Kategorie przepisów

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbaską

Składniki

  • fasola biała Jaś 1kg
  • wędzona kość lub bulion "na wędzonym boczku" Knorra w kostce
  • kiełbasa toruńska 3 laski
  • boczek 200g-300g
  • koncentrat pomidorowy 30% 100 g
  • cebula 3 sztuki
  • czosnek 6 ząbków
  • przyprawy (sól,pieprz,majeranek,ziele angielskie,liść laurowy,chilli,) do smaku

Sposób przyrządzenia

1. Fasolę zalać wrzątkiem w dużym garnku (wody ponad dwa razy tyle co fasoli,bo musimy pamiętać że pod jej wpływem fasola spęcznieje i ok trzykrotnie powiększy swoją objętość), po kilku godzinach odcedzić,zalać nową wodą i zostawić na noc.

UWAGA!!!
*Fasolkę zalewamy wrzątkiem na kilka godzin po to aby pozbyć się szkodliwych dla żołądka alkaidów będących przyczyną gazów.
*Moczymy przez noc w celu zmiękczenia fasoli i skrócenia czasu jej gotowania.

2. Nazajutrz do odmoczonej przez noc fasoli wrzucić jakąś wędzoną kość lub kawałek jakiejkolwiek innej wędzonki(fasola przejdzie aromatem podczas gotowania), ziele angielskie i liść laurowy.
Wszystko gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości(czyli ok 1-1,5h)

3. Na patelni zeszklić poszatkowaną cebulę,czosnek i podsmażyć pokrojoną w dużą kostkę kiełbasę i boczek(może być tylko sama kiełbasa albo tylko sam boczek)i całość wrzucić do fasolki.

4. Dodać koncentrat pomidorowy,doprawić do smaku przyprawami.Koniecznie dodać majeranku!

Fasolkę można trochę zagęścić zasmażką z mąki.

Smacznego!!!!

Z podanych proporcji wyjdzie nam naprawdę duży garniec fasoli,dlatego jeżeli chcemy przygotować fasolki tylko na "jedno posiedzenie" radziłabym zmniejszyć proporcje o połowę.
Ocena przepisu: 4 (268 gł.)
Wyświetlenia: 562084
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbaską
eluszek#

Dodane przez:

eluszek

2009-08-05
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 53 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Bigos z młodej kapusty z koperkiem

Bigos z młodej kapusty z koperkiem

eluszek#

Dodane przez:

eluszek

2009-08-05
Bigos z młodej kapusty koniecznie podajemy z koperkiem!
Owsianka pomaranczowa

Owsianka pomaranczowa

lipsi#

Dodane przez:

lipsi

2013-11-24
Owsianka pomaranczowa

Zobacz wszystkie (131)

Komentarze

Do przepisu na: Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbaską

2013-09-11 11:06:58

świetna fasolka , świetny przepis, zawsze taka gotuję z boczkiem i kiełbaską jest pyszna i syta
!Kinga#

!Kinga

2013-06-01 14:11:45

Właśnie fasolka się gotuje:) Zobaczymy co z tego wyjdzie... tak wszyscy zachwalają:)
!doda#

!doda

2013-04-05 16:20:51

pyszna fasolka mi wyszła z twojego przepisu:)

2013-02-28 19:18:53

swietna fasolka

2013-02-28 17:14:18

Uwielbiam fasolkę po bretońsku. Ja jeszcze dodaje do niej pieczarki dla urozmaicenia smaku:) polecam:)
!bochmar#

!bochmar

2013-02-26 10:02:45

smaczne
!Syla#

!Syla

2012-11-20 21:58:52

Mam pytanie czy 2 raz zalewamy też wrzątkiem?
!damiano#

!damiano

2012-10-22 12:15:08

Wyszło świetnie Będę polecał ten przepis znajomym :)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014