Kategorie przepisów

Gęś pieczona staropolska

Opis

Staropolski sposób na pieczenie z bylicą pospolitą.(Nie pomylić z piołunem)

Składniki

  • gęś 5-6 g
  • sól
  • jabłko 1 sztuka-duża
  • bułka 1 sztuka
  • pieprz świeżo zmielony
  • bylica pospolita lub majeranek 1 łyżka

Sposób przyrządzenia

Gęś dokładnie umyć w środku i na zewnątrz, wytrzeć, natrzeć solidnie solą. Serce i wątrobę oczyścić. Jabłko obrać i usunąć gniazdko nasienne. Bułkę namoczyć.

Serce, wątrobę i jabłko zmiksować w malakserze, wymieszać z wyciśniętą bułką, doprawić solą, pieprzem, majerankiem lub bylicą. Farsz włożyć do wnętrza gęsi, zaszyć bawełnianą nitką.

Przygotowaną gęś włożyć do uprzednio namoczonego w wodzie rzymskiego garnka piersią do dołu. Musi być maksymalnie duży gar. Przykryć.

Ważne! Podczas pierwszej godziny pieczenia gęś nie może nabrać koloru (w innym wypadku będzie za sucha) Po 2 godz pieczenia zdjąć przykrywkę, piec nadal i co 10 minut polewać własnym sosem i wodą z solą. Raz obrócić tak, aby gęś z dwóch stron się zarumieniła.

Ostrożnie zdjąć nitki. Przełożyć gęś na podgrzaną paterę i kroić (transzować) RADA – Jeśli nie chcemy, aby gęś była za tłusta musimy od czasu do czasu nakłuwać udka gęsi igłą, tak, aby nadmiar tłuszczu mógł wypłynąć.

Tłuszcz ten może posłużyć do sosu. Do gęsi pasują ziemniaki, kluski ziemniaczane, kapusta kiszona na ciepło, kapusta czerwona, buraczki, mus jabłkowy.
Ocena przepisu: 3 (18 gł.)
Wyświetlenia: 49550
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Gęś pieczona staropolska
Mariasophie#

Dodane przez:

Mariasophie

2009-02-18
Naczynie zajmuje prawie cały piekarnik 60 cm
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 5 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Galantyna

Galantyna

kasandra6#

Dodane przez:

kasandra6

2009-02-19
galantyna
Kopytka z ciasta ziemniaczanego
Kurczak pieczony

Kurczak pieczony

kasandra6#

Dodane przez:

kasandra6

2009-02-22

Zobacz wszystkie (7)

Komentarze

Do przepisu na: Gęś pieczona staropolska

2013-02-28 10:44:52

Smakuje jak u mamy.

2012-08-08 11:54:30

to prawda świetny przepis, i to jak została gęś podana- super :) Mam pytanie, co to jest ta bylica pospolita?
!jacek#

!jacek

2010-12-26 15:57:30

jak chcesz to miel w maszynce
!oprym#

!oprym

2010-12-20 19:20:41

malaksery były bardzo popularne w staropolskiej kuchni....

2009-12-20 19:10:19

super przepis.Taki jaki wyniosłem z domu

2009-10-15 18:51:22

W koncu cos znalazlam co godne uwagi,bo jak czytam niektore przepisy to......
super zrobie napewno!
!gust#

!gust

2009-04-18 23:21:15

Brawo, wkoncu prawdziwy staropolski przepis. Muszę wypróbować.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014