Kategorie przepisów

Gołąbki z kaszą i grzybami mojego dziadka

Opis

Gołąbki te można też zrobić z włoskiej albo zwykłej białej kapusty.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Suszone grzyby umyć, namoczyć, a gdy zmiękną, ugotować, pokroić.

Cebulę pokroić w piórka, przesmażyć na oleju, dodać 1 łyżkę sosu sojowego,grzyby odparować.

W wywarze z grzybów ugotować pęczak, przyprawić do smaku pieprzem i sosem sojowym, połączyć cebulą.

Liście kapusty umyć, ugotować, osączyć.
Na rozłożonych liściach ułożyć nadzienie, zwinąć gołąbki.

Ułożyć w garnku, zalać niedużą ilością wody, przykryć i dusić, aż będą miękkie.

Podajemy je z ostrym sosem.
Ocena przepisu: 4 (2 gł.)
Wyświetlenia: 6853
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Gołąbki z kaszą i grzybami mojego dziadka
aseret#

Dodane przez:

aseret

2008-12-30

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Kotlety  mięsno-grzybowe w sosie
Pyszne paszteciki z grzybami

Pyszne paszteciki z grzybami

aseret#

Dodane przez:

aseret

2010-05-31
Risotto z grzybami

Risotto z grzybami

aseret#

Dodane przez:

aseret

2009-06-09
Z borowikami...
Sos pieczarkowy ze śmietaną

Sos pieczarkowy ze śmietaną

aseret#

Dodane przez:

aseret

2009-02-17

Zobacz wszystkie (3)

Komentarze

Do przepisu na: Gołąbki z kaszą i grzybami mojego dziadka

2009-11-23 16:06:11

Moja teściowa zawsze robiła takie gołąbki, są pyszne.

2008-12-31 17:23:03

Bardzo często robię gołąbki z kapusty pekińskiej.
Jest o wiele łatwiejsza w "sprawianiu"
I krócej się gołąbki w kapuście pekińskiej gotuje lub zapieka w piekarniku. Wystarczy tylko 10 minut i gotowe, z tym, że farsz musi być w stanie nadającym się do spożycia, czyli ugotowany do miękkości.
Nawet jeśli robię w kapuście pekińskiej gołąbki z mięsem, to mięso gotuję razem z kaszą czy ryżem.

2008-12-31 01:38:53

Super przepis! Uwielbiam gołąbki i ten przepis wypróbuje na pewno. Mam pytanie w związku z tym co do kapusty pekińskiej. Mam wrażenie że jest mało trwała w zawijaniu gołąbków :) nigdy nie próbowałam. Zawsze do gołąbków biorę zwykła lub włoską.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014