Kategorie przepisów

Gołąbki z mięsem i ryżem - tradycyjne

Składniki

  • kapusta biała - duża 1 główka
  • mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo-wołowe 1 kg
  • ryż paraboliczny (może być zwykły) 400-500 g
  • cebula 3-4 sztuki
  • czosnek 4-6 ząbków
  • przyprawy (sól,pieprz,inne) do smaku
  • bulion (może być z kostki) 2 kostki

Sposób przyrządzenia

1.Kapustę opłukać, obrać z potarganych liści i ostrym nożem wyciąć głąb (Nie taki diabeł straszny!), następnie włożyć na kilka minut do wrzącej wody (może być lekko osolona) tak, aby zmiękczyć liście (nie ugotować!!!) w celu ułatwienia ich porcjowania ("zdejmowania")

UWAGA!!!
* Gdy po zdjęciu kilku górnych warstw kolejne liście są sztywne kapustę ponownie włożyć na chwilę do gotującej się wody itd.
* Gdy liście ostygną wycinamy nożem bądź traktujemy tłuczkiem nerw liścia u jego nasady (ale tylko tam!)
* Nie wyrzucamy zbyt małych i potarganych liści, gdyż wykorzystamy je potem do wyścielania brytfanki.

2. Ryż ugotować w osolonej wodzie, lecz nieco skrócić czas gotowania podany na opakowaniu tak, by był lekko twardawy (dojdzie podczas duszenia gołąbków).

Ja używam ryżu parabolicznego gdyż nie rozpada się i nie klei tak jak zwykły ale w zasadzie może to być każdy gatunek lub np. kasza gryczana dla lubiących odmianę ;)

3. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na rozgrzanym oleju razem z czosnkiem, następnie połączyć z mielonym mięsem i przyprawami oraz z na wpół ugotowanym ryżem i przyprawami.
Można dodać posiekaną zieloną pietruszkę, pieczarki lub inne dodatki wedle uznania.

4. Tak przygotowany farsz (patrz-2) nakładamy na uprzednio obrobione liście kapusty (patrz-1) i zwijamy formując gołąbki.

UWAGA!!! Dla początkujących:
Im mniej farszu nałożymy tym łatwiej nam będzie zawinąć i uformować gołąbki.

5. Żaroodporne naczynie wyścielamy liśćmi które nam pozostały i układamy na nich ciasno jeden obok drugiego gołąbki (max. dwie warstwy), które zalewamy bulionem do połowy ich wysokości i znów przykrywamy wszystko liśćmi kapusty.

6. Dusimy w piekarniku pod przykryciem ok 1,5 h w temp 180-200 stopni.

7. Gdy gołąbki będą gotowe odlewamy do osobnego naczynia bulion i dodajemy do niego obrane ze skórki pomidory (bądź koncentrat pomidorowy), przyprawiamy do smaku i gotujemy wszystko jeszcze chwilę na małym ogniu (tak by pomidory zmiękły i się rozpadły).
Na koniec zagęszczamy wszystko mąką z wodą.

Smacznego!!!

Z podanych proporcji wyjdzie ok 14 średniej wielkości gołąbków.
Ocena przepisu: 4 (34 gł.)
Wyświetlenia: 66100
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Gołąbki z mięsem i ryżem - tradycyjne
eluszek#

Dodane przez:

eluszek

2009-08-05
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 9 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Schab Nadziewany Śliwkami

Schab Nadziewany Śliwkami

eluszek#

Dodane przez:

eluszek

2009-08-16
Prażoki - ziemniaki

Prażoki - ziemniaki

agabi#

Dodane przez:

agabi

2009-11-01
Bigos po staropolsku

Bigos po staropolsku

agabi#

Dodane przez:

agabi

2010-11-01

Zobacz wszystkie (19)

Komentarze

Do przepisu na: Gołąbki z mięsem i ryżem - tradycyjne

!Kiti26#

!Kiti26

2013-06-29 13:48:27

Czytaj ze zrozumieniem, cebula jest smażona na oleju i dopiero po usmażeniu z czosnkiem dodana do mięsa, nigdzie nie pisze żeby mięso smażyć.
!anio#

!anio

2012-11-20 18:32:30

Można smażyć mięsko. Jak kto lubi.
!beata 25#

!beata 25

2012-11-08 12:10:27

Szkoda że nikt nie pisze że tam się jeszcze tłuszcz dodaje masło śmietanę na wierzch zanim sie włoży do piekarnika
!Gusia#

!Gusia

2012-07-21 16:10:26

Robię już któryś raz te gołąbki i są przepyszne. Smakują jak te gołąbki mamy :)
!jagoda#

!jagoda

2012-07-17 20:56:09

mięsa się nie smaży,a cebulę można na oleju.
!Żalos.peelosxd#

!Żalos.peelosxd

2011-11-28 16:00:18

mmm...przepyszne;D
!edka #

!edka

2011-10-26 20:58:14

gołąbki pyszne - polecam !!!
!gość#

!gość

2011-10-09 21:43:22

Dziś zrobiłam pierwsze w życiu gołąbki i wyszły pyszne :)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014