Kategorie przepisów

Flaczki drobiowe

Opis

Pyszne flaczki mojej mamy:)

Składniki

Sposób przyrządzenia

Mięso wymoczyć,umyć ,zalać zimną wodą,zagotować zebrać szumowiny.
Dodać włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy, vegetę, gotować jak rosół na malutkim ogniu.
Udko i skrzydełka, wyjąć wcześniej, żołądki muszą się gotować dłużej.
Gdy żołądki będą miękkie, przelać wszystko przez sitko, do drugiego garnka.
Skrzydełka i udko oddzielić od kości, pokroić w kawałki, żołądki pokroić w paseczki, wszystko wrzucić do przecedzonego rosołu.
Zagotować, do gotujących się flaczków, dodać przyprawę do flaków, paprykę, roztarty majeranek, pokrojoną marchewkę z rosołu.
Wszystko gotować około 10 min.
Na patelni roztopić masło dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę (można mąkę, przesmażyć na suchej patelni) flaczki maja lepszy smak z masłem.
Wlać do zasmażki kilka łyżek flaków i rozprowadzić, żeby nie było grudek.
Wlać zasmażkę do flaków i podgotować około 7 min, doprawić pieprzem wg uznania.
Podawać z bułką lub ulubionym chlebem.
Smacznego.
Ocena przepisu: 3 (8 gł.)
Wyświetlenia: 22312
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Flaczki drobiowe
kamila1957#

Dodane przez:

kamila1957

2010-05-25
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 8 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem

anullka7#

Dodane przez:

anullka7

2008-10-28
Parówki zapiekane z serem

Parówki zapiekane z serem

mrozluk#

Dodane przez:

mrozluk

2008-10-29
Gołąbki z kaszą i serem

Gołąbki z kaszą i serem

mrozluk#

Dodane przez:

mrozluk

2008-10-31

Zobacz wszystkie (4)

Komentarze

Do przepisu na: Flaczki drobiowe

!Zofia#

!Zofia

2010-03-13 16:25:21

Idąc za ciosem właśnie dziś zrobiłam flaczki.Wczoraj
ugotowane i pokrojone żoładki.Wywar wylany bo jaki to rosól.Dziś ugotowany rosołek z tzw."prawdziwej kury"/Kupinej na rynku i własnoręcznie oskubanej/z włoszczyzną/bez kapusty/, ziele listek i przypalona cebulka.Po ugotowaniu przcedziłam, włożyłam żołądki, rozgniecioną widelcem włoszczyznę,imbir, gałkę,paprykę słodką, pieprz, majeranek i kucharek.Zasmażkę zrobiłam na smalcu i jeszcze pogotowałam ok.10min.EXtra.
Dodatkowe wskazówki:Flaki to jak bigos, wystudzić a potem dopiero podgrzać.Nie gotować.
Finito.
!Zofia#

!Zofia

2010-03-12 10:39:34

Zasmażki robi się na tłuczczach o wysokiej temp.wrzenia takich jak smalec lub olej.Masło, margaryna w wysokiej temp.pali się i jest niezdrowa.Czytając przepisy specjalitów szlag mnie trafia bo wszędzie masło, margaryna itd.Kto Was tego uczył?

2010-01-13 21:32:20

Też robię takie flaczki..a wody... daję 5 cm nad poziom mięsa, włoszczyzny i podrobów, tak, by wyszedł smaczny rosół - baza do późniejszych flaczków.
!kuchcik#

!kuchcik

2009-11-17 15:50:13

brakuje mi tu ilości wody.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014