Kategorie przepisów

Galaretka z nóżek wieprzowych

Opis

Taka galaretka jest przepyszną przekąską.
Podajemy ją z pieczywem pszennym lub pytlowym.
A dla polepszenia smaku podajemy do niej chrzan , ćwikłę lub soku z cytryny (niektórzy preferują dodatek octu).

Składniki

Sposób przyrządzenia

Oczyszczone nóżki, mięso wieprzowe, obraną włoszczyznę i cebulę zalewamy wodą.
Dodajemy przyprawy.
Gotujemy na wolnym ogniu 4 godziny.
Wywar przecedzamy, doprawiamy czosnkiem roztartym z solą i sokiem z cytryny.
Z nóżek obieramy mięso.
Mięso wieprzowe kroimy w drobną kostkę.
Dno foremek przybieramy plasterkiem marchewki, zielonym groszkiem i listkami natki pietruszki.
Wkładamy mięso i zalewamy galaretą.
Odstawiamy do zastudzenia.
Ocena przepisu: 4 (8 gł.)
Wyświetlenia: 17884
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Galaretka z nóżek wieprzowych
anullka7#

Dodane przez:

anullka7

2009-11-20
Dzisiaj kolej na Twoje nóżki ,babcia zrobiła z tego przepisu,bardzo smacze ,ale bez groszku.

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

jstock#

Dodane przez:

jstock

2010-03-03
Klarowanie galarety

Klarowanie galarety

eureka#

Dodane przez:

eureka

2010-11-22
Domowy smalec ze skwarkami

Domowy smalec ze skwarkami

lyla260#

Dodane przez:

lyla260

2009-02-10
DOMOWY SMALEC ZE SKWARKAMI.
Galaretka dla niejadka

Galaretka dla niejadka

eureka#

Dodane przez:

eureka

2009-02-11
galaretka dla niejadka

Zobacz wszystkie (5)

Komentarze

Do przepisu na: Galaretka z nóżek wieprzowych

2013-03-05 20:01:07

Czym dłużej gotuje się mięso z nóżkami tym smaczniejszy jest wywar, na bardzo malutkim ogniu i tak Jak pisze Danusia aż mięso samo odchodzi od kości.Jest smaczna galaretka.
!Elko21#

!Elko21

2012-03-05 20:33:02

Do odcedzonego wywaru (prawie gorącego) dodaj 2-3 białka surowego jaja, zabełtaj i ponownie odcedż (najlepiej przez gazę na sitku) - białko (ścinając się) "zwiąże mętności" - galareta będzie "czysta"
Ciekawe, czy przeczytasz ? Trochę czasu minęło :-)

2010-12-23 21:05:54

moze ktos zna sposob na pozbawienie metnej zawiesiny wywaru z nozek po ugotowaniu a przeznaczonego na galarete.
dziekuje za wiadomosc.

2009-11-21 15:25:04

Ja gotuję nóżki tyle czasu, aż mięso odchodzi samo od kości.
!To-Ja #

!To-Ja

2009-04-16 21:00:40

Ale czemu aż 4 godziny nie wystarczą 2,5??

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014