Kategorie przepisów

Feijoada

Opis

Potrawa powstała wśród niewolników kolonialnych.
Początkowo robiono ją z uszu, ogonów i nóg świń, które przygotowywano razem z czarną fasolą.
Z czasem potrawa stała się ogólnonarodową.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Odstaw czarną fasolę w wodzie na jedną noc.
odsącz fasolę. Zalej świeżą wodą i gotuj przez 40 minut.
Do dużego garnka wlej 2 łyżeczki oleju, wrzuć osuszoną fasolę, szczyptę soli, szczyptę czosnku oraz liście laurowe.
Cebule obierz i posiekaj w półplasterki i dorzuć do garnka.
Gotuj około 15 minut po czym zestaw z kuchenki.
Na osobnej patelni na pozostałym oleju usmażyć bekon, następnie dodać pociętą w paski polędwicę, dodać szczyptę soli i czosnku.
Dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki i mieszaj, aż odparuje cała ciecz.
Do mięsa dodaj przygotowaną wcześniej fasolę i wymieszaj.
Gotuj jeszcze około 10 minut.
Posyp świeżo zmielonym pieprzem aby nadać ostrzejszy smak.
Podawać z białym ryżem doprawionym kolendrą.
Ocena przepisu: 3 (17 gł.)
Wyświetlenia: 12573
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 6 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Kabobs

Kabobs

maxik#

Dodane przez:

maxik

2008-08-30
Kotlety z serem

Kotlety z serem

malg1608#

Dodane przez:

malg1608

2008-10-10
Kotlety z serem
Befsztyk z cebulką

Befsztyk z cebulką

rhelt#

Dodane przez:

rhelt

2009-01-15
Gołąbki

Gołąbki

maryal#

Dodane przez:

maryal

2008-12-26

Zobacz wszystkie (7)

Komentarze

Do przepisu na: Feijoada

!lubie owsianke#

!lubie owsianke

2010-07-27 13:21:08

Wlasnie wrocilem z Brazylii. Jadlem to kilka razy w malych spelunkach w Belo Horizonte. U nich wyglada to obrzydliwie ale smakuje swietnie. pozdro

2008-11-07 14:50:08

po tych wypowiedział pasowalo by spróbowac to danie
!ja#

!ja

2008-02-03 00:30:57

ja sam nie przyżądazm ale uwielbiam feijoadę, do tego filety z pomarańczy, mmmm
!Edyta#

!Edyta

2007-12-25 14:43:13

mnie też było dane spróbować feijoady i jestem absolutnie zachwycona. oczywiście, że to nie żadne fajerwerki, ale coś ta potrawa ma w sobie takiego, że się do niej tęskni, szczegolnie tej przygotowanej wprawną brazylijska ręką.
Polecam :)
!dana3miasto#

!dana3miasto

2007-02-08 20:42:43

mieszkalam w Brazylii 4 lata w Kurytybie.Tam nie ma obiadu bez feijoady.Ja uwazam, ze jest pyszna, ale robiono ja troche inaczej.Do garnka daje sie wszystkie "resztki" wedlin jakie sie ma w domu+ namoczona fasola + czosnek. Przed posoloniem sprobowac.Zalac woda i gotowac do miekkosci. Jesc z sypkim ryzem - pychota.
!menina bonita#

!menina bonita

2006-12-28 20:34:21

jadlam oryginalna feijoade z farofa i wg mnie to taki zwykly gulasz,a oni to jedza od swieta... juz wole schabowy...
!Maciek#

!Maciek

2006-11-13 17:02:25

nie wiem czy to danie jest takie dobre

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014