)

2007-09-18 16:17:32

już sie biore za przygotowanie mam nadzieje że mi wyjdzie:)
!gastrofanatycy#

!gastrofanatycy

2007-09-03 02:25:45

polecam smażyć pieczaksy na oleju z kepasy
!kinia#

!kinia

2007-09-01 13:18:32

Jeśli ktoś lubi eksperymentować to polecam dodać trochę pokrojonych w plasterki i mocno podsmażonych pieczarek.Jest pycha.
!adam26#

!adam26

2007-08-28 17:47:47

a ja przesolilem hihi ale wygladalo super :)
!thm#

!thm

2007-08-13 21:57:54

Swietna fasolka!
Polecam
!sylwia#

!sylwia

2007-08-10 14:05:58

juz biegne do sklepu po fasolke bo maz zazyczyl sobie fasolke jeszcze nigdy nie robilam ale napewno wyjdzie skoro wszyscy tak chwala to czemu nie,
!EWCIA#

!EWCIA

2007-07-31 08:08:32

superowy przepis z chęcią kąsam gotową fasolkę :)
!smakosz#

!smakosz

2007-07-20 16:36:20

uwielbiam dania sezonowe, wobec czego robię fasolkę po bretońsku z fasoli szparagowej. polecam gorąco, jest bardzo smaczna
!Alex#

!Alex

2007-05-13 12:01:23

Zeby nie bylo gazow:
1. po namoczeniu wymienic wode przed gotowaniem,
2. zagotowac fasole i znow wymienic wode.
3. dopiero wtedy mozna gotowac wg przepisu.
Polecam dodawac duzo majeranku i kminku przez co nie bedzie gazow
!Jacek#

!Jacek

2007-05-10 18:09:38

Ja daję jeszcze pokrojoną paprykę i karmel z jednej łyżki cukru
!zibi#

!zibi

2007-05-10 08:42:36

Ja dodaję troche kminku i niema gazów
!Jowita#

!Jowita

2007-04-26 20:59:39

Mąż powiedział, że najlepsza na swiecie:)))
!AGA#

!AGA

2007-02-24 17:14:31

NIAMNIAM
!Iwona#

!Iwona

2007-02-05 18:15:18

Ja dodaję jeszcze w połowie gotowania startą marchewkę ,a na koniec robię złotą zasmażkę oraz ze dwa ząpki czosnku ,pycha;-)))
!Hanysek#

!Hanysek

2006-10-08 17:16:12

fasolka jest pycha.A przepis tez niezły.
!kostek#

!kostek

2006-10-02 22:55:29

fasolka the best! ja dodałem jeszcze dwa liście laurowe. A co do gazów to chyba otworzę stację z autogazem :)
!Aniołek#

!Aniołek

2006-08-28 19:31:30

Mniam! Niebo w gębie mam! Superandzka potrawa! Polecam ją każdemu!
!OSIA#

!OSIA

2006-08-11 20:38:42

SUPER!!!! NORMALNIE MÓWIE WAM PYCHOTA.
ALE NAJGORSZE SĄ POTEM TE GAZY.???!!!
!maryal#

!maryal

2006-08-10 22:35:54

To moja ulubiona potrawa,ale...nie potrafie jej zrobić. Jutro zobaczę, może sie uda. Przepis jest super !

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015