Kategorie przepisów

Galareta z nóżek cielęcych lub wieprzowych

Składniki

Sposób przyrządzenia

Cebulę przepołowić, zrumienić na płycie lub płomieniem, tak, aby zbrązowiała z zewnątrz. Ogolone i opalone z resztek szczeciny, starannie umyte, oczyszczone, porąbane i sparzone nóżki gotować powoli. Gdy woda się zagotuje zmniejszamy płomień na bardzo mały i jeszcze około 2 minut gotujemy i gdy na powierzchni wody wypłyną szumowiny przerywamy gotowanie i wyjmujemy nóżki i płuczemy, szumowiny z wodą wylewamy. Napełniamy garnek nową wodą, woda musi z pewnym nadmiarem przykrywać nóżki (część jej odparuje w czasie gotowania) i ponownie gotujemy nóżki na małym ogniu, woda nie może wrzeć ma bardzo delikatnie bulgotać. Chodzi oto, aby tworzony roztwór rosołku był jak najbardziej klarowny. Po około 20minutach dodajemy włoszczyznę (bez kapusty), kruszymy kostkę bulionu warzywnego i dodajemy do wody, obrany ząbek czosnku kroimy na pół, oraz dwie połówki zbrązowionej cebuli, ziarenka pieprzu i wrzucamy do garnka. Oczyszczone marchewki w całości wrzucamy i wszystko razem bardzo delikatnie gotujemy. Od czasu do czasy mieszamy delikatnie, aby coś nam nie przywarło do dna garnka. Podkreślam wywar nie może nam zawrzeć, bo zmętnieje i po smaku, ma tylko od czasu do czasu lekko zabulgotać. To warunek sukcesu. Gdy nóżki są na pół ugotowane, dodać kawałki mięsa cielęcego lub wieprzowego i dalej powoli gotować. W ten sposób gotujemy całość około 3,5 do 4,5 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy trochę majeranku, liść laurowy, ziele angielskie i roztarte dwa ząbki czosnku, oraz przyprawę do zup. Wszystko ugotować bardzo miękko. W miedzy czasie gotujemy jajka na twardo, po wystudzeniu obieramy ze skorupki i kroimy w pasterki plasterki jajka układamy na dno miseczek, i posypujemy posiekaną natką pietruszki, do której później wsypiemy mięso i pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewkę i zalejemy wywarem z nóżek.. Gdy mięso zaczyna odchodzić od kości wywar odcedzić na sitku i ponownie wlać do wypłukanego garnka postawić na minimalnym ogniu, aby wywar nie wrzał i nie ostygł, tylko był stale ciepły, bo zacznie krzepnąć, wywar powinien być lekko zabarwiony na brązowo, ale klarowny. Gdy jest klarowny to znaczy, że wszystko jest OK i wywar nam nie zawrzał. Teraz, gdy nóżki i mięso nieco przestygnie, odejmujemy mięso od kości, należy je pokrajać na małe kawałki oddzielić pozostały tłuszcz i chrząstki, wymieszać mięso z pieprzem i roztartym ząbkiem czosnku z solą. Ugotowaną marchewkę kroimy w kosteczki, ale delikatnie, bo jest bardzo miękka i nie może się rozlecieć. Na ułożone w miseczkach jajko układamy rozdrobnione mięso, następnie kostki marchewki. Miseczek musimy dobrać taką ilość, aby wystarczyło nam mięsa marchewki i wywaru do ich wypełnienia. Miseczki musimy zalewać wywarem w ten sposób, żeby wywar przykrył zawartość miseczki i odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia. Gdy galareta zacznie gęstnieć i krzepnąć, wymieszać ją do dna, aby mięso równomiernie rozmieścić wśród galarety. Przed podaniem można, jeśli ktoś nie lubi, zebrać tłuszcz z powierzchni, galaretę wyłożyć na okrągły półmisek w ten sposób ze każdą miseczkę należy trochę ogrzać w gorącej wodzie wówczas po odwróceniu miseczki i delikatnym puknięciu w dno odklei się i będzie ją ułożyć na półmisku, układamy oczywiście galaretki dnem do góry. Przystrajamy każdą galaretkę liściem sałaty lub plasterkiem pomidora. Podawać z octem lub cytryną, chrzanem z octu lub z ćwikłą.
Można robić wariacje z rodzajem mięsa dodawanego do nóżek, np. pierś kurczaka, żołądki i wątróbka drobiowa, filet z kurczaka, można też dodać ziarenka zielonego groszku i oskórowanych po sparzeniu migdałów. Oraz dorzucić do marchewki rodzynek, mimo że słodkie wspaniale pasuję do galaretki, a jeszcze smaczniejsza były by owocki żurawiny. Oczywiście rodzynki i żurawinę nie gotujemy tylko dodajemy do miseczki przed zalaniem ciepłym wywarem z nóżek.
Ocena przepisu: 4 (43 gł.)
Wyświetlenia: 84309
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Galareta z nóżek cielęcych lub wieprzowych
aseret#

Dodane przez:

aseret

2010-01-31
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 3 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Śledź w oleju

Śledź w oleju

andzelika5#

Dodane przez:

andzelika5

2008-12-20
Zimne nóżki

Zimne nóżki

velle#

Dodane przez:

velle

2009-06-04

Zobacz wszystkie (24)

Komentarze

Do przepisu na: Galareta z nóżek cielęcych lub wieprzowych

2013-02-28 08:07:04

Bardzo ładna i smaczna galareta.

2013-02-28 08:05:23

Bardzo ładna i smaczna galareta.
!babajaga#

!babajaga

2012-04-27 13:48:37

Przepis czyta się smacznie więc,zabieram się do gotowania!
!Gosiek#

!Gosiek

2012-01-07 17:19:04

Przepis super.Właśnie gotuję galaretkę.Pozdrawiam i polecam wszystkim:)
!galareciarz#

!galareciarz

2010-12-15 22:32:07

Galareta pyszna ale dodałem 10 kilo cebuli kosmos
!essenka#

!essenka

2010-10-23 14:24:05

Ale po co az 5 kg cebuli??????
!nemoooo#

!nemoooo

2010-10-23 14:05:30

tez nie wylewałam wody, własnie gotuje tylko bez jajek
pozdrawiam
!moni#

!moni

2010-02-17 19:29:56

super przepis właśnie gotuje

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014